پویا / رادیو کوچه
سفر در زمان از آن دسته رویاهایی است که از دیرباز ذهن بشر را به خود مشغول کرده است. ایدهی این سفر را میتوان به کنجکاوی بشر در دیدن آینده یا اصلاح اشتباهات گذشته نسبت داد. در عالم سینما نیز فیلمهای بسیاری با این درونمایه ساخته شدهاند. شاید سه گانهی «بازگشت به آینده» (Back to Future) را بتوان در زمرهی یکی از خاطرهانگیزترین آنها به حساب آورد. برنامهی امروز نیز به فیلمی میپردازد که سفر در زمان را به گونهای متفاوت دستمایهی خود قرار داده است.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
کالتر استیونس، با بازی (Jake Gyllenhaal)، یک نظامی است. این چیزی است که خود او از آن مطمئن است، اما ناگهان خود را در قطاری در مقابل کریستینا وارن، با بازی (Michelle Monaghan)، یافته است. زنی که او را نمیشناسد و نمیداند که چکونه مقابل او قرار گرفته است. او وقتی به دستشویی قطار میرود در آینه تصویر مردی را میبیند که تا به حال با او روبهرو نشده است. کالتر کسی نیست که خود فکر میکند. قبل از اینکه فرصت تعجب کردن بیشتری نصیبش شود، قطار منفجر میشود و او خود را در آزمایشگاهی نظامی مییابد. در خلال گفتوگوی او و یکی از دانشمندان آزمایشگاه متوجه میشویم که او در آزمایشگاه کد مرجع قرار دارد. سیستمی که به او اجازه میدهد تا به لحظات آخر زندگی افراد سفر کند. قطاری در شهر شیکاگو توسط تروریستها منفجر شده است.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NkTrG-gpIzE[/youtube]
این انفجار تنها یک اعلان خطر برای انفجار بزرگتری است که به زودی قرار است اتفاق افتد. فرصت زیادی باقی نمانده است. اعضای آزمایشگاه با استفاده از اطلاعات به دست آمده از مغز یکی از قربانیان قطار موفق به بازسازی 8 دقیقهی آخر زندگی او شدهاند. حالا کالتر تنها 8 دقیقه فرصت دارد که در قطار بتواند سر نخی از بمبگذار پیدا کند. هر بار که کالتر ناموفق است قطار منفجر شده و او خود را در آزمایشگاه مییابد. اتفاقی که تا زمان به نتیجه رسیدن کالتر مانند سیری پایانناپذیر ادامه خواهد داشت.
کالتر هربار که به قطار میرود قادر است اتفاقات پیشین را به خاطر آورد ولی سایر مسافران چنین تواناییای ندارند. اتفاقی که بی شباهت به چرخهی زندگی بیل موری در فیلم «Groundhog Day» به کارگردانی «هارولد رامیس» نیست. در آن فیلم نیز بیل موری در یک روز خاص گیر کرده بود و اتفاقات اطرافش کاملن برایش تکراری بودند در حالی که سایر ساکنان شهر از این موضوع کاملن بیاطلاع بودند. کالتر با رفت و آمدهای مکرر به قطار و آشنایی بیشتر با کریستینا کمکم به او علاقهمند میشود و تصمیم میگیرد تا او را نجات دهد. اتفاقی که در صورت موفقیت نیز فرجام مشخصی ندارد. حتا اگر کالتر موفق به جلوگیری از انفجار قطار شود مشخص نیست که زندگی او در غالب قربانی ادامه خواهد یافت یا اینکه میتواند دوباره به آزمایشگاه بازگردد.
«کد مرجع» (Source Code) فیلمی است پرهیجان و جذاب که تماشاگران را به وجد میآورد. این فیلم که در ژانر علمی – تخیلی ساخته شده است به خوبی از مولفههای درام بهره میگیرد. کارگردانی این فیلم را «دانکن جونز»
(Duncan Jones ) کاگردان جوان بریتانیایی برعهده داشت. فیلم او در حال طی کردن روند موفقیتی است که «سخنرانی پادشاه» و «سرآغاز (Inception) »پیش از این طی کردند. هر دو فیلم قبلی را نیز دو کارگردان بریتانیایی کارگردانی کرده بودند.
کسب امتیاز 7.9 از 10 در تارنمای IMDB گویای همه چیز است. آن را ببینید و لذت ببرید.
منابع
http://www.imdb.com/title/tt0945513/
http://www.imdb.com/name/nm1512910/
http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110331/REVIEWS/110339997/1023
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»