Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
به بهانه یکصد و بیستمین زادروز جواهر لعل نهرو

«به سوی آزادی»

2009 November 16

سروش / رادیو کوچه

souroosh@radiokoocheh.com

چهاردهم نوامبر مصادف بود با یکصد و بیستمین زادروز جواهر لعل نهرو رهبر جنبش استقلال هند و اولین نخست وزیر هند بعد از استقلال. نهرو همراه با احمد سوکارنو ، مارشال تیتو و جمال عبدالناصر از پایه گذاران جنبش عدم تعهد به شمار می‌رود.
«جواهر لعل نهرو» در روز چهاردهم نوامبر سال 1889 در الله آباد هند زاده شد.  نیاکانش همه از برهمنان بودند که تا دویست و پنجاه سال پیش در کشمیر زندگی می‌کردند و در زمان آخرین پادشاهان مغول هند به دهلی و سپس به الله آباد انتقال یافتند.  کلمه «پاندیت» که گاه به نام او می‌پیوست، و نهرو آن را هیچ دوست نمی داشت، نشان برهمن بودن و ممتاز بودن خاندان او بود. پاندیت در زبان هندی به معنای معلم است.

20091116- Jawahar-Lal-Nehru-koocheh
پدر نهرو موتیلال نهرو و مادرش سواروپ رانی نام داشتند. موتیلال نهرو که خود وکیل و رهبری سیاسی بود در الله‌آباد مردی ثروتمند به شمار می‌رفت و به غیر از جواهر دارای سه دختر هم بود. جواهر که در بهترین مدارس هند تحصیل کرده بود به مدرسه‌ی هارو، کالج ترینیتی آکسفورد و ایننر تمپل رفت تا پیش از ورود به سیاست در رشته‌ی حقوق تحصیل کند.
نهرو در زمان کودکی و نوجوانی فردی بود خیال‌پرداز- دور از دنیای علم و رویاپرداز که مورد نکوهش همگان واقع می‌شد. در سال ۱۹۱۹ که حادثه کشتار بزرگ هندیان به دست انگلیسی‌ها روی داد نهرو را دچار شوک عظیمی کرد و او را متحول کرد.
او پس از این کشتار زمانی که سی ساله بود تصمیم خودش را گرفت: «باید هند را آزاد سازم».
او در مبارزات مدنی شرکت می‌کرد و همواره از طراحان مبارزات بود.  در این هنگام فرمان «نافرمانی»‌ گاندی انتشار یافت، این فرمان می‌گفت: «هندیان، فرمان انگلیسی‌ها را نبرید، برای آن ها کار نکنید، پارچه و نمک آن ها را نخرید، ‌مالیات ندهید و در همه حال به طور منفی مقاومت کنید، یک قطره خون نباید ریخته شود.»
تا پیش از استقلال هند ، نهرو مدت ۱۰ سال از عمرش را-البته به گونه‌ای نامنظم- درزندان های استعماری گذراند.
او پس از استقلال هند در اوت ۱۹۴۷ به عنوان اولین نخست‌وزیر هند برگزیده شد و به مدت ۱۷ سال رهبر هند استعمارزده بود. در این ایام نهرو هند را به یک دموکراسی منظم درآورد و آن کشور استعمارزده را  توانست به یک کشور یکپارچه در جنوب آسیا تبدیل کند. اقداماتی که برای از بین بردن فقر و دریوزگی هندیان انجام داد باعث ایجاد یک انقلاب فرهنگی و سیاسی گردید.
پس از نخست وزیری او با کمک افراد میهن دوستی چون سردار پاتل و دکتر آمبدکار توانست قوانین جدیدی را برای ساختاردهی مجدد به جامعه‌ی هند تصویب کند که مهم‌ترین آن‌ها لغو نظام «کاست» بود. نهرو همراه با احمد سوکارنو ، مارشال تیتو و جمال عبدالناصر از پایه گذاران جنبش عدم تعهد به شمار می‌رود.
جواهر لعل نهرو در ژانویه 1964 میلادی  دچار حمله قلبی شد و نیمی از بدنش فلج گردید تا این که سرانجام در 27 می 1964 در سن  75 سالگی درگذشت.

منابع

  • فانوس
  • آفتاب

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: