Saturday, 18 July 2015
31 March 2023
مجله جاماندگان-‌سایه‌ای هراسان در شبستان عتیق-‌قسمت هفتاد و هفتم

«آقازاده مشکوک»

2011 April 29

شراره سعیدی/ رادیو کوچه

در شرایط کنونی کشور ایران، دو حالت متصور است، شما یا آخوندزاده هستید یا نه.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

اگر آخوندزاده باشید هم، باز به دو دسته تقسیم می‌شوید، آقازاده یا ملازاده – اگر چه ملازادگی اعتباری اندک در مناسبات رایج سیاسی را به هم‌راه خود دارد، اما مسلمن هم‌وزن آقازادگی نیست.

اما آقازاده‌ها در چندین گروه متفاوت دسته‌بندی می‌شوند، که در این برنامه به صورت اختصاصی به یکی از آقازاده‌های مشکوک می‌پردازیم، از آن‌جا یکی، که در مورد ایشان به دلیل حساسیت‌های ویژه، باید با مستندات بیش‌تری سخن گفت .

این آقازاده «مهدی خزعلی» است.

مهدی خزعلی که اکنون نامی شناخته شده است، فرزند آیت‌اله ابوالقاسم خزعلی است که آیت‌اله در اعلامیه‌ای از او اعلام برائت کرد، او متخصص چشم پزشکی، مدیر انتشارات حیان، بنیان‌گذار موسسه فرهنگی انتشاراتی اباصالح، ناشر کتاب هویت و از منتقدان دولت کنونی و آقای احمدی‌نژاد است که در وب‌سایت‌اش با نوشته‌های گوناگون و گاهن طنزآلود و دوپهلو مقامات دولتی را خطاب قرار می‌دهد، او به نظام جمهوری‌ اسلامی و قانون اساسی پای‌بند است و می‌گوید: «من به نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی پای‌بندم، من برای دفاع از انقلاب اسلامی و ولایت فقیه قیام کرده‌ام تا برخی آن ‌را به سمت سلطنت منحرف نکنند.»

برنامه «هویت» در سال  1375 عصرهای جمعه از شبکه یک تلوزیون جمهوری اسلامی پخش می‌شد، در این برنامه ضمن ارایه تحلیل‌های مد نظر مقامات امنیتی جمهوری اسلامی پیرامون فضای فرهنگی و سیاسی ایران پخش‌هایی از اعترافات منتصب به «علی‌اکبر سعیدی سیرجانی»، «عزت‌اله سحابی»، «غلام‌حسین میرزاصالح» پخش می‌شد، این اعترافات پس از ماه‌ها زندان انفرادی و شکنجه تهیه شده بود، سیرجانی در بخش از این اعترافات می‌گوید: «اون‌چه که باعث شد من امشب خودم خواهش کنم که بیایند این برنامه را ضبط کنند صحبتی است که از دو روز پیش شروع شده ولی شاید ده دقیقه قبل یک تلنگر سفتی به روح من خورد، می‌خواستم این صحبت را بکنم که این چیزهایی که در طول این مدت من نوشتم، همه رگه‌هایی از لج‌بازی شدید دارد و شدیدن پشیمانم از این کار» سیرجانی یکی از مقتولان قتل‌های زنجیره‌ای در ایران ‌است، پس از روی‌داد دوم خرداد، قتل‌های زنجیره‌ای و دستگیری سعید امامی و بسیاری دیگر از مقامات ارشد وزارت اطلاعات، اخبار گسترده‌تری پیرامون شکنجه و اقرارگیری از زندانیان سیاسی منتشر شد، در سال 1377 جمعی از آن روشن‌فکران یا دوستان آن‌هایی که در برنامه هویت منحرف و خطرناک نامیده و معرفی شده بودند، یک به یک کشته شدند، آن کشتارها بعدها به قتل‌های زنجیره‌ای معروف شدند، کتاب «هویت» مشروح همان برنامه تلوزیونی بود. نویسنده آن کتاب علاوه بر متون پیاده شده از برنامه هویت، بنا به ابتکار و عقیده خود، بخش‌های مفصل دیگری را نیز در افشاگری علیه آن‌چه را که «انحراف و خطر روشن‌فکران» برای کشور دانسته بود، بر آن افزوده بود و فهرستی از آن «روشن‌فکران و  نویسندگان منحرف و خطرناک» را نیز با شرح سوابق و ذکر جملات و نقل قول‌هایی از آن‌ها،  به عنوان سند، در بخش پایانی کتابش گنجانده بود.

برنامه «هویت» در سال  1375 عصرهای جمعه از شبکه یک تلوزیون جمهوری اسلامی پخش می‌شد، در این برنامه ضمن ارایه تحلیل‌های مد نظر مقامات امنیتی جمهوری اسلامی پیرامون فضای فرهنگی و سیاسی ایران پخش‌هایی از اعترافات منتصب به «علی‌اکبر سعیدی سیرجانی»، «عزت‌اله سحابی»، «غلام‌حسین میرزاصالح» پخش می‌شد

در سایت دکتر مهدی خزعلی «باران» که وارد شوید و روی گزینه «درباره من و زندگی‌نامه من» که کلیک کنید، شرح مبسوطی از کارنامه علمی ایشان را می‌بینید و با جزییات کارهای انتشاراتی و مطالعاتی‌اش در زمینه‌های علمی و پزشکی آشنا می‌شوید و با آن‌که این انتشاراتی مختص به کتب مرتبط با رشته پزشکی است و کتاب هویت کاری متفاوت است اما در کارنامه ایشان نشانی از کتاب هویت نیست و به سایت انتشارات «حیان» هم که وارد شوید، فهرستی از کتاب‌های غالبن علمی منتشر شده این انتشارات را می‌بینید اما در میان آن‌ها هیچ اثری از کتاب «هویت» نیست.

بخش‌هایی از مصاحبه مهدی خزعلی با روزنامه «صبح امروز» که قابل تامل است:

صبح امروز‌: آیا در بین متهمان و دستگیرشدگان کسی هست که در ساخت برنامه هویت نقش داشته باشد؟

مهدی خزعلی‌: اکثرن کسانی‌اند که هنوز هم در محیط فرهنگی فعالند، مایل نیستم نام‌شان برده شود.

صبح امروز‌: چرا مایل نیستید؟

مهدی خزعلی‌: به هرحال آن‌ها روشن‌گری می‌کنند و می‌خواهند روشن‌گری را ادامه بدهند‌.. آن‌ها قلم می‌زنند و اندیشه خودشان را پخش می‌کنند و افراد صاحب اندیشه و به نامی هستند.

صبح امروز‌: به نظر شما چه کسی باید پاسخ‌گوی اقدامات سعید امامی باشد؟

مهدی‌خزعلی: کدام اقدامات؟

صبح امروز‌: مثلن همین قتل‌های زنجیره‌ای.

مهدی‌‌خزعلی‌: قتل‌ها امری جنایی نبودند که دست‌اندرکاران، آمرین و مباشرین آن باید مجازات شوند،  خودشان باید پاسخ‌گو باشند‌. نظام پاسخ‌گوی چنین جنایاتی نیست و قطعن کار هیچ یک از جناح‌ها هم نبوده است ..

صبح امروز‌: آیا آقای فلاحیان که مسوول مستقیم و بالا دست سعید امامی بوده نباید پاسخ‌گو باشد؟

مهدی خزعلی‌: تا جایی که من شنیدم آقای فلاحیان در این قضیه مطلع نبوده.

صبح امروز‌: چگونه وزیر اطلاعاتی است که از زیر دست خود خبر نداشته؟

مهدی خزعلی: به هرحال کسانی که کشته شدند مطرح بودند .. آقایان اطلاع کافی را از آن‌ها داشتند .. در یک مقطعی تصمیم می‌گیرند که این سوژه‌ها را بزنند، ما یک اشتباه داریم و آن هم در یک محفل که به انحراف کشیده شدند، زمان آقای فلاحیان کارهای خوبی بوده است، زمان آقای دری کارهای خوبی بوده، باید  دید قتل چی بوده و جلویش را گرفت.

صبح امروز‌: مگر شما نمی‌گویید حکم ارتداد داده بودند؟ حکم ارتداد را چه کسی داده بود؟

مهدی خزعلی‌: آقایانی که کشتند، گفتند ما احساس کردیم آن‌ها مرتدند.

صبح امروز‌: مگر این‌ها مجتهد بودند که حکم ارتداد دادند؟

مهدی خزعلی‌: .. این‌ها خوسرانه عمل کردند …

صبح امروز‌: در مورد قتل‌ها برخی‌ها بر این باورند که قتل‌های مشکوکی که سال‌های قبل انجام شده هم به وسیله همین باند صورت گرفته است.

مهدی خزعلی‌: … پس فردا اگر کسی در خیابان هم تصادف کند می‌گویند کار سعید اسلامی بوده است، حال قبل از مرگ او بوده یا بعد از مرگش باشد مهم نیست، کار سعید اسلامی بوده است.

صبح امروز‌: همان‌طوری که شما گفتید اسامی این افراد آمده است، در نامه سعید امامی درباره اصلاحیه قانون مطبوعات هم مثلن اسم محمد مختاری آمده است که یکی دو ماه بعد کشته شد، حالا اگر ساخت چنین برنامه‌ای که اسامی این افراد در آن هست و حضور سعید امامی در تهیه برنامه هویت و بعد کشته شدن این افراد در قتل‌های زنجیره‌ای به دست سعید امامی را اگر کنار هم بگذاریم، شما به چه جمع‌بندی می‌رسید؟

مهدی خزعلی‌: من به سادگی بگویم، اگر اطلاعاتی داشته باشیم از طیف نهضت آزادی، جبهه ملی، منافقین و رجوی و بگوییم که این افراد کسانی‌اند که این مقالات آن‌هاست‌، این نوشته‌های ایشان است، این‌ها ضد انقلابند و با نظام مشکل دارند، معارضند و فردا کسی با هر انگیزه‌ای بیاید این‌ها را بکشد آیا می‌توان به آن مقاله نسبت داد؟ آیا باید دهان‌مان را ببنیدیم و دیگر روشن‌گری نکنیم؟

صبح امروز‌: مسئله روشن‌گری نیست، کسانی که برنامه هویت را تهیه کردند و کسانی که قتل‌های زنجیره‌ای را انجام دادند حداقل سعید اسلامی در میان‌شان مشترک است.

مهدی خزعلی : مهم نیست، ممکن است جای‌گاه فرهنگی فرد به گونه‌ای باشد که در تمام حرکت‌های فرهنگی دخیل باشد …

صبح امروز‌: در سخنان‌تان گفتید که مایلید بین قبل و بعد از جریان قتل‌هایی که توسط سعید امامی طراحی شد خط بکشیم، عمل‌کرد گذشته سعید امامی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

مهدی خزعلی‌: من معتقدم سعید امامی فردی بود که رده معاونت امنیتی داشت، ظاهری متدین و دل‌سوخته انقلاب از خودش نشان می‌داد و این ظاهر را نمی‌توان محکوم کرد، اگر ثابت شد که جاسوس است می‌گویم ظاهرش نیز ساختگی بوده، اما اگر در این ظاهر از سپاه دفاع کرده، نباید بگوییم که سپاه وارد این مسئله است، اگر از رهبری یا آقای هاشمی رفسنجانی دفاع کرده نباید بگوییم همه این‌ها مسئله دارند، اگر این حرکت را شروع کنیم بسیار خطرناک است، نباید مجموعه سحن‌رانی‌های سعید امامی را از نوار پیاده کنیم و او را بکوبیم .. ایشان برای وزارت خارجه و بسیاری جاهای دیگر سخن‌رانی‌هایی داشته که از ارکان نظام بسیار دفاع کرده.. بحث من این است که اگر حتا نامه‌ای به عنوان قانون مطبوعات به وی منتسب کنند، هیچ چیزی از ارزش‌های آن نامه کم نمی‌کند …

صبح امروز‌: راجع به خودکشی سعید امامی چه نظری دارید؟

مهدی خزعلی‌: به هرحال سعید اسلامی فردی بود که به اشتباهش پی برده بود و خودش را کشته و یا به ارتباطش پی برده بودند و به پوچی رسید …

صبح امروز‌: در تهیه برنامه هویت آیا انصاف نبود نسبت به افرادی که عمدتن فرهنگی و سیاسی بودند فرصت دفاع داده می‌شد؟

مهدی خزعلی‌: در این برنامه به این افراد فرصت داده شد که عقایدشان را بگویند، در واقع عقایدشان گفته شده است، این سخنان و کلمات آن‌هاست که از نوارها و کتاب‌ها و آثارشان در مطبوعات پاراگراف به پاراگراف آمده است، خب حالا هر‌یک از این نویسندگان که می‌خواهند بیایند از مطالبی که در هویت هست دفاع کنند.

صبح امروز‌: حرف‌هایی که به زور گرفته شده چی؟

مهدی خزعلی‌: بیایند تکذیب کنند.

صبح امروز‌: آیا شما این حرف‌ها را در جلد دوم کتاب هویت می‌آورید؟

مهدی خزعلی‌:  بله .. ولی این حرف‌ها نقل قول است، نقل قول هم که دیگر دفاع نمی‌خواهد،  این حرف‌ها را گفته‌اند.

 

 

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , , , , ,