Saturday, 18 July 2015
29 September 2023
خلاصه مطبوعات تاجیکستان،

«تاجیکان به آمریکا می‌روند و باز نمی‌گردند»

2011 May 19

کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه

«امروز نیوز»

به موضوع تعیین دبیر نو «شورای امنیت تاجیکستان» پرداخته است. ژنرال «امیرقل عظیم‌اف» دبیر شورای امنیت تاجیکستان که از سال ۱۹۹۶ در این مقام بود، اخیرن در انتخابات میان‌دوری پارلمانی در شهر «دوشنبه» اشتراک و پیروز شد. قرار است او روز‌های نزدیک شهادت‌نامه وکیل «مجلس نمایندگان» را دریافت کرده و تا سال ۲۰۱۵ میلادی در کرسی وکیلی بنشیند. «امروز نیوز» نوشته است، در حالی‌ دبیر شورای امنیت تاجیکستان وارد پارلمان می‌شود که نفر دیگری و آن هم ژنرال باید «عظیم‌اف» را عوض بکند. به نوشته نشریه احتمال این وظیفه نصیب «عبد‌الرحیم قحاراف» وزیر کشور و یا «رستم نظراف» رهبر آژانس مبارزه با مواد مخدر تاجیکستان بشود. ولی‌ در این قطار نامزدی «عبد‌الجبار عزیزاف» مشاور رییس جمهوری در امور سیاست کادری نیز صرف‌نظر نشده است. با آن همه نشریه گفته است به این مقام نفری تعیین خواهد شد که فرد امنیتی بوده، نفر نزدیک یا صادق به رییس جمهوری «امام علی رحمان» باشد.

«نجات»

نشست مشورتی قزاقستان در‌باره ساختمان نیروگاه برق آبی «راغون» را به بحث گرفته از کارشناسان تاجیک پرسیده است، که نتیجه این نشست چی خواهد بود. «سیف‌اله سفراف» معاون رییس مرکز پژوهش‌های استراتژیک نزد ریاست جمهوری تاجیکستان گفته است، این مرحله نهایی بحث و تشخیص طرح ساختمان «راغون» نیست، بلکه آغاز این بحث با شرکت نمایندگان کشورهای حوزه «آمو» است. وی علاوه کرده، که با این وجود کشورهای مخالف طرح راغون در فکر خود باقی مانده تلاش خواهند کرد، تا «بانک جهانی» و کارشناسان این بانک را باور بکنند که نگرانی آن‌ها از پیامد این طرح جدی است.

گروهی دیگر از کارشناسان تشخیص دوباره طرح ساختمان راغون را غیرواقعی دانسته‌اند. از جمله به قول سردبیر نشریه «نگاه» در دوران شوروی قسمت‌های اصلی این طرح از طرف «پژوهش‌گاه تاشکند» تشخیص شده بود که هرگز به زیان ازبکستان کار نمی‌کرد. بر خلاف روسیه و ازبکستان «بانک جهانی» گفته است، که طرح ساختمان راغون را تشخیص کرده در صورت حل مخالفت‌ها، این طرح را سرمایه‌گذاری خواهد کرد.

«فرژ»

از صحبت سفیر آمریکا در تاجیکستان «کین گراس» با خبرنگاران نتیجه‌گیری کرده است. این نشریه به نقل قول از سفیر آمریکا گفته که هر سال از تاجیکستان به آمریکا ۳۰۰ دانش‌جو سفر می‌کنند. ولی‌ این نماینده آمریکا از آن نگرانی کرده است، که تنها در سال گذشته حدود ۵۰ درصد از این دانش‌جویان به تاجیکستان بازنگشته‌اند. «نمی‌دانیم سبب چی باشد، که دانش‌جویان و شهروندان تاجیکستان به آمریکا می‌روند و دیگر بر نمی‌گردند. حتا حالت‌های به نظر می‌رسند، که مهلت روادید آن‌هایی که از تاجیکستان رفته‌اند به انجام می‌رسد و در آن‌جا غیرقانونی زندگی می‌کنند»، افزوده است سفیر آمریکا در تاجیکستان کین گراس.

«آزادگان»

در آستانه تجلیل روز جوانان در تاجیکستان به مشکل این قشر جامعه کشور نگاهی‌ کرده است. نشریه بیش‌تر به موضوع وارد شدن جوانان تاجیک به اداره‌های رسمی تاجیکستان دخل کرده و در این‌باره نظر مقامات و جوانان را پرسیده است. «فردوس یونس‌اف» یک جوان تاجیک در صحبت با «آزادگان» گفته، که نخست خود جوانان آماده نیستند با دست‌مزد خیلی‌ کم در اداره‌های دولتی کار بکنند. دوم به گفته او مقام‌داران تاجیک که اکثر آن‌ها بازمانده شورویند از وارد شدن جوانان دموکرات به اداره‌های حکومتی ترس دارند. ولی‌ «سهراب شریف‌اف» یک مقام دولتی تاجیکستان به «آزادگان» گفته است، که در حال حاضر حدود ۲۰ یا ۳۰ درصد از کادرهای حکومت تاجیکستان از جوانان ترکیب یافته است. وی هم‌چنین اشاره کرده است، که باید مقامات هرچه بیش‌تر از نیروی جوانانی استفاده بکند که در خارج از کشور تعلیم گرفته‌اند. اما اشاره او روی آن گروه جوان‌های است که با حمایت مالی دولت تاجیکستان در خارجه تحصیل کرده‌اند. قسمت اصلی جامعه تاجیکستان را جوانان تشکیل می‌دهند که یک گروه آن‌ها در دانش‌گاه و ارتش و گروه دیگر بی‌کار و قسمت زیادش در مهاجرت کاری در روسیه قرار دارند.

«پژواک»

از کاهش تبادل مال و کالا میان تاجیکستان و افغانستان خبر داده است. این نشریه با تکیه به منابع رسمی گفته است که تبادل مال و کالا میان این دو کشور همسایه در سال گذشته حدود ۱۰۰ ملیون دالر بوده است. در حالی‌ که به نوشته «پژواک» تبادل کالا میان تاجیکستان و ایران ۱۰ میلیارد دالر را تشکیل می‌دهد. یک مسوول سفارت افغانستان در تاجیکستان این امر را به موانع مصنوعی در راه عبور و مرور و بالا رفتن عوارض ترانزیتی وابسته خوانده است. این مسوول سفارت افغانستان گفته که دو ماهی‌ پیش جانب تاجیکستان عوارض ترانزت را بالا برده است. گفته می‌شود پیش از این عوارض ترانزیت برای یک تن مال افغانی کمی‌ بیش‌تر از ۱۲ دالر بود، حالا این رقم به بیش‌تر از ۱۹ دالر رسیده است.

 

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , ,