مرتضا نامآور/ رادیو کوچه
برنامهریزیهای کشور امارات متحدۀ عربی برای توسعۀ سامانههای دفاعی پیشرفته، بسترهای تجاری را برای تولیدکنندگان محصولات نظامی فراهمکرده و درجریان یازدهمین نمایشگاه هوایی دبی، قراردادهای بسیاری بسته است.
شرکت تحلیل مسایل دفاعی «فراست اند سالیوان» برآورد کردهاست که که هزینههای دفاعی در خاورمیانه تا پنج سال آینده از مرز 100میلیارد دلار آمریکا فراتر خواهد رفت که این میزان 11 درصد کل هزینههای جنگ افزاری در سطح جهان است. نمایشگاه هوایی قبل که در سال 2007 برگزار شدهبود، با فروشی به ارزش 115 میلیارد دلار آمریکا مواجه شد و رکورد تازهای در فروش تسلیحات نظامی برجا گذاشت.
«ریاض القهوجی»، رئیس اجرایی موسسه تحلیل نظامی خاور نزدیک و خلیج فارس، در مصاحبه با روزنامهی الکویت گفت: «تا هنگامی که در این منطقه تشنج وجود دارد و هنوز راه حلی برای موضعگیری در مقابل ایران اتخاذ نشدهاست، و همچنین تا زمانی که ما با خطر تروریسم و اقدامات خشونت بار آن رو به رو هستیم، من بر این باورم که همواره در این منطقه مسابقۀ تسلیحاتی وجود خواهد داشت.»
تقویت نیروی هوایی
در همین زمینه کشور امارات گفت و گوهایی را با شرکت فرانسوی «داسوی» برای خرید هواپیماهای جنگندۀ «رافال» انجام دادهاست و این درحالی است که «لاکهید مارتن»، یکی از تولیدکنندگان جنگ افزار در ایالات متحدۀ آمریکا، به اقدامی غافلگیرکننده جنگندههای «اف- 22 اِی رَپتور» -که پیشرفتهترین جنگندهها در سطح جهان هستند- را به بازار امارات متحدۀ عربی معرفی کرد.
نکتهی حایز اهمیت آن است که شمار هواپیماهای جنگنده در نمایشگاه هوایی امسال افزایش داشتهاست و درمقابل تقاضا برای هواپیماهای مسافربری کاهش پیداکرده و هواپیماهای مسافربری در نمایشگاه امسال نایش داده نشد.
با وجود احتمال کاهش تقاضا در این زمینه، «شیخ محمد بن راشد آل مکتوم»، نخست وزیر امارات و حاکم دبی، تصریح کردهاست که برگزاری این نمایشگاه هوایی میزان انعطافپذیری صنایع نمایشگاهی را در امارات نشان میدهد. وی افزود: «صنایع نمایشگاهی در امارات متحدۀ عربی همچنان در اوج قدرت خود قرار دارد؛ امری که از اهمیت چشمگیری در این بخش برخوردار بوده و از فراهمآوردن بهترین تسهیلات موجود حکایت دارد.»
تقویت پدافند موشکی-توپی
در همینحال ریانووستی روسیه گزارش داد: «دولت امارات طی قراردادی برای تقویت نیروی هوایی خود اقدام به خرید دو هواپیمای نظامی از پیشرفتهترین تسلیحات دفاع هوایی از یک شرکت سوئدی کرد.»
به گفته مقامات اماراتی، با ورود این تسلیحات نیروی هوایی امارات در برابر حملات احتمالی هوشیارانه تر و ایمنتر عمل خواهدکرد. این هواپیماهای نظامی پیش از این کارایی خود را در نیروهای نظامی سوئد و پاکستان ثابت کردهاند.
پیش از این اماراتیها و روس ها به تفاهمی برای خرید تجهیزات موشکی و پدافندی از روسیه برای افزایش توان دفاعی رسیده بودند.چنانچه به تازگی صدور مجموعههای پدافند موشکی-توپی «پانتسیر-اس-» ساخت روسیه به امارات عربی متحده آغاز شده و یک سری قرارداد جدید در خصوص این مجموعهها با دیگر کشورهای آماده امضاست.
مجموعه «پانتسیر- اس1» (براساس کلاسهبندی ناتو SA-22 Greyhound) یک مجموعه سیار پدافندی موشکی-توپی زمینی است که توسط دفتر طراحی موسسه دولتی ماشین سازی «تولا» طراحی شدهاست. این مجموعهها برای پوشش هوایی نزدیک تاسیسات نظامی و غیرنظامی (از جمله تاسیسات پدافند ضد هوایی دوربرد) بهکار میروند.
هدایت این مجموعه توسط دو یا سه اپراتور انجام میشود. پدافند توسط توپهای خودکار و موشکهای هدایت شونده با هدایت رادیویی و یا هدف گیری اپتیکی صورت میگیرد. اهداف این سیستم موشکی پیشرفته، اجسام پرنده با سطح حداقل از 2-3 سانتیمتر مربع و سرعتی تا 1000 متر بر ثانیه و تا فاصله 20000 متری است و اهدافی با ارتفاع تا 15000 متر از جمله بالگرد، هواپیماهای بدون سرنشین، موشکهای بالدار و بمبهای فوق دقیق هوایی را هم شامل میشود.
«ویچسلاو دزیرکالن» معاون مدیر سازمان فدرال همکاریهای فنی-نظامی روسیه نیز در نمایشگاه هوافضای«دبی ایرشو-2009» اعلام کرد که ما با امارات قراردادی درخصوص سیستمهای «پانتسیر» داریم که با موفقیت اجرا میشود.
نمایشگاه بینالمللی هوافضا از 15 تا 19 نوامبر در پایتخت امارات متحده عربی برگزار میشود که بیش از 900 کمپانی از 50 کشور جهان، از جمله 24 کمپانی روس، محصولات خود را به نمایش میگذارند. در این نمایشگاه آخرین دستاوردهای صنعت هواپیمایی در بخشهای نظامی و غیرنظامی ارایه شدهاست.
نمایشگاه هوایی امارات متحدۀ عربی روز 15 نوامبر 2009 با حضور 890 شرکت منطقهای و داخلی از 47 کشور جهان گشایش یافت. در این نمایشگاه 130 هواپیما در مساحتی گسترده به نمایش درآمدهاست.
حضور در رزمایشهای مشترک فرا منطقهای
گذشته از اخباری که از گوشه و کنار این نمایشگاه منتشر میشود،چندی پیش نیز اخباری غیررسمی مبنی بر شرکت جنگندههای نیروی هوایی ارتش امارات متحده عربی در مانور هوایی مشترک ارتش آمریکا و اسراییل که با نام «پرچم قرمز» در ایالات متحده آمریکا برگزار شد منتشر شد. بدون شک حضور جنگندههای اماراتی و شرکت آنها در این مانور، نشان از رابطه نزدیک و تنگاتنگ این کشور با آمریکا و اسراییل دارد،چیزی که هیچ وقت بصورت رسمی از سوی منابع رسمی اماراتی تایید نشدهاست.
یونایتد پرس چندی پیش گزارش دادهبود که امارات متحده عربی 60 جنگنده اف 16 آمریکا در اختیار دارد. امارات همچنین اخیرن قراردادی برای خرید جنگندههای رافال فرانسوی با پاریس منعقد کردهاست.
نیروی هوایی امارات از 8 سال پیش 14 فروند جنگنده اف 16 مدلهای «ای و اف» خود را در فرودگاه «تکسون» آریزونا مستقر کردهاست و در این مرکز هوایی تا کنون چندین تیم پروازی و خدمه غیر پروازی نیروی هوایی امارات اموزش دیدهاند.
همکاری نظامی علیه ایران
همکاری های امارات با ایالات متحده و فرانسه و خریدهای کلان تسلیحاتی این کشور به ویژه در زمینه صنایع هوایی و هواپیماهای جنگنده جای هیچ شک و تردیدی باقی نمیگذارد که این شیخ نشین فدرال حاشیه جنوبی خلیج فارس اهداف و مقاصدی بلندمدتتری را در سر میپروراند که مرکز ثقل تمامی تلاش های آن مقابله با برتری نظامی ایران و مهار قابلیت های دفاعی و موشکی ایران است .
کارشناسان مسایل خاورمیانه معتقدند،انعقاد قرار داد احداث پایگاه دریایی فرانسه در امارات و نیز خریدهای کلان تسلیحاتی (به ویژه جنگندههای رافال فرانسوی) از اقدامات امارات متحده عربی برای مهار قابلیت دفاعی ایران در منطقه است.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»