سه سازمان حقوقبشر در نامه مشترکی به مقامات ایرانی نگرانی جدی خود را در باره مرگ مشکوک دکتر رامین پوراندرجانی؛ پزشکی که در بازداشتگاه کهریزک کار میکرد، ابراز کردند.
«عفو بینالملل»، «پزشکان برای حقوق بشر» و «کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران» از مقامات ایرانی خواستند که امکان تحقیق مستقل را در مورد مرگ دکتر پوراندرجانی فراهم کنند. گزارشها حاکی از آن است که دکتر پوراندرجانی شاهد برخی از حوادثی بودهاست که در کهریزک بوقوع پیوستهاست.
متن کامل این نامه به شرح زیر است:
مقام محترم جناب آقای علی لاریجانی
مجلس شورای اسلامی
میدان بهارستان، تهران، جمهوری اسلامی ایران
مقام محترم جناب آقای عباس جعفری دولت آبادی
دادستانی استان تهران
مقامات محترم ،
ما سازمانهای حقوق بشر مستقل امضاءکننده این نامه، نگرانی عمیق خود را در باره مرگ دکتر رامین پوراندرجانی26 ساله ابراز میکنیم. ما از اینکه دفتر آقای عباس جعفری دولت آبادی، اعلام کرد که در باره مرگ دکتر پوراندرجانی تحقیق خواهدشد، استقبال میکنیم. ما شدیدن توصیه میکنیم که این تحقیق و بررسی، بیطرفانه، مستقل و به طور کامل انجام شود، و همچنین به شما پیشنهاد میکنیم که مطمئن شوید که از متخصصین معتبربینالمللی قضایی برای همکاری در این تحقیق دعوت بعمل خواهدآمد. ما احترامن توجه شما را به این امر جلب میکنیم که متخصصین با تجربه قضایی پزشکان برای حقوق بشر مایلند که در این تحقیقات همکاری کنند.
جسد دکتر رامین پوراندرجانی در استراحتگاه بهداری دفتر مرکزی نیروهای انتظامی در تهران در روز 19 آبان ماه کشف شد. درحالیکه سردار اسماعیل احمدی مقدم؛ فرمانده کل نیروهای انتظامی، مرگ دکتر پوراندرجانی را خودکشی اعلام کرد و گفت که در کنار جسد او نامه ای پیدا شده که نشان میدهد که وی دچار افسردگی بوده، اما مقامات رسمی از ابتدا مرگ دکتر پوراندرجانی را سکته قلبی در خواب و بعد از آن مسمومیت اعلام کرده بودند.
«رضاقلی پوراندرجانی»؛ پدر دکتر رامین پوراندرجانی گفت که شب قبل از مرگ رامین با پسرش صحبت کردهبود و هیچ نشانهای از افسردگی در او ندیدهبود. وی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که مسوولین اول به او گفته بودند که پای پسرش در یک تصادف شکسته و اجازه او برای عمل جراحی لازم است اما بعد از اینکه او از تبریز به تهران رفت متوجه شد که پسرش مرده است.
دکتر رامین پوراندرجانی پزشک وظیفه نیروهای انتظامی بود که هفتهای یکبار به بازداشتگاه کهریزک میرفت. مقامات ایرانی خشونت و شکنجه گسترده در کهریزک را تائید کردهاند. حداقل سه نفر در بازداشتگاه کهریزک درنتیجه شکنجه کشته شدند از جمله آنها محسن روح الامینی؛ پسر مشاور ارشد محسن رضایی، نامزد انتخابات ریاست جمهوری است که گزارش شده است که دو هفته پس از بازداشت در روز 18 تیرماه، در اثر سکته قلبی و خونریزی ریهها کشته شد. بر روی جسد محسن روحالامینی آثار شکنجههای شدید دیده میشد. در مردادماه آیتالله خامنهای دستور بستن بازداشتگاه کهریزک را صادر کرد.
دکتر رامین پوراندرجانی بعنوان بخشی از وظایفش به معالجه افرادی میپرداخت که در کهریزک در بازداشت بودند و شکنجه شده بودند. کمیته ویژه تحقیق و تفحص در باره همه خشونتهای اعمال شده در جریان ناآرامیهای پس از انتخابات در مجلس شورای اسلامی، با دکتر پوراندرجانی نیز مصاحبه کردهبود. دکتر پوراندرجانی را قبل از مرگش تهدید کردهبودند تا مانع او شوند که خشونتهایی را که او در کهریزک شاهدش بود، آشکار کند. همچنین گزارش شده است که او را وادار کردهبودند تا گواهی کند که یکی از بازداشتیها در کهریزک در اثر مننژیت فوت کردهاست. ما همچنین مطلع شدهایم که کمیته ویژه مجلس مسئله مرگ دکتر پوراندرجانی را به سلسله تحقیقات خود اضافه کردهاست.
بخاطر غیرمتعارفبودن مرگ دکتر پوراندرجانی، به نظر ما بسیار مهم است که هر تحقیق و تفحص کاملن شفاف انجام شود و متخصصین مستقل قابل اعتماد برای همکاری دعوت شوند تا صحت تحقیق تضمین شود. ما احترامن الزامات دولت ایران را تحت قوانین بینالمللی برای تحقیق در مورد حوادث احتمالی مرتبط با شکنجه و قتلهای فراقانونی به شما یادآوری میکنیم و توصیه میکنیم که در تحقیق درمورد مرگ دکتر پوراندرجانی اصول سازمان ملل متحد درمورد پیشگیری موثر و تحقیق درمورد اعدامهای فراقانونی، خودسرانه و شتابزده کاملا رعایت شود.
ما مجددن مایلیم تاکید کنیم که متخصصین حرفهای پزشکان برای حقوق بشر که اطلاعات دسترسی به آن ها در ذیل این نامه است، آماده همکاری میباشند.
عفو بینالملل
کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران
پزشکان حقوق بشر
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»