Saturday, 18 July 2015
29 March 2023
در بزرگ ترین آزمایشگاه فیزیکی جهان صورت گرفت

«برخورد هیجان انگیز پروتون‌ها با یکدیگر»

2009 November 27

بزرگ‌ترین آزمایشگاه فیزیکی جهان سرانجام توانست اصلی‌ترین وظیفه خود یعنی برخورد دو ذره پروتون با یکدیگر را عملی ساخته و موجی از هیجان و امید را در دل فیزیکدانانی که بی‌صبرانه در انتظار چنین لحظه‌ای بودند به وجودآورد.

مهندسان ناظر برخورددهنده بزرگ «هادرون» سرانجام توانستند برای اولین‌بار شاهد برخورد دو پروتون در این برخورددهنده عظیم باشند.

20091127-dan-protons

این دو پروتون در عمق 100 متری زیر مرز فرانسه و سوئیس توسط هزار و 200 مغناطیس ابررسانا در جهت مخالف یکدیگر هدایت شده و با یکدیگر برخورد کردند.

این رویداد از نظر دانشمندانی که در این آزمایشگاه بزرگ مشغول به کارند دستاوردی بزرگ به شمار می‌رود. این برخورد کم‌انرژی که با هدف آشکارساختن رازهای کیهانی صورت گرفته‌است، پس از تابش دو پرتو به صورت هم‌زمان و در دو جهت مخالف در تونل 27 کیلومتری برخورددهنده هادرون رخ داد.

برخورددهنده بزرگ هادرون که توسط سازمان مطالعات اتمی اروپا، سرن راه‌اندازی شده‌است بزرگ‌ترین ماشین آزمایشگاهی جهان به شمار می‌رود و می‌تواند شرایطی مشابه آن‌چه چند میلی ثانیه پس از انفجار بزرگ در جهان رخ داد را شبیه‌سازی کند.

دانشمندان در این آزمایشگاه به جستجوی نشانه‌هایی از «بوزون هیگز»، ذره‌ای ساب اتمیک که در درک درست از فیزیک بسیار حیاتی به شمار می‌رود، خواهند‌بود.

دانشمندان پیش از این از عمل‌کرد مطلوب دستگاه و سرعت عمل آن پس از فعال‌سازی مجدد ابراز خرسندی کرده‌بودند. رالف هیور مدیرکل «سرن» از سرعت بالا در دست‌یابی به برخورد دو ذره ابراز خوشحالی کرده و از آن به عنوان دستاوردی بزرگ و ارزشمند یاد می‌کند.

به گفته وی با این حال باید به آینده نیز چشم دوخت زیرا تا آغاز برنامه فیزیکی اصلی برخورددهنده بزرگ هادرون راه طولانی در پیش است.

«جیزم گیلیز» مدیر ارتباطات سرن اعلام کرد اولین برخورد پروتون‌ها درست زمانی صورت گرفت که کنفرانس خبری به منظور بررسی عملکرد ماشین پس از فعال سازی درحال برگزاری بود.

ردیاب اطلس هادرون اولین ردیابی بود که حضور پروتون‌های کاندیدای برخورد را به ثبت رساند و پس از آن دو ردیاب آلیس و LHCb با فاصله چند 10 دقیقه موفق به مشاهده این پروتون‌ها شدند.

سپس اپراتورها پرتوهای پروتون را به منظور ایجاد برخورد با یکدیگر انطباق داده و سرانجام دو پروتون با یکدیگر برخورد کردند.

براساس گزارش بی‌بی‌سی، مهندسان سرن برخورددهنده بزرگ هادرون را عصر روزجمعه پس از 14 ماه خاموشی به دلیل انجام تعمیرات برای دومین بار فعال‌سازی کردند. این آزمایشگاه عظیم 14 ماه پیش به دلیل بروز اختلال در یکی از اتصالات الکتریکی از کار افتاد.

منبع: کنجکاو

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: