Saturday, 18 July 2015
03 October 2023
پس‌کوچه تماشا

«استانلی کوبریک» نابغه قرن بیستم»

2011 August 01

مجید بهشتی/ رادیو کوچه

majid.b@koochehmail.com

«استانلی کوبریک» نابغه قرن بیستم

هرچند «استنلی کوبریک» (Stanley Kubrick) فیلم‌ساز مورد علاقه طرف‌داران تئوری مولف در سینما نیست، اما اختلاف بنیان‌گذاران این تئوری- یعنی نویسندگان مجله معروف «کایه دو سنیما» و مشتریان پر و پا قرص سینماتک علاوه بر نمایش آثار کوبریک در سینماهای کوچک و جذاب گوشه و کنار پاریس، نمایش‌گاه بزرگی را در بزرگ‌داشت این فیلم‌ساز جنجالی در سینماتک پاریس ترتیب داده‌اند.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

این نمایش‌گاه شامل عکس‌ها، پوسترها، بخش‌هایی از دکور صحنه، مجسمه‌ها و لباس‌های فیلم‌های کوبریک به هم‌راه نمایش بخش‌هایی از آن‌ها و البته برخی از نامه‌ها و دست نوشته‌های این فیلم‌ساز است که ممکن است برای طرف‌داران او بسیار جذاب باشد.

در ورودی نمایش‌گاه جمله جالبی از کوبریک بر روی دیوار نوشته شده است: «به‌ترین راه یاد گرفتن سینما، ساختن یک فیلم است.»

در شروع نمایش‌گاه عکس‌های دیده نشده‌ای از پشت صحنه قاتلین، اولین فیلم مهم «کوبریک» توجه را به خود جلب می‌کند؛ همین طور شرح صحنه‌ها و توضیح نماهای فیلم‌برداری شده که بخش‌هایی از حساسیت این فیلم‌ساز را که به گرفتن برداشت‌های مکرر در موقع فیلم‌برداری مشهور بود. نمایان می‌کند.

در بخش فیلم اسپارتاکوس، فیلم تاریخی و مجلل کوبریک، عکس‌هایی از پشت صحنه شلوغ و سیاهی‌لشگرهای بی‌شمار فیلم که با شماره مشخص شده‌اند، وجوهی از یکی از پروژه‌های بزرگ «کوبریک» را برای تماشاگر شرح می‌دهند. مجسمه سناتور «گراچوس» و لباس‌های «اسپارتاکوس» از دیگر بخش‌های جذاب بخش مربوط به «اسپارتاکوس» است.

یک مبل بزرگ به شکل یک لب قرمز و یک شیشه نوشابه خالی با نی، یادآور صحنه مشهور فیلم جنجالی «لولیتا» است که با جمله‌ای از «کوبریک» بر دیوار آراسته شده است.

عکس‌های تست بازی‌گر چهارده ساله فیلم، «سو لیون» که در آن دوران به یک بمب سکسی بدل شد و به دلیل سن و سال اندکش بحث‌هایی را برانگیخت، قسمت مربوط به فیلم «لولیتا» را کامل کرده است.

اما بزرگ‌ترین بخش نمایش‌گاه به مشهورترین فیلم «کوبریک» می‌پردازد: «اودیسه فضایی» 2001.

در این بخش می‌توان قسمت‌هایی از دکور فیلم و پرده آبی پشت آن را به هم‌راه لباس‌های فضایی و حتا لباس‌های میمون‌های فیلم دید.

گزارش‌های روزانه منشی صحنه فیلم «دکتر استرنج لاو» یا چگونه یاد گرفتم دست از نگرانی بردارم و بمب اتم را دوست بدارم، به هم‌راه نامه‌نگاری «کوبریک» با یکی از استادان دانش‌گاه که نگران بمب اتم است، بخش مربوط به این فیلم هجوآمیز کوبریک است.

لباس‌های باشکوه «باری لیندون» ماسک‌های فیلم «چشمان باز بسته» به هم‌راه حرف‌های شنیدنی «نیکول کیدمن» درباره کوبریک، ماکت باغ هزارتوی فیلم «تلالو» (درخشش) و نامه‌های مردم درباره فیلم «پرتقال کوکی» از جمله دیگر بخش‌های دیدنی نمایش‌گاه برای علاقه‌مندان «کوبریک» است.

اما بخش مربوط به عکس‌های خود «کوبریک» زمانی که به عنوان یک عکاس به استخدام مجله لوک درآمد، توجه هر تماشاگری را به خود جلب می‌کند.

این عکس‌های سیاه و سفید که به سال‌های ۱۹۴۵ تا ۱۹۵۱ مربوط‌اند، بخشی از شخصیت و نگاه بصری «کوبریک» را نمایان می‌کنند که شاید در فیلم‌ها کم‌تر می‌توان سراغش را گرفت.

در واقع کوبریک شانزده ساله برای اولین بار عکسی را به قیمت ۲۵ دلار به مجله لوک می‌فروشد و خیلی زود به عنوان جوان‌ترین عکاس این مجله، استخدام می‌شود.

او تا سال ۱۹۵۱ حدود هزار عکس برای این مجله گرفت که نهصد تا از آن‌ها چاپ شده‌اند. خود «کوبریک» این تجربه عکاسی را در شکل‌گیری نگاهش به جهان بسیار باارزش می‌دانست.

بخش جذاب دیگر پروژه ناتمام «ناپلئون» است.«‌کوبریک» در سال ۱۹۶۸ تحقیقات گسترده‌ای را درباره «ناپلئون بناپارت» آغاز کرد. در این نمایش‌گاه می‌توان فایل‌هایی را دید که «کوبریک» به تک تک اشخاص مهم یا مربوط به «ناپلئون» اختصاص داده و اطلاعاتی را درباره آن‌ها گرد آورده است.

«کوبریک» برای این فیلم ده‌ها تاریخ‌نگار را به کار گرفته بود تا فیلم‌نامه را بنویسد، اما سرانجام این پروژه در سال ۱۹۶۸ به دلایل تکنیکی و مالی متوقف شد، در حالی که «کوبریک» معتقد بود در حال ساخت به‌ترین فیلمش است.

بخش آخر نمایش‌گاه تصاویری است از طرح بلندپروازانه «کوبریک» درباره به زیر آب رفتن نیویورک و حرف‌های «اسپیلبرگ» درباره این پروژه که ستایش‌های بی‌حدوحصر او را درباره «کوبریک» به هم‌راه دارد.

نمایش فیلم «هری پاتر» زیر باران

پنج‌شنبه شب گذشته هزاران نفر از دوست‌داران مجموعه کتاب‌ها و فیلم‌های «هری پا‌تر» زیر باران شدید و با وجود سخت‌گیری‌های امنیتی در میدان «ترافالگار» در مرکز شهر لندن اجتماع کردند تا هم‌زمان با آغاز اکران عمومی آخرین فیلم از این مجموعه با دنیای جادویی «هری پاتر» این جادوگر جوان، خداحافظی کنند.

مجموعه کتاب‌ها و فیلم‌های «هری پا‌تر» بدون شک در تاریخ صنعت سرگرمی‌سازی بیش از هر محصول و مجموعه دیگری موفقی بوده و توجه به خود جلب کرده است.

عنوان آخرین فیلم سینمایی این مجموعه که اکران عمومی آن از این هفته آغاز می‌شود «هری پا‌تر و اولیای مرگ»، قسمت دوم» است که به صورت سه‌بعدی تهیه شده است.

شرکت سینمایی برادران«وارنر»، تهیه‌کننده این مجموعه سینمایی، تاکنون فقط از محل فروش بلیت این فیلم میلیون‌ها دلار درآمد داشته و چندین میلیارد دلار دیگر نیز از طریق فروش دیویدی‌ها و سایر محصولات جانبی این مجموعه درآمد کسب کرده است.

مجموعه کتاب‌های داستان «هری پا‌تر» به قلم «جی. کی. رولینگ»  نویسنده زن بریتانیایی، که انتشار آن از سال ۱۹۹۷ آغاز شد به موفقیت کم‌نظیری رسید. از آن سال تا سال ۲۰۰۷ «خانم رولینگ» هفت کتاب منتشر کرده و میزان تیراژ این آثار بیش از ۴۰۰ میلیون نسخه است.

خانم «رولینگ» اولین نویسنده جهان است که از محل فروش آثار خود میلیاردر شده و محبوبیت این کتاب‌ها زمینه‌ای شد برای موفقیت و فروش بی‌سابقه فیلم‌هایی که هالیوود بر آن اساس تهیه کرده است.

خبرگزاری رویترز از حاشیه مراسم پنج‌شنبه شب به مناسبت اکران عمومی فیلم جدید «هری پا‌تر» می‌نویسد که هزاران دوستدار سینه‌چاک مجموعه هری پا‌تر خود را به میدان «ترافالگار» در مرکز شهر لندن رسانده بودند تا برای آخرین بار ایفاگران نقش قهرمانان این داستان را به هنگام ورود به سالن نمایش فیلم از نزدیک ببینند و با آن‌ها خداحافظی کنند.

بازی‌گران جوان این مجموعه سینمایی که از سنین ۹ تا ۱۱ سالگی بازی‌گری را آغاز کرده‌اند اکنون به مرز بیست سالگی رسیده‌اند. آن‌ها می‌گویند زندگی بدون «هری پا‌تر» برای آ‌ن‌ها معنی ندارد، چون تمام دوران نوجوانی خود را در این عالم افسانه‌ای و جادویی سپری کرده‌اند.

«جی. کی. رولینگ» نویسنده مجموعه کتاب‌های «هری پا‌تر»، هم می‌گوید که استقبال بی‌نظیر مردم در تمام این سال‌ها و حضور جمعیت زیادی از علاقه‌مندان این داستان‌ها در مرکز شهر لندن واقعن وی را به فکر واداشته که شاید به‌تر باشد دوباره نوشتن این مجموعه را از سر بگیرد.

خانم «رولینگ» در سال ۲۰۰۷ با پایان نگارش کتاب هفتم با عنوان «هری پا‌تر و اولیای مرگ» اعلام کرد که این داستان به پایان رسیده است.

یکی از منتقدان سینمایی مطبوعات چاپ لندن در مورد تازه‌ترین و آخرین فیلم از مجموعه «هری پا‌تر» می‌نویسد: «داستان هری پا‌تر و اولیای مرگ» یک اثر سینمایی ماندگار، غرق در موسیقی بسیار زیبا و حامل پیامی نهایی است و آن این‌که در وجود تمامی انسان‌ها تاریکی و شر هست، شری که اما می‌توان بر آن غلبه کرد.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , ,