رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1492 میلادی- «کریستف کلمب» دریانورد ایتالیایى، سفر از بندر «پالوس» اسپانیا و با سه کشتی بادبانی را آغاز کرد. وی در جریان این سفر بعد از هفتاد روز، در 12 اکتبر همان سال به جزیره «سالوادور» در شرق برزیل رسید و گمان کرد که به هندوستان رسیده است در حالی که وی قاره آمریکا را کشف کرده بود. پس از پایان سفر موفقیتآمیز کلمب، وی سفرهای دریایی دیگری انجام داد و در هر سفر نقاط دیگری را کشف کرد. کریستف کلمب سرانجام در می 1506 درگذشت.
1914 میلادی- آلمان به فرانسه در آغاز جنگ جهانی اول اعلان جنگ کرد. جنگ جهانی اول در ژوئن 1914 آغاز شد. و مدت 4 سال سراسر اروپا را در برگرفت. اتریش و آلمان که با یکدیگر قرارداد مودت داشتند به حال آماده باش درآمدند. آلمان در مرحله نخست لوکزامبورگ را اشغال کرده و در چنین روزی نیز به فرانسه اعلان جنگ داد. چند ساعت بعد از آن، دولت انگلستان که موافقتنامه دوستی با فرانسه به امضا رسانده بود، به حمایت از این کشور وارد جنگ شد و بدین ترتیب اروپا و بخشی دیگر از سایر نقاط جهان به جنگ برخاستند که بیش از 8 میلیون تلفات داشت و میلیونها مجروح بر جای گذاشت و سرانجام در 11 نوامبر 1918 به پایان رسید.
1949 میلادی- اتحادیه ملی بسکتبال (National Basketball Association) یا انبیای (NBA) لیگ حرفهای بسکتبال بزرگسالان آمریکا و معتبرترین لیگ بسکتبال جهان، در این روز شکل گرفت.
این لیگ در دو کنفرانس شرق و غرب و در حال حاضر با شرکت ۲۹ تیم از آمریکا و یک تیم از کانادا برگزار میشود. مسابقات انبیای هر سال بهطور دورهای و رفتوبرگشت در آمریکای شمالی بر پا است.
در سال ۱۹۴۶ مسابقات با نام BAA برگزار میشد. در سال ۱۹۴۹ NBL نیز ایجاد شد و سه تیم از تیمهای BAA به آن پیوستند. مسابقات لیگ BAA در فاصله سالهای ۱۹۴۷ تا ۱۹۴۹ به NBA تغییر نام داد.
هر فصل، برترین بازیکنان لیگ به رای عموم گذاشته میشود، و ۱۲ بازیکن منتخب برتر همایش غرب با ۱۲ بازیکن منتخب همایش شرق در یک بازی نمایشی در ماه فوریه با یکدیگر به رقابت میپردازند. به این دیدار، دیدار «آل-استارز» (مسابقه ستارگان) گویند.
1972 میلادی- پیمان منع تولید موشکهای ضد موشک «بالیستیک» در سال ۱۹۷۲ میان ایالات متحده آمریکا و اتحاد شوروی امضا شد. بر اساس این پیمان هر دو کشور اجازه یافتند یک سامانه ضد موشکی برای مقابله با شلیک موشکهای بالستیک احداث کنند. این سامانه شامل حداکثر ۱۰۰ سیستم رهگیری ضد موشکی و تاسیسات راداری بود. آمریکاییها این سامانه را در ایالت «داکوتای جنوبی» و روسها در اطراف «مسکو» مستقر کردند. این پیمان طرفین را از دستیابی به توانایی ایمنسازی در مقابل حمله متقابل اتمی باز میداشت.
در دسامبر سال ۲۰۰۱ «جرج واکر بوش» رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا خروج یکجانبه از پیمان منع تولید موشکهای ضد موشک را با هدف اجرای طرح دفاع ملی موشکی و یا آنچه در محافل سیاسی به عنوان طرح سپر دفاع موشکی از آن یاد میشود، اعلام کرد.
2008 میلادی- «آلکساندر سولژنیتسین» (Alexander Solzhenitsyn)نویسنده مشهور اهل روسیه درگذشت. وی برنده جایزه ادبیات نوبل در سال ۱۹۷۰ میلادی است و بهخاطر افشای جنایات «جوزف استالین» در رمانهایش، بیست سال را در تبعید گذراند.
آلکساندر سولژنیتسین در جنگ جهانی دوم به عنوان افسر توپخانه در ارتش اتحاد جماهیر شوروی خدمت کرده و به خاطر خدماتش، مدال افتخار دریافت کرده بود. اما در سال ۱۹۴۵ میلادی به خاطر نوشتن نامهای در انتقاد از جوزف استالین مورد غضب قرار گرفت و هشت سال زندانی شد. وی پس از گذراندن هشت سال در «گولاگهای استالین» (Gulag) به قزاقستان تبعید شد و در آنجا به خاطر ابتلا به سرطان معده مورد درمان قرار گرفت. او در سال ۱۹۷۴ میلادی از اتحاد جماهیر شوروی اخراج و از آنجا به آلمان غربی و سپس به سوییس رفت و در نهایت در ایالات متحده آمریکا ساکن شد.
رمانهای «مجمعالجزایر گولاگ» مجموعه تحقیقاتی هنری- تاریخی این نویسنده درباره شوروی در سالهای 1918 تا 1956 و «یک روز از زندگی ایوان دنیسویچ» (One Day in the Life of Ivan Denisovich) درباره اردوگاههای کار اجباری در دهه ۵۰ میلادی در شوروی سابق است و زندگی یک روز یک زندانی معمولی با نام «ایوان دنیسویچ شوخوف» را توصیف میکند. «شعله در باد»، «دختر بدکاره و هالو»، «شبهای پروس» برخی دیگر از آثار او هستند.
———————————————–
برخی از رویدادهای دیگر
837 میلادی- «بابک خرمدین» صاحب یک فرضیه اجتماعی تازه و عقیده مذهبی دیگر و رهبر یک جنبش انقلابی که در آذربایجان و مناطق شمالغربی ایران بر ضد خلافت عباسی بهپا خاسته بود، در حال فرار در ارمنستان دستگیر شد.
1960 میلادی- کشور آفریقایی «نیجر» به استقلال رسید و عضو سازمان ملل متحد شد. نیجر از قرن هجدهم میلادی تحت سلطه فرانسه بود و در سال 1922 میلادی با تاسیس پایگاههای نظامی فرانسه در این سرزمین، مستعمره فرانسه شد. سرانجام در چنین روزی مردم نیجر استقلال کامل کشورشان را بازیافتند.
1981 میلادی- 13 هزار تن کارکنان ترافیک هوایی در آمریکا با هدف دریافت دستمزد بیشتر دست به اعتصاب زدند و به اخطار «رونالد ریگن» رییس جموری وقت آمریکا که به کار بازگردند توجه نکردند و در نتیجه همگی اخراج شدند.
منبعها:
ویکیپدیا (انگلیسی و فارسی)
نیویورک تایمز
راسخون
Iranian history
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»