کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه
«آزادگان»
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
موضوع اعلان «عفو طلایی» در آستانه تجلیل از بیستمین سالگرد استقلال تاجیکستان را به بررسی گرفته است. مقامهای تاجیک گفتهاند، حالا طرح قانون عفو برای تصویب به پارلمان کشور فرستاده شده است، که در صورت تایید آن بیش از ۱۵ هزار تن مورد عفو قرار خواهند گرفت. این طرح قانون از سوی رییس جمهوری تاجیکستان پیشنهاد شده ۵ هزار تن را از زندانها رها و مهلت ادای جزای بیش از ۱۰ حزار تن دیگر را کم میکند. دولت تاجیکستان میگوید، در این عفو بیشتر زنان و نابالغان، زندانیهای پیر و بیمار و همچنین اعضا حرکتهای ممنوع مذهبی که برای تا پنج سال زندانی شدهاند، عفو خواهند شد.
در توضیح این طرح قانون گفته میشود، که پیروان و جانبداران گروه جنایی «محمود خدای بیردیف» سرهنگ شورشگر تاجیک که حالا در قلمرو «ازبکستان» به سر میبرد نیز شامل این عفو میشوند. در همین حال «آزادگان» میگوید، یک گروه از مخالفان پیشین و اعضا «جبهه مردمی» که در زندانهای تاجیکستان نگهداری میشوند، با ارسال یک نامه از تصمیم مقامات برای عفو گروه جنایی سرهنگ شورشگر «محمود خدای بیردیف» اظهار نارضایی کردهاند. گذشته از این چنین اقدام در حالی گرفته میشود، که در آغاز ماه جولای امسال وزیر کشور تاجیکستان از احتمال حمله «محمود خدای بیردیف» به تاجیکستان هشدار داده بود. بنا به قول او «خدای بیردیف» که سال ۱۹۹۸ میلادی به شمال تاجیکستان حمله آورده بود، میتواند دوباره این کار خود را تکرار بکند.
«اسسر»
این نشریه نیز در صحیفه اول خود عکس «یعقوب سلیماف» وزیر سابق کشور را نشر کرده و گفته است که آیا او و دیگر محبوسانی که برای فعالیت سیاسی خود به کنج زندان رفتهاند، رها خواهند شد؟ بنا به نوشته این نشریه برای چهارمین بار است، که دولت تاجیکستان عفو اعلان میکند، اما محبوسان سیاسی وارد فهرست عفوشوندگان قرار نمیگیرند. حالا در زندانهای تاجیکستان «محمدروزی اسکندراف» رهبر پیشین دموکراتهای تاجیکستان، «یعقوب سلیماف» وزیر پیشین کشور، جنرال «غفار میرزایف» و چندی دیگر نگهداری میشوند، که با قول صاحبنظران برای فعالیتهای سیاسی و مخالفت شدیدشان با رهبر اول کشور به حبس فرستاده شدهاند. ولی مقامات تاجیکستان وجود هرگونه محبوس سیاسی در زندانهای این کشور را به شدت رد میکنند.
«امروز نیوز»
از سفر وزیر امور خارجی تاجیکستان، «همراه خان ظریفی» به «عشقآباد» خبر داده است. این نشریه مینویسد آقای «ظریفی» در حالی به «ترکمنستان» رفته و با رییس جمهوری آن کشور «قربانگلی بیردی محمداف» وارد گفتوگو میشود، که تاجیکستان با مشکل دریافت مواد سوخت ارزان مواجه شده است. تاجیکستان که نود درصد مواد سوخت مورد نیازش را از روسیه وارد میکند در سه ماه اخیر با مشکل پیچیده است. «روسیه» دو بار باج گمرکی برای صادرات بنزین از این کشور را افزود و نرخ هر لیتر بنزین در تاجیکستان را از ۱ دالر به یک و نیم دالر بالا برد. بالاروی نرخ بنزین در تاجیکستان به افزایش قیمت انواع دیگر محصولات غذایی هم سبب شد و نگرانی ساکنان را به وجود آورده است. بنا به نوشته «امروز نیوز» مقامهای تاجیک میخواهند با همتایان ترکمن خود زبان یافته و مشکلشان را آسان بکنند. تاکنون تاجیکستان از ترکمنستان همسایه مواد سوخت برای هواپیماها را خریداری میکرد. ولی تا حال روشن نیست، که آیا وزیر امور خارجی تاجیکستان برای وارد کردن مواد سوخت بیشتر از این کشور موفق خواهد شد یا نه.
«آسیا پلیوس»
دعواهای ضد و نقیض مقامهای تاجیک و افغان بر سر کشته شدن هشت افغان در منطقه «شورا آباد» تاجیکستان را نشر کرده است. جانب تاجیکستان میگوید که مرزبانهای این کشور در پی یک عملیات هشت قاچاقچی افغان را کشتهاند. ولی «زلمی رسول» وزیر امور خارجی افغانستان گفته است، که این جا تصادف شده است و او از مقامات تاجیک خواسته که در این باره شرح بیشتر بدهند. نشریه میگوید این در حالی است، که بنا به قول منابع رسمی افغانستان این هشت تن کشته شده گردشگر بودهاند و از منطقه «شورا آباد» دیدن میکردند. آنها تقاضا کردهاند که جانب تاجیکستان جنازه این هشت تن را به جانب افغانستان بسپارد. ولی شورای گردشگری تاجیکستان گفته است، که در پنج سال اخیر یگان افغان برای گردشگری در این کشور ویزا دریافت نکرده است. تاجیکستان با افغانستان بیش از ۱۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارد و «شورا آباد» یکی از منطقههای داغ و حساس این مرز به حساب میرود.
«فرژ»
این نشریه سیاسی مینویسد، که شهردار «دوشنبه»، پایتخت تاجیکستان، برای تنظیم نرخ مواد غذای در بازارها و آن هم در ماه رمضان امام خطیبان مساجد را مسوول کرده است. شهرداری گفته که باید امام خطیبان نرخها را نظارت و تاجران را به انصاف دعوت بکنند. علاوه به این خود رییس جمهوری تاجیکستان نیز از طریق تلوزیون صحبت و از تاجران دعوت کرده بود که در ماه عبادت از انصاف کار بگیرند و قیمت کالاها را نه افزایند. همه ساله، برعکس دعوتها و شکایتها، در ماه رمضان نرخ انواع خوردنی در تاجیکستان بهمراتب میافزاید و مشکل خانوادههای نادار را دوچند میکند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»