Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
مهارت‌های زندگی

«تصمیم‌گیری»

2009 December 03

مریم انجیدنی/ رادیو کوچه

برای هر رویدادی دلیلی وجود دارد و برای هر هدفی زیر این گنبد کبود هنگامی …..هنگامی برای زاده‌شدن، هنگامی برای مردن… هنگامی برای یافتن، هنگامی برای گم‌‌کردن… هنگامی برای کشت و هنگامی برای برداشت … هنگامی برای سکوت و هنگامی برای سخن گفتن ….

اکنون انتخاب می‌کنی که هنگام چه کاری باشد؟ تو تمامی این فرصت‌ها را داشته‌ای و اکنون زمان آن رسیده‌است که انتخاب کنی، این بار چه هنگامی را می‌خواهی تجربه کنی، جهان در انتظار تو و تصمیم‌گیری توست، تو همانی را بوجود می‌آوری که هستی و می خواهی …..

20091203-soc-maharathayezendegy-tasmimgiri

همه ما هرروز تصمیم‌هایی می‌گیریم که بعضی از آن‌ها بسیار مهم هستند و  برخی نیز اهمیت کم‌تری دارند،اما هیچ تصمیمی ساده و خطا ناپذیر نیست.

واژه تصمیم‌گیری در لغت به معنی اراده‌کردن، قصدنمودن و در اصطلاح به معنی انتخاب است. تصمیم‌گیری بخش مهمی از زندگی شخصی و شغلی هر یک از ما را تشکیل می‌دهد، چه بسا بسیاری از مشکلات، پشیمانی‌ها و تاسف خوردن‌ا، ناشی از تصمیم‌گیری‌های غلط است.

انواع تصمیم‌گیری شامل تصمیم‌های ساده، اضطراری، احساسی، آنی، تاخیری و تقدیری است. گاهی فرد برای فرار از تصمیم‌گیری چالش برانگیز، آن را به تأخیر می‌اندازد به همین سبب تصمیم‌گیری‌های منطقی و اساسی مثل انتخاب همسر، رشته تحصیلی و شغل نیازمند به تعمق و تفکر بیشتری دارد، زیرا اثرات آن تا مدت‌های طولانی زندگی فرد را تحت الشعاع خود قرار می‌دهد.

از این رو مهارت تصمیم‌گیری شاخص بسیار مهمی برای شناخت رشد عقلی، عاطفی، اجتماعی و روانی افراد است، بنابراین برای افرادی که به چنین رشدی نرسیده‌اند، احتمال بیشتری وجود دارد که اجازه دهند دیگران برای آنان تصمیم‌گیری کنند.

با توجه به این‌که قدرت فکر عالی‌ترین نیروی ماست، برای تصمیم‌گیری منطقی و خوب باید ابتدا چالشی که با آن مواجه هستیم را از تمام جوانب مورد بررسی قراردهیم، انتخاب‌هایی را که پیش رو داریم تعیین کرده، عواقب هر انتخاب و جوانب مثبت و منفی هر یک را مشخص کرده و براساس راه‌حلی که بیشترین امتیازات مثبت و کم‌ترین امتیازات منفی را داراست، انتخاب نهایی را به عمل آوریم و در این راه مشورت با افراد آگاه و با تجربه قابل تامل است.

در پایان به یاد داشته‌باشیم که مهارت انتخاب هدف از پیش‌نیازهای مهم برای تصمیم‌گیری است به عبارت دیگر فردی که اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود را در کلیه شوونات زندگی مشخص کرده باشد و از سوی دیگر روش‌های حل مسئله را می‌داند، راحت‌تر و مناسب‌تر تصمیم می‌گیرد و بدین‌وسیله اعتماد به نفس، مسوولیت‌پذیری و نشاط خود را ارتقا می‌دهد.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , ,