Saturday, 18 July 2015
29 September 2023
مجله خبری تاجیکستان،

«رهایی صدها زندانی از محبس‌های تاجیکستان»

2011 August 24

کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه

در پی به اجرا درآمدن «قانون عفو» در تاجیکستان صدها زندانی از محبس‌های این کشور آزاد شدند. از جمله بیش از صد زن از محبس زنانه شهر «نارک» ۶۰ کیلومتری شرق پایتخت تاجیکستان به آزادی برآمده و به منازل‌شان انتقال یافتند.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

قانون عفو تاجیکستان هفته گذشته از سوی وکیلان «مجلس نمایندگان» مجلس پایانی پارلمان تصویب و از سوی رییس جمهوری تاجیکستان امضا شده است. این قانون که به استقبال تجلیل از ۲۰ سال استقلال تاجیکستان اعلام شده است، رهایی ۴ هزار تن از زندان‌های کشور را در نظر دارد. هم‌چنین مهلت ادای جزای بیش از ۶ هزار زندانی هم کاهش داده خواهد شد. در بیست سال استقلال تاجیکستان این برای بار سیزدهم است که عفو عمومی اعلان و در پی آن هزاران زندانی شهد آزادی را می‌چشند. ولی‌ در پی چنین عفوها مخالفان سیاسی حکومت «امام علی رحمان» مثل «محمدروزی اسکندراف» رهبر پیشن «حزب دموکرات» و هم «یعقوب سلیم‌اف» وزیر پیشین کشور سند آزادی را دریافت نکرده‌اند.

«چرا برق تاجیکستان به افغانستان انتقال نیافت؟»

اجرای قرارداد میان شرکت‌های «برق تاجیک» و «دامس» که انتقال نیروی برق از تاجیکستان به شمال افغانستان را در نظر دارد، با تعویق افتاده است. این در حالی است، که بر پایه این قرارداد باید انتقال برق نیروگاه «سنگتوده ۱» تاجیکستان به افغانستان در روز ۱۰ اوت شروع می‌شد. شرکت «دامس» از جانب تاجیکستان تقاضا کرده است، که نه تنها در سه ماه فصل تابستان، بلکه در فصل زمستان نیز باید به افغانستان برق انتقال بدهد. در حالی‌ که به گفته مقامات شرکت «برق تاجیک» تاجیکستان در فصل سرما خود به کمبود برق مواجه است و نمی‌تواند این تقاضای شرکت «دامس» را به اجرا برساند. اما سفیر افغانستان در تاجیکستان، «عبد‌الغفور آرزو» در صحبت با خبرنگاران گفته است، دولت‌اش برای همیشه به برق ارزان تاجیکستان نیاز دارد. اگر «ازبکستان» و «ترکمنستان» نیروی برق خود را به افغانستان با قیمت هفت‌و‌نیم سنت آمریکایی می‌فروشند، تاجیکستان برق‌اش را به قمت سه‌و‌‌نیم سنت به کابل پیشنهاد کرده است.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , ,