کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه
دولت تاجیکستان اجازه داده است که فرقه نظامی ۲۰۱ «روسیه» برای ۴۹ سال دیگر در قلمرو این کشور آسیای مرکزی بماند. در این باره «دیمیتری مدودف» رییس جمهوری روسیه پس از دیدار و گفتوگویش با «امام علی رحمان» رییس جمهوری تاجیکستان اطلاع داد. او گفت «ما تمدید حضور فرقه نظامی روسیه در تاجیکستان را بررسی نمودیم و به این نتیجه رسیدیم که برای ۴۹ سال دیگر این پایگاه در تاجیکستان بماند.»
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
در این باره خود «امام علی رحمان» حرفی نگفت و هم شرح نداد که آیا تاجیکستان واقعن به تمدید زمان حضور نظامیان روس در تاجیکستان اجازه داده است یا نه. ولی همانطوری که «مدودف» گفت، سازش در این باره در سه ماهه اول سال ۲۰۱۲ میلادی رسمن امضا خواهد شد. علاوه به این هنوز روشن نیست که حضور فرقه نظامی ۲۰۱ روسیه همچنان رایگان خواهد بود و یا موسکو برای آن به تاجیکستان پول خواهد پرداخت. زیرا قبل از این دولت تاجیکستان از روسیه خواسته بود که برای حضور نظامیانش در این کشور بیشتر از ۲۰۰ ملیون دولار پرداخت بکند.
با این وجود در جریان سفر رسمی «دمیتری مدودف» به تاجیکستان سازشنامه جدید دو کشور در مورد حفظ مرز تاجیکستان با افغانستان به امضا رسیده است که هم تاجیکستان و هم روسیه به آن موافقند. بر اساس این سازشنامه چون مرحلههای پیشین مشاوران نظامی روس در آماده نمودن و آموزش دادن متخصصان و در حمل و نقل هوایی تجهیزات سرحدی در تعمیر و ترمیم دیدبانگاهها شرکت خواهند کرد که این همکاریها رایگان صورت میگیرند.
اما این سازشنامه در حالی به امضا رسیده است، که برخی از سیاستمداران روسیه تقاضا دارند تا نیروهای مرزبان روس دوباره با مرز تاجیکستان و افغانستان که از نقطههای داغ محسوب میشود، بازگردند. اخیرن «ویکتور ایوانوف» رییس خدمات ضد مواد مخدر روسیه گفت، در زمانی که نیروهای مرزبان روسیه حفاظت مرز تاجیکستان و افغانستان را به دوش داشتند، سالی تا ۵ تون مواد مخدر کشف و مصادره میشد. اما به قول او حالا مرزبانهای تاجیک در یک سال همگی تا ۲۰۰ کیلا مواد مخدر مصادره میکنند، که بقیه آن به روسیه انتقال خواهد شد. دعوایی که جانب تاجیکستان آن را به شدت رد میکند.
سازشنامه پیشین میان تاجیکستان و روسیه در ماه اکتبر سال ۲۰۰۴ در شهر دوشنبه امضا شده و مدت اجرای آن ۵ سال تعیین شده بود. بر اساس این سند خروج نیروهای مرزبان روسیه از مرز تاجیکستان و افغانستان در سال ۲۰۰۴ آغاز و در سال ۲۰۰۵ میلادی پایان یافت.
به این ترتیب مرزبانان روسیه از مرز کاملن خارج شده و تنها تعدادی از مشاوران نظامی روسیه برای همکاری با مرزبانان تاجیک در مناطق مرزی باقیماندهاند. صاحبنظران تاجیک بازگشت مرزبانهای روس به مرز این کشور با افغانستان را از دو نگاه ناممکن میدانند. به گفته آنها بازگشت دوباره مرزبانهای روس ضعف نیروهای مرزبان تاجیک را به نمایش خواهد گذاشت. دوم اینکه برفراخته شدن پرچم روسیه در مرز این کشور با افغانستان استقلالیت تاجیکستان را تحت سوال قرار خواهد داد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»