Saturday, 18 July 2015
30 September 2023
پس‌کوچه تماشا

«استاد شجریان: در برابر هنر «همایون» انگشت به دهان ماندم»

2011 September 23

مجید بهشتی/ رادیو کوچه

majid.b@koochehmail.com

 

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

دومین همایش «کارآوا» مهرماه در تهران برگزار می‌شود

دومین همایش «کار آوا» به دبیری «هوشنگ جاوید» و با حضور هنرمندان 15 استان کشور مهرماه سال‌جاری در تهران بر گزار می‌شود. «غفور محمدزاده» کارشناس موسیقی و جانشین دبیر این همایش در حوزه هنری خراسان رضوی با اعلام این خبر گفت؛ «سال گذشته نخستین همایش موسیقی «کارآوا» با حضور هنرمندان چند استان مورد پژوهش قرار گرفت و در همایش امسال نیز 15 استان باقی‌مانده نیز معرفی و آثار مورد بررسی و پژوهش قرار می‌گیرد.» «محمدزاده» خاطر نشان کرد: «مقالاتی که در این همایش ها ارائه می‌شوند در قالب دو جلد کتاب گرد آوری و منتشر خواهد شد».

 

«سینا سرلک» با گروه «اینک» در تالار وحدت کنسرت می‌دهد

گروه موسیقی «اینک» به آهنگ‌سازی «حامد فکوری» و «مقداد شاه حسینی» اواخر مهرماه به خوانندگی سینا سرلک کنسرتی را در تالار وحدت برگزار می‌کنند.

به نقل از روابط عمومی‌ این کنسرت، در این اجرا که اواخر مهرماه برگزار می‌شود، گروه «اینک» متشکل از «شروین مهاجر» کمانچه، «سعید نایب محمدی» عود، «پوریا فرجی» سنتور، «شهریار نظری» دف، «فرهاد صفری» تنبک، زروان و بم باژ (سازهای ابداعی)، «صائب کاکاوند» بم تار، «حامد فکوری » و «مقداد شاه حسینی» تار به روی صحنه می‌روند و قطعاتی از ساخته های«فکوری» و «شاه حسینی» را در دو بخش اجرا می‌کنند.

در بخش اول این کنسرت قطعاتی چون «سرو سیمینا»، «دلبرا»، « زر افشان» و … از «فکوری» بر اساس اشعاری از «مولانا»، «سعدی » و «محمد مهدی رستمی» در دستگاه ماهور و در بخش دوم آثاری چون «برآب کتابت کن»، «دل می‌رود ز دستم»، « بالا بلند »، «اینک» و … از ساخته‌های«شاه حسینی» در نوا و بر اساس اشعاری از «ابوسعید ابوالخیر»، « مولانا» و «حافظ» اجرا خواهد شد.

گروه موسیقی «اینک» هم اکنون مشغول تمرینات خود برای این کنسرت هستند.

 

استاد شجریان: «در برابر هنر «همایون » انگشت به دهان ماندم          »

آلبوم موسیقی «شوق نامه» با صدای همایون شجریان و همراهی گروه «عبدالقادر مراغی» و «محمدرضا درویشی» در (27 شهریور) در تالار «شهناز» خانه‌ی هنرمندان ایران رونمایی شد.

این مراسم با نمایش بخش‌هایی از فیلم مستند پروژه «شوق نامه» آغاز شد، که قسمت‌هایی از این مستند به سخنان« محمدرضا شجریان» درباره ویژگی‌ آلبوم «شوق نامه» اختصاص داشت.

استاد آواز ایران در بخشی از این فیلم مستند بیان کرد: «از دو سال قبل «همایون» خیلی مختصر راجع به «شوق نامه» با من صحبت کرده بود و می‌دانستم که در حال تمرین برای این آلبوم است، اما وقتی او راجع به قطعات با من صحبت کرد فهمیدم قطعات به گونه‌ای هستند که جایی برای نفس کشیدن خواننده وجود ندارد. با خود گفتم «چرا عبدالقادر مراغی» این چنین کرده و از صدای خواننده به عنوان ساز استفاده کرده است؟

به «همایون» گفتم در این باره با «محمدرضا درویشی» صحبت کن. دیگر خبری نداشتم تا اینکه یک روز همایون از من خواست قطعات را گوش کنم و کار میکس آن‌ها را بر عهده بگیرم.

در هنگام میکس متوجه شدم «شوق نامه» ویژگی‌هایی دارد که تا به حال در هیچ اثر موسیقی به آن برنخوردم. بنابراین تصمیم گرفتم میکس اثر را تا آخر، خود بر عهده گیرم.

برای توصیف این آلبوم نمی‌توانم مثالی بیاورم. در این موسیقی نشانی‌هایی وجود دارد که 600 سال از آن‌ها دور بودیم. به هر حال این موسیقی برای مخاطب خاص است و اثری است از عبدالقادر مراغه‌ای که با فرم و نت بازی می‌کند.

«شوق نامه» مرا شگفت زده کرد و به درون خود کشید، کاری که همایون، این فرزند خلف آواز انجام داده باعث شده به عنوان پدرش در برابر هنر او انگشت به دهان بمانم. همایون نشان استعداد استثنایی در آواز دارد. او ریتم را بسیار دقیق درک کرده و سال‌هاست نمی‌بینم هیچ خواننده‌ای این گونه بخواند.

شاید بعضی کارشناسان که پایبند ردیف کنونی هستند نسبت به این اثر واکنش نشان دهند؛ چرا که در تخصص آن‌ها نیست. هم‌چنین شاید بعضی فکر کنند این آلبوم دارای موسیقی ترکی استامبولی است، ولی بعدها می‌فهمند این همان موسیقی ایرانی است و تنها در فرم تفاوت دارد.»

شجریان در پایان سخنانش ویژگی دیگر این آلبوم را نه غمناک و نه شاد بودن آن برشمرد و افزود: «شوق نامه» مخاطب را در یک حال و هوا نگه می‌دارد و شاید خاطره‌ای ارزشمند را برای او تداعی کند.

پس از پخش این مستند، «محمدرضا درویشی» که سرپرستی گروه 11 نفره‌ی «عبدالقادر مراغی» را بر عهده داشته است، با تشویق حاضران به سن فراخوانده شد تا لحظاتی درباره‌ی آلبوم «شوق نامه» صحبت کند.

«درویشی» در ابتدای سخنانش مطرح کرد: «به جشن تولد شوق نامه خوش آمدید.» شوق نامه یکی از دشوارترین و مهم‌ترین پروژه‌های موسیقی ایران است. «عبدالقادر مراغه‌ای» متولد قرن هشتم هجری قمری در مراغه است. او آخرین موسیقی‌دان بزرگ و استاد موسیقی کلاسیک ایرانی پس از «فارابی» و «قطب الدین شیرازی» است.« مراغی» را می‌توان بزرگ‌ترین نظریه‌پرداز و موسیقی‌دان دوره «تیموری »  دانست.

درویشی پس از بیان این مطلب اظهار تاسف کرد: «خیلی‌ها در دانش‌گاه‌های برتر موسیقی تحصیل کرده‌اند، اما نام «عبدالقادر مراغی» را هم نشنیده‌اند. باید بگویم «عبدالقادر» فقط در ایران متولد شده است و اگر یک نفر چند اثر باقی مانده‌اش را ویراستاری نمی‌کرد همین دو رساله‌ی موجود را هم از او نداشتیم.»

او اضافه کرد: «این در حالی است که «عبدالقادر مراغی» در ترکیه لقب «نیای بزرگ» را دارد و اگر از کارشناسان موسیقی ترکیه بخواهید موسیقی‌دانان مهم کشورشان را نام ببرند، ابتدا می‌گویند «عبدالقادر مراغی»

درویشی خطاب به 11 هنرمندی که در تولید این آلبوم «همایون شجریان» را یاری کردند گفت: «درست است حدود صد نفر برای این آلبوم زحمت کشیدند، اما اگر شما 11 نفر نبودید حضور ما صد نفر هیچ‌گاه میسر نمی‌شد.»

این هنرمند عرصه‌ی موسیقی در بخش دیگری از سخنانش مشکل نفس کشیدن همایون شجریان را در اجرای قطعات مشکلی بزرگ دانست و افزود: «در بسیاری از تصنیف‌ها به دلیل این‌که می‌خواستیم به اثر وفادار باشیم، بدون این‌که در نت‌ها دست ببریم قطعات را اجرا کردیم. تصنیف‌ها، فاقد مقدمه‌های سازی هستند و تصنیف‌هایی هم جمله اولشان متقارن بود و امکان تکرار داشتند، از جمله اولشان به عنوان مقدمه استفاده کردیم. همچنین تصنیف‌هایی که فاقد ترنم بودند از ابتدا با آواز شروع می‌شوند.»

در پایان این مراسم نیز محمدرضا شجریان، همایون شجریان، محمدرضا درویشی و صادق رضایی به سن فراخوانده شدند تا از گروه یازده نفره‌ی عبدالقادر مراغی که به عنوان نوازنده با گروه هم‌کاری کردند تقدیر کنند.

«سیامک جهان‌بینی»، « آرش شهریاری»، « بهزاد، میرزایی»، «‌ساناز نخجوانی»، «سیروس جمالی» و «احسان ذبیحی‌فر» از جمله اعضای این گروه هستند.

برترین آلبوم‌های موسیقی کودک انتخاب می‌شوند

«علی کاشفی خوانساری» مدیر مسوول ماهنامه«شهرزاد» به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) توضیح داد: «در پی فراخوانی که سه ماه پیش در زمینه آلبوم‌های موسیقی کودک منتشر شد و در اختیار رسانه‌ها و ناشران تخصصی قرار گرفت، همایشی با عنوان بررسی‌ مسائل موسیقی کودک در ایران از سوی ماهنامه شهرزاد – تنها نشریه تخصصی کودکیاری در ایران – روز جمعه 15 مهرماه در تالار «رودکی» (وحدت) برپا می‌شود.»

او با بیان این‌که این جشنواره دو بخش را شامل می‌شود، افزود: «بخش اول شامل داوری آلبوم‌های موسیقی کودک است که در 5 سال اخیر منتشر شده‌اند. 45 اثر در این زمینه به دست ما رسیده و نگار پدرام، روزنامه نگار موسیقی، داوری آثار را بر عهده دارد.»

کاشفی درباره سمینار و همایش جشنواره بیان کرد: «بخش دوم این برنامه بر ارایه سخن‌رانی «رضا مهدوی» دبیر سمینار اختصاص دارد. البته چند سخن‌رانی دیگر نیز در مراسم حضور دارند که نام آن‌ها هنوز مشخص نیست.»

آلبوم «بزن بارون» منتشر شد        

آلبوم «بزن بارون» با صدا و دکلمه «فاخته»، «مهری تیموری» از سوی شرکت فرهنگی ـ هنری «سل‌فا» منتشر شد. این آلبوم شامل قطعاتی به نام‌های بزن بارون، به یاد تو، عشق اشتباه، گناه و یادگاری می‌شود که فاخته در کنار اجرا، سرودن ترانه‌ها و اشعار آن‌را نیز بر عهده داشته است.

«نیما نورمحمدی» آهنگ‌سازی و تنظیم موسیقی متن این قطعات را انجام داده و «حسین میرزایی» در سمت تهیه‌کننده و «حمید آقا بابایی» نیز به عنوان طراح جلد در این آلبوم حضور داشته‌اند.


«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , , , , , , 

۱ Comment


  1. NILIFAR
    1

    SALAM VA MAMNON AZ BARNAME KHOBETAN