تونی بلر، نخست وزیر سابق بریتانیا با حمایت از جنگ عراق اصرار کرد که این جنگ علی رغم نیافتن سلاحهای کشتار جمعی در عراق کار درستی بوده است.
آقای بلر در مصاحبه با بی بی سی گفت اگر میدانست در عراق زمان صدام، سلاحهایی از این دست وجود نداشت، برای مقابله با تهدید صدام حسین، از توجیهات دیگری استفاده میکرد.
ارزیابی اطلاعاتی بریتانیا از وضع نظامی عراق که در سپتامبر 2002 منتشر شد، نشان میداد ارتش این کشور چهل و پنج دقیقه پس از صدور فرمان صدام حسین قادر به استفاده از سلاحهای کشتار جمعی است.
او افزود که رهبر وقت عراق یک تهدید منطقهای بود و از سلاحهای شیمیایی علیه مردم خود استفاده کرده بود.
در پی انتشاره این اظهارات تونی بلر، سر مینز کمبل، رهبر سابق حزب لیبرال دموکرات بریتانیا گفت:«اگر آقای بلر این نکات را در آن زمان روشن کرده بود، نمیتوانست حمایت پارلمان یا کابینه را برای مشارکت بریتانیا در جنگ پیدا کند.»
وی گفت:« من تردیدی ندارم که اگر آقای بلر آن چیزی را که الان میگوید، در آن زمان به اعضای کابینهاش گفته بود، به سختی میتوانست همه آنها را همراه خود نگه دارد. اگرچه که به هر حال رابین کوک و کلر شورت (دو تن از اعضای کابینه وقت) در آن زمان حاضر به حمایت از او نشدند.»
سر مینز کمبل گفت:« اگر تونی بلر تا آن حدی که الان تلاش دارد در گفتگو با بی بی سی صادق باشد، در روز 18 مارس سال 2003 با اعضای پارلمان بریتانیا صداقت داشت، حمایت پارلمان را کسب نمیکرد.»
قرار است نخست وزیر سابق بریتانیا در سال آینده میلادی در تحقیق مربوط به جنگ عراق در بریتانیا شرکت کند.
تحقیق در مورد شرکت بریتانیا در جنگ عراق از اواخر ماه نوامبر در لندن آغاز شده است.
علاوه بر آقای بلر شماری از دیپلماتها و مقام های بلندپایه نظامی و اطلاعاتی بریتانیا در ارتباط با مداخله بریتانیا در جنگ عراق با حضور در هیات تحقیق مستقل، توضیحاتی خواهند داد.
اعضای کمیته تحقیق توسط گوردون براون، نخست وزیر بریتانیا انتخاب شدهاند و همین امر سبب شده که در باره مستقل بودن این کمیته سووالاتی مطرح شود.
در کمیته تحقیق جان چیلکات، مارتین گیلبرت مورخ، رودریک لاین دیپلمات سابق، لارنس فریدمن محقق مسائل جنگی و اوشا پراشار کارشناس مسائل حقوقی و قانونی شرکت دارند.
ماموریت هیئت تحقیق، بررسی این موضوع است که چگونه تصمیم شرکت بریتانیا در جنگ عراق گرفته شد.
نحوه برخورد بریتانیا با مناقشه عراق و شش سال اشغال این کشور از دیگر موضوعاتی است که هئیت تحقیق آن را بررسی خواهد کرد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»