خبر / رادیو کوچه
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبهای روز چهارشنبه، 26 اکتبر، اعلام کرد دلیل عدم حمایت کافی دولت آمریکا از جنبش مردمی ایران موسوم به جنبش سبز عدم درخواست از سوی رهبران این جنبش بوده است.
به گزارش بیبیسی، وزیر امور خارجه آمریکا در تشریح دلایل دولت آمریکا برای عدم حمایت مستقیم از «جنبش سبز» گفت که دو سال پیش، از درون جنبش اعتراضی این صدا شنیده میشد که آمریکا باید مواظب باشد که طوری عمل نکند که عامل و حامی اصلی این جنبش جلوه کند، چون در آن صورت اعتبار جنبش و امنیت هواداران آن به خطر میافتد.
او گفت که مثلن در لیبی، مخالفان قذافی اعلام کردند که از هرگونه حمایت خارجی استقبال میکنند و آمریکا هم از آنها حمایت کرد، اما رهبران اعتراضات ایران چنین استقبالی نمیکردند.
خانم کلینتون گفت که دولت آمریکا از بیرون ایران هر حمایتی از دستش بر میآمد از معترضان کرد، از جمله از سایت توییتر خواست که اعمال تغییرات خود را مدتی به تعویق بیندازد، اما در عین حال مراقب بود که زیادهروی نکند.
خانم کلینتون همچنین در خصوص اعمال تحریمها علیه ایران گفت که دولت آمریکا از مردم ایران به طور جدی حمایت میکند. او گفت که آقای اوباما در پی برقراری روابط دوستانه با ایران بود، اما مقامات ایران به تلاشهای او پاسخ مناسبی ندادند و برنامه مشکوک هستهای خود را ادامه دادند.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت که تحریمهای بینالمللی برای ترغیب ایران به تغییر رویه اعمال میشود.
او اذعان کرد این تحریمها بر مردم عادی هم تا حدودی اثر میگذارد، اما گفت که چارهای جز اعمال این تحریمها نیست.
اما خانم کلینتون اظهار امیدواری کرد که عناصری در داخل حکومت ایران واقعبین باشند و از خود بپرسند که چرا باید چنین فشاری را بر مردم خود تحمیل کنند.
او گفت که به عقیده او دهها هزار ایرانی روشنفکر و تحصیل کرده و بانفوذ در ایران حضور دارند که دیر یا زود به فکر انجام اصلاحات و تغییرات خواهند افتاد.
وی در مورد ارسال پارازیت و فیلترینگ در ایران اظهار داشت که آمریکا در حال توسعه تکنولوژیهای ضد فیلترینگ و آموزش و ترویج روشهای دستیابی به اطلاعات آزاد است.
خانم کلینتون در مورد برخی گمانهزنیها از ایجاد رابطه پنهانی محمود احمدینژاد، رییس جمهوری اسلامی با آمریکا گفت که آقای اوباما تمایل خود را برای گفتوگو با رهبران ایران اعلام کرد، اما ساختار حکومت ایران گیجکننده است و معلوم نیست چه کسی تصمیم میگیرد.
او گفت مقامات ایران حتا از اینکه با مقامات آمریکایی دیده شوند پرهیز دارند.
خانم کلینتون گفت که ظاهرن در داخل ایران جنگ قدرتی در جریان است و مقامات ایرانی نمیتوانند در مورد برقراری رابطه با آمریکا تصمیم بگیرند.
خانم کلینتون در خصوص رابطه ایران و طرح ترور سفیر عربستان در واشینگتن به ادعانامه دادستانی علیه منصور ارباب سیار اشاره کرد و گفت که شواهد و قرائن زیادی در مورد این اتهامات در اختیار مقامات دادگستری آمریکا است.
او گفت که این شواهد در دادگاه ارایه خواهد شد و اظهار امیدواری کرد که دولت آمریکا بتواند این اتهامات را در دادگاه ثابت کند.
او در مورد ابهامات موجود در مورد این طرح و «پیش پا افتادگی» آن گفت که ما پاسخ همه ابهامات و سوالها را نمیتوانیم پیدا کنیم، اما روند کاری نیروی قدس سپاه در گذشته طوری بوده که میتواند این چنین اقداماتی انجام دهد.
خانم کلینتون گفت که ایران و سپاه پاسداران در گذشته هم اقدامات مشابهی انجام دادهاند و بنابراین نمیتوان گفت که ایران چنین کارهایی نمیکند.
او گفت: «فکر می کنم که طراحان این ترور میخواستند به آمریکاییها این پیام را برسانند که در داخل خاک شما هم میتوانیم اقدام کنیم و از این طریق به آمریکا دهنکجی کنند.»
خانم کلینتون به اتهام دست داشتن نیروی قدس سپاه پاسداران در قتل یک دیپلمات خارجی در پاکستان اشاره کرد و گفت که این نوع اقدامات بیسابقه نیست.
او در پاسخ به این سوال که ابهامات در مورد طرح ترور سفیر عربستان، از درون آمریکا هم مطرح شده است گفت که دولت آمریکا دقیقا نمیداند که این طرح در چه سطحی در ایران تصمیم گیری شده و این احتمال وجود دارد که رهبران ایران از آن مطلع نبودهاند، اما در این صورت انتظار این است که حکومت ایران در روشن شدن ماجرا همکاری کند.
همچنین خانم کلینتون گفت که دولت آمریکا میخواهد که روابط خوبی با ایران داشته باشد و حتا درصدد است که تا پایان امسال یک سفارتخانه مجازی اینترنتی در تهران داشته باشد که بتواند به پرسشهای مردم ایران پاسخ دهد.
خانم کلینتون در خصوص نحوه برخورد متفاوت با دولتها و حکومتهای مختلف گفت: «تاریخ ما بر ارزشهای جهان شمول استوار است. ما انتظار نداریم هر کاری که میکنیم همه آن را بپذیرند. ما از بحث و گفتوگو استقبال میکنیم.»
او گفت که دولت آمریکا بارها در مورد بحرین اعلام نظر کرده است و به دولت این کشور فشار آورده است که تحقیقات مستقل انجام دهند، «اما آیا ایران هم حاضر است چنین تحقیقاتی انجام دهد؟»
وزیر خارجه آمریکا همچنین از ساقط کردن اشتباهی هواپیمای مسافربری ایران و نقش این کشور در کودتا علیه دولت مصدق اظهار تاسف کرد.
او گفت که دولت آمریکا عملکردی شفاف دارد و اشتباهات خود را میپذیرد و آماده گفتوگو در مورد انتقاداتی است که به عملکردش میشود.
خانم کلینتون گفت که در عین حال وقتی کشوری که عملکردی شفاف ندارد و هیچ معیار بینالمللی را رعایت نمیکند به دولت آمریکا انتقاد میکند، «آن را توهین تلقی میکنیم.»
او گفت که تنها دولت آمریکا نیست که از حکومت ایران احساس خطر میکند، بلکه تمام دنیا احساس خطر میکند.
هیلاری کلینتون در پایان در خصوص تنشهای اخیر بین آمریکا با پاکستان گفت که با دولت پاکستان در این مورد گفتوگوی جدی شده است. او گفت که دولت آمریکا میداند که ثبات افغانستان به همکاری همه کشورهای منطقه بستگی دارد و اظهار امیدواری کرد که پاکستان هم در جریان ایجاد ثبات در افغانستان سهیم شود.
او در پایان از دولتهای منطقه خواست که اجازه دهند ظرفیت و توانایی مردم کشورشان به کار گرفته شود و آیندهای روشنتر برای منطقه ترسیم شود.
بیشتر بخوانید:
«سفر وزیر خارجه جمهوری اسلامی به عربستان»
«به حصرها و حبسهای مخالفان در نظام پایان دهید»
«پاکستان از طالبان حمایت کرده و به آنها آموزش میدهد»
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»