کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه
«آزادگان»
بنا به نوشته این نشریه اکثر بناهای که در رابطه به جشن بیستمین سالگرد استقلال تاجیکستان بنیاد شده و با اشتراک رییس جمهوری افتتاح گردیدهاند، اکنون یا در خود را بستهاند و یا به ترمیم نیاز دارند. برای مثال مقامات شهرداری «دوشنبه» در کنار رود «ورزاب» باغ بزرگی را بنیاد کرد، ولی تنها پس از یک ماه افتتاحش به در خود قفل زد. زیرا در این مدت کوته اکثر تجهیزات آن از کار مانده، به تعمیر نیاز پیدا کردهاند. بنا بر این نشریه از صاحبنظران پرسیده است، که «آیا رییس جمهوری آگاه است که او را منصبداران فریب می دهند؟»
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«هرمگل قادری» خبرنگار تاجیک گفته است، رییس جمهوری تاجیکستان از چنین ساختکاری زیردستانش خبر ندارد. اگر نه نمیگذاشت که با چنین اعمال نفوذ او را در میان مردم پایین ببرند. این خبرنگار تاجیک گفته است، چنین خودنمای بیشتر در میان رهبران شهر و نواحی تاجیکستان مشاهده میشود که آنها میخواهند از «کارنامه» خود به رییس جمهوری گزارش داده به منصبهای بالاتری دست یابند. «عثمان سالح» از مسوولان «حزب خلقی- دموکراسی تاجیکستان» که در راس آن «امام علی رحمان» میایستد، نیز شتابکاری در بنیاد بناهای جشنی را اعتراف کرده است.
«سمک»
روزنامه تازه تاسیس تاجیکستان که هم اکنون شماره دوم آن به دست خوانندگان میرسد، درباره قتل و سوقصدها به جان افراد بلندپایه این کشور در سال 2000 میلادی مطلب نشر کرده است. نشریه مینویسد هرچند در تابستان سال ۱۹۹۷ میلادی حکومت تاجیکستان با مخالفان این کشور به سازش رسید، ولی اوضاع تا سال ۲۰۰۰ متشنج بود. این است که به نوشته «سمک» تنها در سال ۲۰۰۰ میلادی شش تن از افراد مسوول حکومت تاجیکستان مورد سوقصد و کشتار قرار گرفتهاند. از جمله یک گروه ناشناخته در خودرو «محمد سعید عبیدالایف» شهردار «دوشنبه» مواد ترکنده میگذارد که با زخمی شدن او و مرگ یکی از مسوولان اداره امنیت کشور انجام مییابد. در سال ۲۰۰۰ همچنین «سیف رحیم زاد افردی» ادیب و روزنامهنگار تاجیک که آن وقت رهبر کمیته رادیو و تلویزیون تاجیک بود، نیز در نزد منزل خود کشته میشود. در این مطلب «سمک» از سوقصد به جان «حاجیاکبر تورجانزاده» و قتل ژنرال «حبیب سنگیناف» نیز یادآوری شده است.
«نجات»
نشریه «حزب نهضت اسلامی تاجیکستان» در شماره تازه خود نوشته است که به زودی شرکت رادیو و تلویزیون «آسیاپلیوس» سایت نو اسلامی را اساس خواهد گذاشت که با دو زبان تاجیکی و روسی مطلب نشر میکند. این در حالی است که در چهار سال آخر موضوع حجاب و ریش و قانون نو دین، گروه «سلفیه» و «جماعت تبلغ» بازار نشریههای تاجیکستان را گرم کردهاند. این است که چندین نشریههای مستقل تاجیکستان در این مدت گوشههای ویژهای را هم با نام «اسلام» تشکل دادند. صاحبنظران میگویند هدف از بازتاب مسایل مربوط به دین اسلام در صحیفه نشریههای مستقل از یک سو مطرح کردن مشکلات دینداران باشد از سوی دگر جلب توجه مشتریان نیز بوده است. در حال حاضر به جز از هفتهنامه و مجله «رسالت» که نشریه دینی است، دیگر نشریه خاص دینی در تاجیکستان فعال نیست.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»