سام شریف / رادیو کوچه
توقیف روزنامه حیات نو در حالی صورت گرفت که بسیاری از چهرههای شاخص سیاسی و مذهبی در پی حوادث پس از انتخابات ایران طرح آشتی و وحدت ملی را در دستور کار قرار دادند و به رایزنی درباره آن پرداختند.
پس از آن که هاشمی رفسنجانی روز پنجشنبه گذشته بار دیگر تاکید کرد که «امروز جای مخفی کردن نیست، در واقع مشکل اختلاف، جدی است» برخی از شخصیتهای محافظه کار بار دیگر به روشهای مرسوم خود از طرح «وحدت» استقبال کردهاند. این درحالی است که روز گذشته، روزنامه اصلاح طلب حیاتنو به خاطر «القای تفرقه» در کشور از طریق چاپ اظهارات رفسنجانی توقیف شد.
در اظهار نظری مرتبط، روز گذشته آیت الله مکارم شیرازی در گفت و گویی با سایت اینترنتی جماران با دسته بندی معترضان و جناح حاکم به دو گروه «اقلیت و اکثریت» تاکید کرد: «باید اگر یکجا هم برخلاف نظام بود بنشینیم مذاکره کنیم و سرانجام به جایی برسیم، اگر به جایی هم نرسیدیم احترام قانون را نگه داریم. غالبن در جاهایی که بین دستگاه های بالا اختلافاتی است راه حل وجود دارد و اگر بنشینند کم و زیاد کنند راه حل پیدا میکنند. اما اگر خدای نکرده کسانی با صراحت قانون را دور بزنند و یا بگویند ما قانون را اجرا نمیکنیم این ارزشی برای قوههای دیگر باقی نمیگذارد»
اما نه تنها از شدت فشار و برخورد قهری کاسته نشد. بلکه دور جدیدی از فشارها بر چهره های اصلاح طلبان و روزنامههای منتقد دولت آغاز شد.
در همین راستا «مصطفی کواکبیان» نماینده مردم سمنان در حاشیه جلسه علنی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: «متاسفانه علیرغم تذکرات مکرر مبنی بر این که باید فرصت دفاع به مدیران مسوول مطبوعات به ویژه روزنامهها جهت توضیح تخلف خود داده شود، هیات نظارت بر مطبوعات قبل از ارسال پروندهها به دادگاه، رویه ناصوابی انتخاب کرده و با توقیف مطبوعات علاوه بر ایجاد ناامنی شغلی برای روزنامهنگاران، موجبات دغدغه خاطر و اضطراب دایمی در عرصه رسانهها را فراهم کرده است»
وی افزود:«به عنوان نمونه روزنامه حیاتنو را توقیف کردند و سیاسی شدن روزنامه را به جای اجتماعیبودن، آن هم پس از چندین سال، عامل اصلی قلمداد میکنند یا این که گفته میشود مدیرمسوول این روزنامه مشخص نیست. در حالی که سیدهادی خامنهای میگوید پس از آن که پاسخ معرفی فرد دیگری داده نشد، خودم فرمهای مربوط را تکمیل و ارسال کردم.»
نماینده سمنان تصریح کرد: «اگر گفته میشود این روزنامه به دلیل ساختار شکلی توقیف میشود، پرسش این است که اگر امثال هادی خامنهای ساختار شکن باشند، پس دیگر چه کسانی دلسوز انقلاب و نظام و حاکمیت مردم سالاری دینی و جمهوری اسلامی میباشند؟»
عضو فراکسیون خط امام مجلس خاطر نشان کرد: «پرسش اصلی و مبنایی این است که تا چه زمانی هیات نظارت بر مطبوعات میخواهد به رویه ناصواب توقیف مطبوعات ادامه دهد.»
همزمان با توقیف حیات نو و بسته شدن فلهای رسانهها، شبکههای اجتماعی غیر رسمی آنلاین فعال شده ودرصدد پرکردن خلا موجود بر آمدهاند. پدیدهای که حاکمان ایران را به رویارویی بیشتر با مخالفان میکشاند.
در همین راستا هادی خامنه ای مدیر مسوول حیات نو با حضور در جمع خبرنگاران حیاتنو و اعضای تحریریه آن روزنامه گفت: «با توقیف یک روزنامه دنیا به آخر نمیرسد هر چقدر تعداد مطبوعات کم شود بر تعداد سایتها، وبلاگها و رونق گرفتن فضای مجازی افزوده خواهد شد و البته باید بگویم با توقیف روزنامهها خواسته یا ناخواسته مخاطبین ماهوارهها بیشتر خواهند شد تا افکار عمومی بتواند اخبار و اطلاعات را دریافت کند»
وی ادامه داد: «اگر کسانی در میان مسوولین و ممیزین باشند که به قول خود قصد دارند تا با تهاجم سیاسی و تهاجم فرهنگی مخالفت کنند اتفاقن باید کمک میکردند تا مطبوعات باقی بمانند.»
این در حالی است که توقیف حیات نو، صفبندی جدیدی میان جناحهای سیاسی در ایران ایجاد کرده و هزینههای نظام هر روز بالاتر میرود. در پایان سرنوشت دیگر مطبوعات در هالهای از ابهام قرار دارد و مشخص نیست که مطبوعات به سمت رادیکال شدن پیش میروند یا محافظه کاری.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»