کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«امروز نیوز»
این روزنامه از برکناری سه خادم پلیس در منطقه «شاه منصور» شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، خبر داده است. مقامات وزارت امور داخلی تاجیکستان به «امروز نیوز» گفتهاند این سه خادم پلیس برای سهلانگاری در اثنای کار که با مرگ «بهرامالدین شادییف» انجام یافته است از مقامهایشان سبکدوش شدهاند. خانواده «بهرامالدین» یک ساکن ۲۸ ساله پایتخت خادمان پلیس منطقه «شاه منصور» شهر دوشنبه را در مرگ فرزند خود مقصر میشمارند. «نیازبیبی بورییوا» مادر «بهرامالدین» گفته است برکناری سه خادم پلیس به جراحت قلب آنها مرحم نمیشود و با برکناری آنها عدالت نیز برقرار نشده است. او افزوده است، برای تحقیق واقعی مرگ فرزندش به دادگاه شکایت خواهد برد. «امروز نیوز» مینویسد «بهرامالدین شادییف» روز ۱۹ اکتبر از سوی ماموران پلیس «شاه منصور» بازداشت شده و تنها پس از یک روز در حال بیهوشی به بیمارستان انتقال مییابد و در آنجا از دنیا چشم میپوشد. سازمانهای حامی حقوق انسان نیز به تحقیق این قضیه تاکید کرده ولی از مقامات خواستهاند که این تحقیقات را باید مقامات دولتی همراه با نمایندگان جامعه مدنی برگزار بکنند.
«فرژ»
بحث سردی مناسبات تاجیکستان و روسیه را در یک گفتوگوی اختصاصی با «رحمتاله ظاهراف» رهبر حزب سوسیال دمکرات و از مخالفان سرسخت حکومت تاجیکستان مطرح کرده است. آقای ظاهراف گفته است واقعن در حال حاضر مناسبات دوشنبه و موسکو که در گذشته رسانهها اولی را «برادر کوچک» و دومی را «برادر بزرگ» مینامیدند، خوب نیست. او برای مثال گفته است در یک سال آخر جانب روسیه برای واردات محصولات نفتی به تاجیکستان باج گمرکی را بالا برد که در نتیجه مردم و دولت این کشور هزارها دلار زیان دیدند. رهبر حزب سوسیال دمکرات تاجیکستان به این سوال که دلیل اصلی بدشوی مناسبات تاجیکستان و روسیه کدام است، چنین پاسخ داده است: «البته چنین مناسبت به منفعت روسیه نیست و این کشور نمیخواهد که روابطش با تاجیکستان خراب شود. تاجیکستان هم نمیخواهد که روابطش با روسیه سرد شود. فکر میکنم اینجا منافع شخصی از منافع دولتی بالا گذاشته شده است. «رحمتاله ظاهراف» افزوده است سیاستهای نادرست جانب تاجیکستان است که مناسبات با روسیه را خللدار میسازد.
«اسسر»
صفحههای تاحال ناکشیده زندگی «ابراهیم بیک» را ورق زده است که در آغاز قرن بیستم در «بخارای شرقی» علیه ارتش سرخ شوروی مبارزه کرده است. نشریه مینویسد اکثر تاجیکان در کتابهای تاریخ تنها پرامون بیدادگریهای «ابراهیم بیک» در بخارای شرقی آگاهند. ولی تا حال کسی نمیدانست که ابراهیم بیک به افغانستان نیز رفته علیه ارتش شاه افغانستان جنگیده است. بنا به نوشته «اسسر» ابراهیم بیک سال ۱۹۲۶ میلادی از رود آمو گذشته به افغانستان میرود و در آنجا با آخرین امیر بخارا «عالم خان» که از کشورش فرار کرده در افغانستان مهاجر شده بود، دیدار میکند. نشریه میافزاید «ابراهیم بیک» که در کشورش ارتش سرخ او را آرام نمیگذاشت تا سال ۱۹۳۰ میلادی در افغانستان باقی مانده و همراه خانوادهاش در آنجا زندگی کرده است.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»