مریم انجیدنی/ رادیو کوچه
امام سجاد در کتاب صحیفه سجادیه اینگونه دعا دارد که …. خدایا مرا بر خیرخواهی کسی که با من بد کرده، پاداش نیکو دادن به کسی که مرا وا نهاده، بخشش به آن کسی که مرا محروم ساخته، پیوستن به کسی که از من بریده، یاد نیکو از کسی که غیبت مرا کرده و سپاسگزاری از نیکیها و چشم پوشی و گذشت از بدیها توفیق ده …
درس ارزشمندی که بسیاری از افراد در جریان رشد و تکامل میآموزند پیبردن به قدرت گذشت است، وقتی انسان کسی را که به او بیحرمتی کرده ،میبخشد او را از کاری که مرتکب شدهاست تبرئه نمیکند، گذشت به معنای از یاد بردن خطای افراد نیست بلکه هنگامی که کسی خطای کس دیگری را نادیده میگیرد و میبخشد در واقع خود را از خشمگینشدن می رهاند و به امور روزمره خود میپردازد.
بخشش و گذشت باعث میشود که در کشمکشها برگ برنده همیشه در دست شما باشد چون از موضع قدرت و با اعتماد به نفس از خطای افراد چشم پوشی میکنید. گذشت قدرت خودکارآمدی و حس کنترل شما را در موقعیتهای ناخوشایند بالا میبرد و درحقیقت با رفتار و بزرگواری خود طرف مقابل را شرمنده میسازید.
این درحالی است که غضب بویژه اگر عوارضی چون انتقام جویی و کینه را به همراه داشته باشد، آثار فراوان روحی و جسمی برای انسان در پی دارد.
فرو بردن خشم و دل بیکینه اثر فوق العادهای در تکامل معنوی انسان و تقویت ایمان و آرامش روحی او دارد
فرو بردن خشم و دل بیکینه اثر فوق العادهای در تکامل معنوی انسان و تقویت ایمان و آرامش روحی او دارد.
خداوند در قرآن کریم میفرماید: «مومنین با ایمان و قوی بر خود مسلط هستند، دست به اعمال زشت و جنایات نمیزنند، از گناه کسان میگذرند و با بخشش و عفو قلب خود و دیگران را از کینه پاک نگه میدارند.»
از این بابت یکی از مهارتهای مقابلهای که در تمامی روابط نزدیک مفید است، توانایی چشمپوشی کردن از کارهای ناخوشایند دیگران است، افرادی که دارای روابط خوب هستند میدانند که چگونه به نکاث مثبت طرف مقابل خود ارج نهند، وقتی در قضاوت نسبت به دیگران خوشبین باشید، کارهای ناخوشایند آنها برای شما راحتتر خواهدبود.
مثلن میتوانید به خود بگویید کاری که همسرم کرد، برایم مشکل ایجاد کرد، با این حال میدانم که منظور خوبی داشته و از نکات مثبت زیادی برخوردار است، پس با اینکه از این کارش خوشم نیامد ولی میتوانم همسرم را ببخشم و فرصت دوبارهای به او بدهم.
پرورش هویت انعطافپذیری برای سازگاری با شرایط گوناگون نکته مهم در مهارت گذشت است، بنابراین خود پنداره شما نباید سخت و انعطافناپذیر باشد، اگر طرز تلقی و برداشت خود را نسبت به رویدادهای زندگی تغییر دهید میتوانید خود را از باورهای منفی و بعضن کاذب نجات دهید.
و اما برای گذشت و از خودگذشتگی باید خیلی بزرگوار بود و برای بزرگبودن باید خصلتهای انسانی را در خود نهادینه کرد.
مثبتنگری و حذف باورهای منفی، توقع نداشتن از دیگران، خود را به جای کسی گذاشتن و حق دادن به آنها، رحم و شفقت، دوستداشتن دیگران، مسوولیتپذیری، روحیه همدلی و همدردی، در غم و شادی دیگران شریک شدن، گسترش روابط اجتماعی موثر همه و همه خصلتهایی هستند که روحیه والای گذشت را در انسان تقویت میکنند.
و اما اینکه انسان تنها خود را نبیند و فقط به خواستههای خود فکر نکند، برای دیگران ارزش قایل شود و به خواستههای آنها بها دهد و آنجا که بهخاطر دیگری تمایلات خود را زیر پا بگذارد این صفات، خصلت والاتر دیگری با عنوان از خودگذشتگی را در انسان به منصه ظهور میرساند.
در پایان با تامل در این بیان معروف که «لذتی که در عفو است در انتقام نیست» بدانیم که چشمپوشی از اشتباهات دیگران و بخشیدن آنها، نهتنها به ما آرامش داده و ما را از بیماریهای روانتنی نجات میدهد بلکه مطمئن باشیم که هنگام عفو و گذشت احساس نزدیکی به خدا بیشتر شده و این حالت ملکوتی شادی و شعف واقعی را در ما بوجود خواهد آورد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»