کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«آسیا پلیوس»
این هفته به موضوع ساختمان نیروگاه برق آبی «راغون»، بزرگترین نیروگاه در منطقه پرداخته است که با مخالفتهای شدید دولت ازبکستان رو به روست. نشریه مینویسد «در حالی که سیاستمداران تاجیکستان و ازبکستان در مورد ساختمان راغون بیانیه میدهند و بانک جهانی به کندی تشخیص نیروگاه را انجام میدهد، آدمان در تاجیکستان از بحران انرژی میمیرند. نشریه از قول تحلیلگران امور نوشته است که «امکان دارد بانک جهانی با به درازا کشاندن مسئله تشخیص ضد ساختمان این نیروگاه قرار بگیرد.» تشخیص فنی و زیست محیطی طرح نیروگاه برق آبی راغون را کارشناسان بانک جهانی بر دوش دارند. دولت تاجیکستان سال ۲۰۱۰ ملادی به ساختمان نیروگاه راغون آغاز کرد. ولی در پی مخالفتهای برخی از کشورهای همسایه مجبور شد که تشخیص فنی این طرح را به بانک جهانی بدهد. مقامهای تاجیک میگویند، پس از انجام تشخیص که ظاهرن در سال ۲۰۱۲ پایان خواهد یافت، قصد دارند دو چرخه این نیروگاه را فعال بکنند. چرخههای که برق بیشتر تولد کرده و کشور را از بحران بیبرقی نجات بدهد.
«ملت»
باز هم موضوع حضور نیروهای نظامی روسیه در تاجیکستان را به بحث کشیده است. نشریه در این مورد نظر چندی از افراد شناخته را پرسیده است که باید حضور نیروهای نظامی روسیه در تاجیکستان در چه شکل باشد. «نورعلیشاه نظراف» ژنرال تاجیک گفته است حالا به حضور نظامیان روس در قلمرو تاجیکستان نیازی باقی نمانده است. به قول او حالا نظامیان تاجیک آمادهاند که مرز کشور خود را حمایت بکنند. «سیفاله سفراف» تحلیلگر تاجیک افزوده است که جانب تاجیکستان در این مورد باید منافع ملی و پولی را در پیش بگزارد. وی میگوید «روسیه برای پایگاه نظامیاش در تاجیکستان باید مبلغ بدهد و یا مهلت حضور آن را کمتر نماید.»
«نگاه»
در شماره تازه خود به آغاز زمستان سرد روسیه که پور از گردههمایی بود، نگاهی افکنده است. نوسنده این مطلب «داریوش رجبیان» گفته است «تاجیکستان می تواند از این رویدادهای روسیه درس فراوان بگیرد، چون هر آن چه در مسکو اتفاق میافتد بناگاه در «دوشنبه» هم بازتاب مییابد.» در حالی که به نوشته او «هر کسی بیشتر و با هر نیرنگی سر قدرت میماند، سرانجام سیاه رو و بدنام خواهد شد و به خاری و خفت از کرسیاش رانده خواهد شد.»
«نجات»
این بار پیام «محیالدین کبیری» رهبر حزب نهضت اسلامی را نشر کرده است. آقای کبیری در این پیام خود به اعضا و جانبداران حزب اسلامی تاجیکستان مراجعت نموده و از آنها خواسته است که به هرگونه فتنه و اغوا داده نشوند. او گفته است «وقتهای آخر برای ساختن فضای ناسالم اطراف حزب و شخسیتهای آن از طرف دایرههای معین تلاشها میشود که جز ایجاد فتنه و تفرقه و خصومت در جامعه نتیجه دیگری نخواهد داشت.» محیالدین کبیری در حالی پیام داده است که بعضی از نهادهای تاجیکستان از معاون رییس «بیداری اسلامی» انتخاب گردیدن او اظهار تشویش کردهاند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»