Saturday, 18 July 2015
01 December 2023
مهارت‌های زندگی – رازهای طول عمر

«موسیقی، شفا و طول عمر»

2012 January 06

 

سیمین/ رادیو کوچه

simin@koochehmail.com

    بشر سال‌های سال است که از خاصیت شفادهندگی موسیقی بهره برده؛ از نقش سنتی آن در درمان درقرن‌های گذشته تا استفاده از موسیقی به عنوان درمان بیماری آلزایمر در زمان معاصر. اما امروزه بیش از هر زمان دیگری ثابت شده که موسیقی می‌تواند تاثیر مثبت فراوانی بر بهبود وضعیت جسمی و روحی و طول عمر داشته باشد.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

موسیقی درمانی

   هزاران سال است که از موسیقی در طب استفاده می‌شود؛ فلاسفه یونان باستان بر این باور بودند که موسیقی اثر شفابخشی بر روح و روان دارد. از سویی آوازخواندن بخشی از آئین‌ شفای بومیان آمریکا است و در امپراتوری عثمانی، بیماری‌های روانی اغلب با موسیقی درمان می‌شدند.

   روی‌کرد رسمی‌تر به موسیقی درمانی پس از جنگ جهانی دوم آغاز شد زمانی که محققان مشاهده کردند که موسیقی اثر مثبتی در روحیات جانبازان جنگ داشته است.

   امروز، شواهدی وجود دارد که ثابت می‌کند موسیقی درمانی می‌تواند فشار خون بالا، افسردگی و بی‌خوابی را کاهش دهد. هم‌چنین در بیماران مبتلا به آلزایمر، موسیقی درمانی اثر چشم‌گیری بر کاهش اضطراب و پرخاش‌گری دارد.

   با این وجود در حالی که ادعایی مبنی بر درمان مستقیم بیماری‌هایی هم‌چون سرطان از راه موسیقی وجود ندارد اما متخصصان پزشکی بر این باورند که موسیقی می‌تواند برخی علایم این بیماری را کاهش دهد، اثر شفابخشی داشته باشد، به بهبود حرکت فیزیکی کمک کند و در مجموع کیفیت زندگی بیماران را افزایش دهد.

زندگی طولانی‌تر با آهنگ‌های آرامش‌بخش

   درطول چند دهه گذشته، محققان دریافته‌اند که موسیقی آرام و تسکین‌دهنده برای سلامتی فرد مفید است، در حالی که موسیقی تندو نامطلوب این گونه نیست. گوش دادن به موسیقی آرام بخش موجب افزایش عمل‌کردهای شناختی مانند حافظه، تمرکز و مهارت‌های استدلال، و حتا بهتر از آن، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش فشارخون، آرام کردن تنش‌های عضلانی، تنظیم هورمون‌های اضطراب، بهبود خلق و خوی و افزایش استقامت بدن شود.

   براساس تحقیقات انجام شده، انواع موسیقی «کلاسیک» و موسیقی «مراقبه (مدیتیشن)» نیز فواید زیادی برای بدن دارند.  از سوی دیگر، صداهای تحریک‌کننده می‌توانند باعث ایجاد اضطراب شده و تاثیر منفی بر روی سلامتی داشته باشند.

در این میان توصیه می‌شود از آثار چند آهنگ‌ساز برای بهبود کیفیت زندگی و ایجاد آرامش بهره برد: باخ، موتسارت، ویوالدی و اسکارلاتی.

نواختن موسیقی عاملی برای تقویت‌ مغز

   هنگامی که چیزهای جدید یاد می‌گیرید، در واقع دارید به مغزتان تمرین می‌دهید. به این ترتیب چرا آموختن نواختن یک آلت جدید موسیقی را امتحان نمی‌کنید؟

مطالعات نشان داده‌اند که دانش آموزانی که درس موسیقی گذرانده‌اند، سطح IQ  آنان افزایش یافته و حتا این بهبود در توانایی‌های غیر موسیقایی آنان نیز دیده می‌شود.

از طرفی هنگامی که شما سازهای بادی هم‌چون ساکسیفون، فلوت، ترومپت و یا کلارینت می‌نوازید نه تنها از فواید مثبت موسیقی بهره‌مند می‌شوید بلکه ظرفیت ریه‌تان را نیز افزایش می‌دهید.

   و البته به یاد داشته باشید که موسیقی به  تمام افراد در تمامی سنین تعلق دارد. شواهد فراوانی وجود دارند که نشان می دهد که تمرین‌های منظم ذهنی و فیزیکی سبب افزایش سلامت کلی و بهبود عمل‌کرد در بزرگ‌سالان مسن‌تر می‌شوند اما برای افراد پیری که توان شرکت در فعالیت‌های بدنی را ندارند موسیقی می‌تواند هم‌چون یک پل این شکاف را پرکند و با ارایه مزایای قابل توجه خود سبب ایجاد تحرک ذهنی و جسمی در آنان بشود.  افراد کهن‌سال هم‌چنان که می‌توانند از تجربه اجتماعی خواندن در گروه کر و یا ضبط موسیقی لذت ببرند می‌توانند از موسیقی به عنوان یک هنر شفابخش بهره ببرند.

به سوی توازن با موسیقی‌های آرام‌بخش

   اگر خانه یا دفتر کارتان در معرض آلاینده‌های صوتی هم‌چون ترافیک و ساخت و ساز و .. . است توجه داشته باشید که می‌توانید با یک منبع صدای ظریف با آن‌ها مبارزه کنید.

   برای این کار می‌توانید از یک فواره مخصوص داخل ساختمان با آب در جریان، برای ایجاد آرامش و تسکین اعصاب بهره ببرید. یا طنین صلح را از یک ساز بادی ساخته شده از بامبو یا صدف به صدا در بیاورید.

  برای برخی نیز، صدای ساعت پدربزرگ آرامش را به ارمغان می‌آورد هرچند که برای عده‌ای این تیک‌تیک‌های ممتد نوعی سوهان روح به شمار می‌رود.

 تلاش کنید تا آرام‌بخش‌ترین صدا برای روحتان را بیابید و از آن به عنوان پس زمینه فضایی که روزتان را شب می‌کنید، استفاده کنید.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , ,