فرزانه روشن/ رادیوکوچه
آیتالهمنتظری با مرگش، بار دیگر همه اعتراضها را به سمت رهبر جمهوری اسلامی برد همانطور که شانزدهسال پیش انگشت اتهام بیعدالتی به سوی آیتاله خمینی نشانه گرفت. تشییع آیتاله منتظری در قم به سادگی به یک راهپیمایی بزرگ تبدیل شد و به جای لاالهالااله، فریادهای مرگ بر دیکتاتور نعش آیتاله را تا آرامگاهش بدرقه کرد.
تظاهرات دیروز قم که با تدابیر شدید امنیتی صورتگرفت با حضور چهره های موثر در سی سال انقلاب، اعتراض روشنی بود که دیگر به احمدینژاد محدود نمیشد. شعارها به طرز معنادار و گستردهای آیتاله خامنهای را مورد هدف قرار میداد.
در این چند روز، بسیاری از شخصیتهای برجسته از داخل یا خارج از کشور بیانیهها و پیامهایی در تجلیل آیتاله صادر کردند اما در این میان پیام آیتاله خامنهای هم به جهت جایگاه و هم محتوای از اهمیت دیگری برخوردار بود. وی در پیامی کنایهآمیز مبنی بر ناکامی آیتاله منتظری در امتحان الهی اشاره به برکناری وی از منصب قائممقام رهبری در زمان حیات آیتاله خمینی داشت.
برخلاف پیام رهبر جمهوری اسلامی، هاشمی رفسنجانی در مقام رئیس مجلس خبرگان و مجمع تشخیص مصلحت در پیامی کوتاه، از عبارات «مجاهد نستوه» و «مبارز عالم و بزرگوار» در توصیف و تجلیل از آیتاله استفاده کردهاست که میتواند مبارزات ایشان در دوران پیش و پس از انقلاب و به ویژه پس از انتخابات را هم دربرگیرد. چراکه پیشتر لقب مجاهد نستوه درمورد آیتاله توسط تنی چند از روزنامهنگاران منتقد نظام در آن سوی مرزها مطرح شدهبود.
تنها کسی که تاکنون از هر اظهارنظر درباره فوت آیتاله خودداری کرده، محمود احمدی نژاد است. شاید مشاوران رئیسجمهور میاندیشند که هر پیامی از سوی او اوضاع ملتهب کنونی را بدتر میکند. اما یک فرض دیگر هم ممکن است، که احمدینژاد خود هیچ علاقهای به تسلیتگفتن در این باب ندارد. دیدگاههای او و همفکرانش در سالهای اخیر نشان میدهد که اصولن احمدینژاد، آیتالهمنتظری را یک دشمن میدانست که مرگ او را بیشتر شایسته تبریک میداند تا تسلیت. با این حساب میتوان مطمئن بود که از سوی دولت هیچگونه بازتابی به فوت آیتاله دیده نشود.
به نظر میرسد که تحمل جمهوریاسلامی در تجلیل از آیتاله منتظری همان دیروز تمام شد و از امروز حکومت با هر اجتماعی که بخواهد یاد این مرجع تقلید فقید را زنده نگاهدارد برخورد سختی خواهدداشت
خبرهایی چون لغو مراسم ختم آیتاله در مسجد اعظم شهر قم، محاصره بیت وی توسط نیروهای انتظامی، حمله نیروهای لباس شخصی در شب گذشته به منزل و شکستن شیشههای آن از یک سو و ممانعت از حضور برخی از فعالان سیاسی و روزنامهنگار در مراسم تشیع آیتاله که همراه با بازداشت برخی از آنها صورت گرفت، نشان از تلاشهای جدی حکومت برای جلوگیری از تسری بیشتر موضوع مرگ آیتاله به وقایع پس از انتخابات دارد. به نظر میرسد که تحمل جمهوریاسلامی در تجلیل از آیتاله منتظری همان دیروز تمام شد و از امروز حکومت با هر اجتماعی که بخواهد یاد این مرجع تقلید فقید را زنده نگاهدارد برخورد سختی خواهدداشت اما بعید نیست که این مرگ مثل نمونههای دیگرش در تاریخ ایران تبدیل به بهانهی اعتراضشده و در مراسم سنتی عزاداریهای هفتم و چهلم و سالگرد آن فقید نیز همچنان ادامه یابد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»