دکتر آویده مطمئنفر / رادیو کوچه
avideh@koochehmail.com
از کافیشاپها تا کاخ ریاست جمهوری، به نظر میرسد که دروغ در جامعه رواج دارد. اما مشخصات یک دروغگو چیست و چگونه از یک انحراف کوچک حقیقت به جنون دروغگویی میرسیم، موضوع این کوچه سلامتی خواهد بود.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
ما مخفی کردن سلامت فرانسوا میتران و دختری که از یک رابطه نامشروع داشت و یا بیل کلینتون که هرگز رابطهای با مونیکا لوینسکی نداشته بود و یا چرا راه دور برویم، انتخابات ریاست جمهوری در ایران را به یاد داریم. اما دروغ فقط هله هوله مکانهای بالا نیست. دروغ یک پدیده اجتماعی است که به زودی حاضر به ناپدید شدن نیست. اما محدودیتی بین تحریف حقیقت و جنون دروغ یا میتومنی وجود دارد. جنون دروغ یا میتومنی که هم چنین به عنوان pseudologia fantastica شناخته شده است توسط روان پزشکان، دروغگویی روانی نیز خوانده میشود. این واژه توسط «ارنست دوپره» ابداع شده و برخی ویژگیهای بیماری هیستری و تمایل برخی از افراد به تغییر حقیقت، دروغگویی و ساختن افسانههای خیالی، و در نهایت تقلید حالتهای غیرطبیعی مانند هیستری را توصیف میکند.
جنون دروغ در کودکان، به طور طبیعی به درک بهتر واقعیت میانجامد در حالی که جنون دروغ در بزرگ سالان میتواند به هیستری، نورزها، انحرافات روانی دیگر و حتا جنون بپیوندد. در روان پزشکی، جنون دروغ یا میتومنی به ندرت به عنوان یک بیماری جدا دیده میشود و عمدتن در ترکیب با دیگر اختلالات روانی درمان میشود.
دروغ، بیان عمدی یک واقعیت خلاف حقیقت، و یا پنهان حقیقت است. دروغ یک روش است که هدف آن باورمندکردن دیگری به تصور و یا انجام کاری است که او نمیتوانست تصور کند و یا انجام دهد، اگر حقیقت را میشناخت.
به طور خاص، دروغگویی بیان خلاف حقیقت با هدف فریبکاری است. بنابراین به عنوان یک گناه اخلاقی توسط سنتهای فلسفی و دینی در نظر گرفته میشود. هر چند برخی از انواع دروغ توسط برخی از فیلسوفان، قانونی در نظر گرفته میشوند، مانند بنجامین کنستانت، در بحث معروف خود با امانوول کانت در «حق دروغگویی».
نزدیک شدن به این گونه بیماران با یک چالش، به جای تلاش برای کسب اعتماد آنها، معمولن باعث به وجود آوردن مشکلات بیش تر با فردی است که دروغ گفتن را به عنوان یک مکانیزم دفاعی و یا مقابله توسعه داده است
یک فرد با ذهن سالم میداند که دروغ میگوید. زمانی به مرحله جنون دروغ یا میتومنی میرسیم که دیگر فرد متوجه دروغ گفتن خود نیست و واقعن به دروغهای خود سخت معتقد است. به طور کلی، جنون دروغ یا میتومنی نشان دهنده ضعف بسیار عمیقی است. بیمار داستان اختراع میکند و واقعیت را تحریف میکند. او در جهانی که خود ساخته است زندگی میکند و واقعیت خود را میسازد. میتومنها آنقدر به گفتن حقیقت متقاعد هستند که اغلب آنها حتا تست پلی گراف را نیز با موفقیت میگذرانند.
جنون دروغ نیز با هوش و منطق در اظهارات بیمار مشخص میشود. او برای آرام کردن ذهن خود و افزایش اعتماد به نفس خود دروغ میگوید. بر خلاف دروغ گوهای کلاسیک، میتومن در واقعیت و تخیل دچار سردرگمی است. تشخیص دروغگوی میتومن بسیار دشوار است چرا که اگر شما فکر میکنید که یک نقطه متناقض در او پیدا کردهاید، او یک توضیح با یک دروغ منطقی دیگر برای آن پیدا خواهد کرد و به شما ثابت خواهد کرد که شما اشتباه کردهاید.
جنون دروغ نتیجه یک اختلال روانی است. در روان پزشکی، جنون دروغگویی چهار شکل دارد. «بیهوده» که بدون هیچ دلیلی دروغ میگوید، «منحرف» که به دنبال فریبکاری است، «باهوش» که میخواهد با دروغ بر احساس حقارت خود غلبه کند، و «سرگردان» که به دنبال فرار از زندگی واقعی است.
صحبت کردن با یک فرد میتومن بسیار دشوار است چرا که اگر ما او را در زندگی ساختگی او دنبال کنیم، به بهبود او کمکی نکردهایم و اگر از او بخواهیم که از ابر آسمان خود پایین بیاید و به روی زمین برگردد، او متاسف خواهد شد. ولی آنچه مسلم است این است که ما باید او را به کمک گرفتن از یک روان پزشک متقاعد کنیم. در مقابله با دروغگوی میتومن نباید عجله داشت و او را وادار به پذیرش واقعیت کرد، زیرا این چیزی است که او تلاش میکند از آن فرار کند.
روانپزشکان به شناسایی علل واقعی این آسیب بیشتر مجهز هستند. هر بیمار یک مورد منحصر به فرد است، به طوری که روش یکسانی برای همه میتومنها وجود ندارد. پیدا کردن بهترین مسیری که بتواند به وضعیت آنها بهبود بخشد باید با تجزیه و تحلیل کامل انجام شود. در بسیاری از موارد دروغ گفتن نشانه زمینهای بیماریهای دیگراست و نه خود به عنوان بیماری. به عنوان مثال، آن میتواند جلوهای از جنون یا هذیان باشد که بیماری جدی روانی است. دروغگویی پاتولوژیک هنوز اعتبار رسمی به عنوان یک بیماری به تنهایی، توسط بسیاری از مقامات پزشکی دریافت نکرده است.
نزدیک شدن به این گونه بیماران با یک چالش، به جای تلاش برای کسب اعتماد آنها، معمولن باعث به وجود آوردن مشکلات بیشتر با فردی است که دروغ گفتن را به عنوان یک مکانیزم دفاعی و یا مقابله توسعه داده است. مانند بسیاری از بیماریها که فقط در مراحل پیشرفته خود را نشان میدهند، صبر، استقامت و پشت کار و جلسات روان درمانی به طور منظم نتایج مثبتی در درمان دروغگویی پاتولوژیک خواهد داشت.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
رضا
آقا موزیک مال کی بود؟
موزیکش آدمو دیوانه میکنه
میشه کسی لینکشو یا اسم سازندشو بگه به من؟
رضا
منظورم موزیک کلاسیک اول فایل بود