Saturday, 18 July 2015
28 September 2023
یکم بهمن- بیست‌ویکم ژانویه

«تقویم تاریخ یکم بهمن»

2012 January 21

رادیو کوچه

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

1924 میلادی- «ولادیمیر ایلیچ لنین»  (Vladimir Ilyich Lenin) تئوریسین و انقلابی کمونیست روسی، رهبر انقلاب ۱۹۱۷ روسیه و بنیان‌گذار اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در چنین روزی درگذشت.

در سال 1917 میلادی بلشویک‌های کمونیست تحت رهبری لنین به پیروزی رسیدند. سابقه فعالیت‌های  لنین به سال 1905 باز می‌گردد. لنین بعدها نتوانست پس از پیروزی حزبش وعده‌هایش را عملی کند بنابراین مدت کوتاهی پس از انقلاب سرکوب احزاب مخالف آغاز شد. سپس سازمان «چکا» به منظور مقابله با ضد انقلاب از کمیته نظامی انقلاب به وجود آمد. پس از چند سال بلشویک‌ها تنها حزب باقی‌مانده در شوروی بودند.

حذف احزاب توسط یک‌دیگر و انهدام جمهوری و هم‌چنین حذف احزاب توسط حزب قدرت‌مندتر و استقرار نظامی تک‌حزبی تراژدی‌ای بود که در  روسیه لنینیستی اتفاق افتاد. هم اکنون پس از پیوستن کمونیسم به موزه‌های تاریخ، قبر لنین نیز به یکی از مناظر تاریخی روسیه تبدیل شده است. قبر وی در حاشیه‌ میدان سرخ و از سنگ گرانیت ساخته شده است. جسد مومیایی شده‌ لنین در پیراهن سفید و کت و شلوار مشکی در یک ویترین شیشه‌ای در سالن مخصوصی قرار دارد.

1954 میلادی- اولین زیردریایی هسته‏ای جهان در آمریکا به آب انداخته شد. اولین زیردریایی به صورت جنگ‏افزار در سال 1775 توسط یک آمریکایی به نام «دیوید بوشنل» در جریان جنگ‏های استقلال‏طلبانه آمریکا با نیروهای انگلیسی، اختراع شد. با پیش‌رفت‏های تکنولوژی در قرن نوزدهم و استفاده از نیروی بخار و برق، زیردریایی الکتریکی ساخته شد. تازه‏ترین تحول در این زمینه، اختراع زیردریایی‏های هسته‏ای است که پس از جنگ جهانی دوم و دست‌یابی به نیروی اتم تحقق یافته است. اولین زیردریایی از این نوع با نام «ناتیلوس» (Nautilus) به آب انداخته شد.

تفاوت اساسی زیردریایی‏های هسته‏ای با زیردریایی‏های معمولی در این است که زیردریایی هسته‏ای دارای رآکتوری هستند که نیروی محرکه آن‌ها را تامین می‏کند. در نتیجه می‏توانند ماه‏ها در دریاها در زیر آب به حرکت خود ادامه دهند بی‏آن‌که نیازی به سوخت‌گیری داشته باشند. این زیردریایی‏ها قادر به پرتاب موشک‏هایی با کلاهک هسته‏ای هستند.

1981 میلادی- جمهوری اسلامی پس از انقضای دوران ریاست جمهوری جیمی کارتر و آغاز حکومت رونالد ریگان، 52 گروگان باقی مانده آمریکایی را آزاد کرد که از تهران به آلمان رفتند و پس از انجام معاینات پزشکی و برخی تحقیقات، به آمریکا بازگشتند. این 52 تن 444 روز به صورت گروگان در ایران نگه‌داری می‌شدند.

بحران گروگان‌گیری در ایران به دوران ۴۴۴ روزه‌ای از تخاصم میان دولت آمریکا و ایران گفته می‌شود که با حمله‌ی تعدادی از دانش‌جویان پیرو خط امام و تصرف سفارت آمریکا در تهران و به گروگان گرفتن ۶۶ دیپلمات آمریکایی در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ آغاز شد.

1905 میلادی- «کریستین دیور» در فرانسه به دنیا آمد. نام او به دلیل نگاه نوین او به طراحی لباس به جهان معرفی و به سرعت در این زمینه یکی از نام‌آورترین طراحان جهان شناخته شد.

در اوایل کارش زیاد محبوب نبود و دلیل عدم محبوبیت او بین مردم هم‌کاری او با آلمان‌ها و طراحی لباس‌های خاصی برای همسران افسران آلمانی زمان هیتلر بود.

شهرت دیور به عنوان یکی از مهم‌ترین طراحان لباس زنانه در قرن بیستم زمانی آغاز شد که او اولین مجموعه خود را در سال 1947 ارایه کرد. ترکیب شانه‌‌های گرد شده و منحنی، یک کمربند تنگ که محکم بسته می‌شد و دامن حجیم و پف‌دار، نگاه جدیدی در لباس زنانه بود.

بعدها شاگردانش توانستند نام طرح‌های او را زنده نگه دارند و بعد از تولید لباس به تولید لوازم و زیورآلات هم روی آوردند.

———————————————–

برخی از روی‌دادهای دیگر

1343 خورشیدی- «حسنعلی منصور»، نخست وزیر محمدرضاشاه پهلوی، به دست محمد‌بخارایی از اعضای فداییان اسلام هدف گلوله قرار گرفت و کشته شد.

1353 خورشیدی- سال‌روز درگذشت «دکتر محمد قریب» از بنیان‌گذاران طب جدید اطفال در ایران است. او از جمله نخستین گروه دانش‌جویان ایرانی بود که برای تحصیل طب به فرانسه رفت و با موفقیت چشم‌گیر به ایران بازگشت.

1950 میلادی- «جورج اورول» (George Orwell) نویسنده انگلیسی بر اثر بیماری سل درگذشت. او مولف کتاب «1984»بود و که در آن اوضاع کنونی جهان از لحاظ محدودیت‌های انسان و گسترش ابزارهای کنترل را در قالب داستان پیش‌بینی‌ کرده‌ بود. وی در سال 1948 تالیف کتاب را آغاز کرد و عنوانش را با جا‌به‌جاکردن دو رقم آخر عدد 1948 تعیین کرده و نامش را «1984» گذاشت.

منبع‌ها‌:

ویکی‌پدیا (فارسی و انگلیسی)

ریسمون

نیویورک تایمز

بست مد (Bestmod)

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , ,