اردوان روزبه / رادیو کوچه
در خبرها امده بود که سه تن از اعضای کمیته گزارش گران حقوق بشر هنگامی که برای شرکت در مراسم خاک سپاری آیتاله منتظری به قم میرفتند توسط نیروهای انتظامی دستگیر شدند. تاکنون پنج نفر از اعضای این کمیته دستگیر شدند. در همین ارتباط با حسام میثاقی عضو کمیته مرکزی گزارش گران حقوق بشر گفت و گویی انجام شد.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
سعید کلانکی و سعید جلالیفر ، دو تن از اعضای کمیته گزارشگران حقوق بشر در روز نهم آذر ماه دستگیر شدند. بعد از آن هم حدود سه روز قبل خبردستگیری سه تن دیگر از اعضای این کمیته را شنیدیم. تاکنون اعضای دستگیر شده چه کسانی هستند و آیا از سرنوشت آنها اطلاعی در دست هست یا خیر؟
تاکنون پنج تن از اعضای کمیته گزارش گران حقوق بشر دستگیر شدند. سعید کلانکی و سعید جلالیفر جدود بیست روز قبل دستگیر شدند و پس از آن خانم شیوا نظرآهاری و آقای کوهیار گودرزی و آقای سعید حائری در اتوبوسی که حامل فعالان سیاسی و مدنی بود و به سمت قم میرفت بازداشت شدند.
در خصوص وضعیتشان فقط توانستیم با آقایان سعید کلانکی و سعید جلالیفر تماس بگیریم ولی از سه نفر دیگر خبری در دست نیست.
آیا به کسانی که دستگیر شدند تفهیم اتهام شده است؟
خیر تاکنون تفهیمی صورت نگرفته است. خانم نظرآهاری پس از یکصد روز زندان به تازگی آزاد شده بود و پس از کمتر از سه ماه دوباره بازداشت شدند. آقای کوهیار گودرزی در آبان ماه و با فشار نیروهای امنیتی از دانشگاه اخراج شدند. ایشان دانشجوی رشته هوافضای این دانشگاه بوند. آقای سعید جلالیفر برای اولین بار بازداشت شده است. ایشان هم دانشجوی اخراجی رشته فیزیک دانشگاه زنجان بودند. آقای کلانکی سابقه بازداشت داشتند اما پرونده مفتوحی نداشتند. آقای حائری هم سابقهای نداشتند.
با توجه به دستگیری پنج تن از اعضای مرکزی کمیته گزارشگران حقوق بشر آیا فکر نمیکنید که سایر اعضا هم در خطر باشند؟
با توجه به اقدامات نیروهای امنیتی در چند ماه گذشته که شامل احضار، تهدید و تحقیر و حبس برای اعضای این کمیته بوده است احضار و بازداشت تمامی اعضای کمیته حقوق بشر دور انتظار نیست. میتوان به خانم پریسا کاکایی اشاره کرد که در آبان ماه احضار شده بود و مورد بازجویی در وزارت اطلاعات قرار گرفت. آقای سعید حبیبی در رابطه با پروندهای که در سال 86 در رابطه با دانشجویان طیف چپ داشتند پس از برگزاری دادگاهشان به سه سال حبس تعزیری محکوم شدند. دادگاه آقای علی کلالی هم که در تاریخ 10 تیر ماه آزاد شدند، برکزار شد و به یک سال حبس تعلیقی محکوم شدند. بقیه اعضای کمیته هم در امنیت قرار ندارد و ممکن است هر لحظه بازداشت شوند.
فکر میکنید چه عملکردی از طرف کمیته گزارشگران حقوق بشر مورد نقد حاکمیت قرار دارد که با این شکل برخورد میکنند؟
کمیته گزارش گران حقوق بشر به عنوان نهادی مستقل همواره سعی نموده است که از تمامی قربانیان حقوق بشر بدون استثنا دفاع کند و کسی را از قلم نیاندازد و همین امر باعث شده است که دستگاه حاکم این امر را برنتابد و به اعضای کمیته حمله کند. در ماههای گذشته کمیته گزارش گران حقوق بشر پس از انتخابات نقش موثر و مهمی در اطلاع رسانی و تنویر افکار عمومی در زمینه حقوق بشر که نقض شده بود، داشت. بسیاری از افراد بازداشت شدند، تعداد زندانیان سیاسی بالا رفت، احکام اعدام و بسیاری از موارد دیگر که کمیته گزارش گران حقوق بشر سعی کرد که در این زمینه اطلاعرسانی کند و با نهادهای بینالملی ارتباط برقرار کند و فشارها را کمتر کند.
این کمیته آیا از سوی مجمعها یا سازمانهای بینالمللی مورد حمایت است یا خیر؟
ما پس از این برخوردها درخواست کردیم که این حمایتها بیشتر شود. درحال حاضر بیانیهای را تنظیم کردیم که تا چند روز آینده منتشر خواهد شد و در آن چهار نهاد داخلی حقوق بشر که شامل کمیته گزارش گران حقوق بشر، سازمان حقوق بشر کردستان، کمیته دفاع از زندانیان سیاسی و فعالان حقوق بشر در اروپا و آمریکای شمالی هستند که از نهادهای بینالمللی درخواست کردند که اقدام قاطع و موثری را در رابطه با برخوردها و بازداشتهای گسترده انجام دهند. در گذشته هم به این صورت بوده که گزارشهای منتشر شده کمیته گزارش گران حقوق بشر ترجمه میشده و اطلاع رسانی میشده است تا نهادهای بینالمللی بتوانند عکس العمل نشان دهند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»