محبوبه شعاع / رادیو کوچه
بیستم بهمنماه مصادف است با زادروز «پیروز مجتهدزاده» جغرافیدان، محقق و کارشناس مسایل سیاسی ایرانی. وی زاده سال 1324 خورشیدی است و از او بیش از بیست عنوان کتاب به زبانهاى انگلیسى و فارسى منتشر شده است. او از معدود پژوهندگان جغرافیاى سیاسى در ایران است که تحصیلات و تالیفات و دغدغههاى همیشگىاش، معطوف به خلیج فارس و حاشیه آن بوده و نزدیک به چهل سال از عمر خودش را صرف مطالعات خلیج فارس کرده است.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«پیروز مجتهدزاده» در بیستم بهمن سال ۱۳۲۴ خورشیدی در شهرستان نور زاده شد، او تحصیلات ابتدایی را در مدرسه «داریوش» در زادگاهش آغاز کرد، مدرسهای که پدرش آن را افتتاح کرد و خودش مدیر آن بود. وی تا کلاس یازده در نور ماند و چون آن جا مقطع دیپلم نداشت، با مساعدت پدر و به همراه برادرش در سال ۱۳۴۳ راهی تهران شد.
پیروز مجتهدزاده در سال ۱۳۴۴ در مدرسه پهلوی واقع در خیابان ری در رشته ادبی با معدل یازده دیپلم گرفت و در سال ۱۳۵۰ از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد و رییس دانشگاه برای تشویق او شرایط سفری به شیخنشینهای خلیج فارس را برایش فراهم کرد، چرا که برای او جالب بود که دانشجوی سال سوم کتاب جغرافیای تاریخی شیخنشینهای خلیج فارس را تالیف کند.
مجتهدزاده پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه تهران، برای ادامه تحصیل به دانشگاه لندن، دانشگاه منچستر و سپس به دانشگاه آکسفورد رفت و فوق لیسانس ( M.A) در جغرافیای سیاسی را در دانشگاه منچستر بین سالهای ۱۹۷۵ تا ۱۹۷۶ دریافت کرد.
وی دکترای دیگرش را در جغرافیای سیاسی خلیج فارس از دانشگاه آکسفورد بین سالهای ۱۹۷۶ تا ۱۹۷۹ دریافت کرد و همچنین توانست دکترای (Ph.D.) را در گرایش جغـرافیای سیاسی و ژئـوپولیتیک از دانشگاه لنـدن بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۳ دریافت کند.
پیروز مجتهدزاده هماکنون استاد جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک دانشگاه تربیت مدرس تهران، مشاور پژوهشی دانشگاه سازمان ملل متحد و مدیر عامل بنیاد پژوهشی یوروسویک لنـدن است. از وی تا کنون بیش از بیست عنوان کتاب به زبانهای انگلیسی و فارسی منتشر شده است که برخى از آنها عبارتاند از: جغرافیاى تاریخى خلیج فارس، کشورها و مرزها در منطقه، جزایر تنب و ابوموسى، ایران مرزدار و مرزهاى خاورى ایران، خلیج فارس و کشورها و مرزها، امنیت و مسایل سرزمینى در خلیج فارس، نام خلیج فارس در درازاى تاریخ.
پیروز مجتهدزاده از معدود پژوهندگان جغرافیاى سیاسى در ایران است که تحصیلات و تالیفات و دغدغههاى همیشگىاش، معطوف به خلیج فارس و حاشیه آن بوده و نزدیک به چهل سال از عمر خویش را صرف مطالعات خلیج فارس کرده است و نام او امروزه با نام بلند «فارس» و «خلیج فارس» گره خورده است.
منبعها:
ویکیپدیا
سایت علمی دانشجویان ایران
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»