کامبیز غفوری/ رادیو کوچه
………………………………………
«آیا این صدایی دیگر از یک کودتای پستمدرن است؟»
تحولات روزها و بلکه ساعات آینده در تایلند ممکن است راه را برای تحلیلهای دقیقتر بگشایند اما تا این جای کار، سوالی به غایت مهم و فرامنطقهای مطرح است. سوال این است که آیا در عصر جدید، مفهوم کودتا تغییر کرده است؟
………………………………………
«٣٣ سال پیش در کردستان چه گذشت؟»
«هیچچیز جای نسرین را برای فرزندانمان پر نمیکند»
وکالت، شاید شغل چندان سادهای نباشد اما در جمهوریاسلامی، خطر دیگری غیر از آنچه در سایر نقاط دنیا معمول است نیز گریبانگیر وکلاست. فعالیتهای اجتماعی، تلاشهای حقوق بشری و برعهدهگرفتن وکالت زندانیان سیاسی…
………………………………………
شروع دور تازه درگیریها میان ارتش اسراییل و گروههای فلسطینی در نوار غزه، اینبار از یک منظر جدید قابل نگاه کردن است. این چشمانداز قابل بحث، بررسی نحوه برخورد اسراییل با فلسطینیان نیست…
………………………………………
سیوسه سال پیش، نیروهای نظامی با فرمان آیتاله خمینی در ٢٨ مرداد ١٣۵٨، برای مقابله با نیروهای مخالف، به کردستان اعزام شدند. «کوچه سیاست» در صدد است تا با انتشار سلسله مصاحبههایی با صاحبنظران و افراد درگیر در رویدادهای آن دوران از هر طیف، به بازخوانی وقایع این مقطع تاریخی بپردازد.
………………………………………
از ١۴ مرداد ١٢٨۵ که فرمان مشروطیت امضا شد تا ٢٨ مرداد ١٣٣٢ که آن کودتای معروف مانند آوار بر سر مردم ایران فرود آمد، به جز مظفرالدینشاه که در همان سال صدور فرمان مشروطه درگذشت، چهار پادشاه به سلطنت رسیدند.
………………………………………
این روزها، اخبار داخل ایران و اظهارنظرهای گوناگون مقامات جمهوری اسلامی درباره اوضاع جاری مملکت، حاکی از آشفتگی صحنه سیاسی ایران است و بیش از پیش نشان میدهد که استراتژیستها و تصمیمگیرندگان نظام، هنوز خط مشی خاصی برای مقابله با مشکلات داخلی نداشته،..
………………………………………
شصت سال پیش در چنین روزهایی مردم آرژانتین با شنیدن خبر مرگ «اوا پرون» بانوی اول جوان این کشور در بهت فرو رفتند. با اعلام این خبر سینماها تعطیل شدند و پرچمها به حالت نیمهافراشته درآمدند.
………………………………………
به دلیل فقدان رسانههای آزاد و حتا نیمهمستقل، قسمت عمده خبرهایی که درباره کرهشمالی مخابره میشوند، از مجرای خبرگزاری رسمی و بهشدت کنترل شدهی این کشور میگذرند و به دلیل جهتدار بودن بسیاری از این خبرها، کار برای تحلیلگران مسایل کرهشمالی کمی دشوار بوده و عمدتن با حدس و گمان همراه است.
………………………………………
«پایان جنگی هشتساله با هشتمین قطعنامه»
………………………………………
………………………………………
«نشست ژنو برای سرنوشت اسد یا مردم سوریه؟»
………………………………………
«فساد، نظامیگری و نخستوزیر جدید پاکستان»
عصر روز جمعه بیستودوم ژوئن 2012، مجلس سفلای پاکستان با رای اعتمادی که به «راجه پرویز اشرف» برای تصدی مقام نخستوزیری داد، بحران سیاسی جاری در حاکمیت این کشور را بهصورت موقت آرام کرد اما …
………………………………………
«فیلسوف سرگردان، عاقبت آرام گرفت»
زندگی پرفراز و نشیب «روژه گارودی»، فیلسوف فرانسوی که نظریات متفاوت و بحثانگیز وی واکنشهای گوناگونی را در مجامع روشنفکری شرق و غرب بهدنبال داشت، یک ماه پیش از آنکه تولد 99 سالگیاش را جشن بگیرد، پایان یافت.
………………………………………
«آواز ویکتور خارا، خاری بر چشم دیکتاتور»
مراسمی که قرار است امروز یکشنبه دهم ژوئن 2012 در شهر «سانتیاگو» پایتخت شیلی برگزار شود و طی آن بهمناسبت اکران فیلم مستند جدیدی درباره «آگوستو پینوشه» دیکتاتور سابق این کشور، از وی تجلیل بهعمل آید، واکنش شدید آزادیخواهان شیلیایی و اعتراض گسترده قربانیان دورهی مخوف دیکتاتوری ژنرال پینوشه را برانگیخته است.
………………………………………
بیستوسه سال پیش، در چنین روزهایی یعنی هفتهی نخست ماه ژوئن، میدان «تیانآنمن» (Tiananmen Square) شهر پکن، صحنه سرکوب خونین تظاهرات دانشجویان بهدست نیروهای نظامی و انتظامی دولت چین بود.
………………………………………
سابقه و تاریخ ایجاد طبقهای به نام «روحانیت شیعه» بهعنوان یک نهاد تاثیرگذار در ایران، رسمن از دوران صفوی آغاز میشود. این نهاد مذهبی، حضوری پررنگ در شکلگیری بسیاری از وقایع سیاسی پنجقرن اخیر داشته و هماکنون نیز بیش از سهدهه است که مستقیمن در ایران قدرت را بهدست دارد.
………………………………………
شب گذشته و پس از مدتها که سراغ شبکههای ماهوارهای نرفته بودم، از سر بیحوصلگی و مانند کسی که صفحات یک مجلهی رنگی را از سر تفنن و فقط برای گذران وقت ورق میزند، کانالها را یکی پس از دیگری عوض میکردم.
………………………………………
ایران در سدههای اخیر، همواره روابط پر فراز و نشیبی را با روسیه، همسایه قدرتمند شمالی خود تجربه کردهاست.
………………………………………
«معلمان ایران، خندهبرلب و خونیندل»
هفته معلم در ایران بهپایان میرسد و جملات کلیشهای که معمولن طی روزهای دوازدهم تا هجدهم اردیبهشت در مقام قدردانی و تجلیل به آموزگاران گفته میشوند، تا سال دیگر در پستوها خاک خواهند خورد.
………………………………………
«روز جهانی کارگر، برای کارگران ایران»
روز جهانی کارگر در حالی فرا میرسد که کارگران ایران بیش از هر زمان دیگر با بیکاری، عدم پرداخت حقوق، دستمزد ناکافی و مشکلات معیشتی دست به گریبانند و سالهاست مجوز هیچگونه تظاهرات مستقل و آزادی به کارگران در روز کارگر داده نشده است.
………………………………………
روزهای اخیر دستگاه دیپلماسی ایران علاوه بر گرفتاریهایش در صحنه سیاست بینالملل، ناچار شد تا درباره اتهام رسوایی جنسی یکی از دیپلماتهای خود توضیح دهد اما موضعگیری مقامات وزارت خارجه، نه تنها افکار عمومی را قانع نکرد، بلکه پرسشهایی جدی را برانگیخت.
………………………………………
«عبداله نوری و پیکر نیمهجان جریان اصلاحات»
روزهای اخیر در میان انبوه خبرها، گزارش دیدار جمعی از فعالان و چهرههای سیاسی و دانشگاهی شهر اصفهان با عبداله نوری[1] بحثهایی را درباره بازگشت مجدد او به صحنه سیاست ایران دامن زد.
………………………………………
«مبنای سیاست خارجی جمهوریاسلامی»
سیاست در روزگار ما، بیش از آنکه یک بازی باشد، علم محسوب میشود و موفقیت در این عرصه، مستلزم احاطهی سیاستمداران به دانش دیپلماسی و پیچیدگیهای آن است. اما مبنای سیاست خارجی ایران چیست؟
………………………………………
نقل است شبی ملانصرالدین و زنش در خواب بودند که هیاهویی در کوچه برخاست. زن ملا به او گفت که به کوچه برود و ببیند چه خبر است و در جواب ملای خوابآلود که دعوا را متعلق به آنها نمیدانست گفت: «پس همسایگی به چه درد میخورد؟ برو ببین شاید کمکی لازم باشد»
………………………………………
«چاوز، انقلابی سوسیالیست یا دیکتاتور پوپولیست؟»
«هوگو چاوز» رییسجمهوری ونزوئلا روز پنجشنبه پنجم آوریل ضمن اعلام اینکه بار دیگر نامزد ریاستجمهوری کشورش خواهدشد، از «عیسا مسیح» خواست که کمک کند تا او بتواند به رهبریاش بر ونزوئلا ادامه دهد.
………………………………………
«نبرد فالکلند و درسهای یک جنگ»
استفاده از ابزار جنگ توسط حاکمان یک کشور میتواند با اهداف گوناگونی صورت پذیرد. ادعاهای ارضی، اختلافهای دینی یا قومی و مشکلات سیاسی منشا بسیاری از نبردها در طول تاریخ بودهاند. در کنار دلایل روبنایی افروخته شدن آتش جنگ،
………………………………………
«سرنوشت محمود احمدینژاد و همقطاراناش»
محمود احمدینژاد اگر به صورت طبیعی دورهی ریاستجمهوری خود را بهپایان ببرد، یک سالونیم دیگر در این مسند باقی خواهدماند. فردی که زمان اعلام کاندیداتوریاش در انتخابات ریاستجمهوری سال 1384 ناشناختهترین شخصیت در میان رقبای خود بود،
………………………………………
«اجلاس امنیت هستهای سئول و غیبت ایران»
روزهای اخیر کرهجنوبی سرگرم میزبانی اجلاس امنیت هستهای بود که با شرکت رهبران و نمایندگان بیش از 50 کشور دنیا و چند سازمان بینالمللی در شهر سئول، پایتخت این کشور برگزار شد. نشست یادشده با هدف بحث و اتخاذ تصمیم درباره موضوعاتی …
………………………………………
«اندر حکایت دوستی مردم ایران و اسراییل»
فضای مجازی فرصت مناسبی را جهت همدلی و هماندیشی مردم سراسر جهان در اختیار آنان گذاشتهاست تا به ابراز بیواسطهی عقاید خود بپردازند. برخی از این ایدههای نو، گهگاه توجه خاصی را به خود جلب کرده و جنبوجوشی غیرقابل پیشبینی ایجاد میکنند.
………………………………………
«و اینگونه نوروز، پیروز ماند»
«نوروزتان پیروز» این واژه را در ایام نوروزی بسیار شنیده و میشنویم. بهواقع این نوروز است که از نبردهای طولانی در درازنای تاریخ با جریانها و کسانی که قصد نابودیاش را داشتهاند، سرافراز بیرون آمده است. از زمان حمله اعراب به ایران و انقراض پادشاهی ساسانی..
………………………………………
اکنون بیش از یکسال است که از شروع ناآرامیها در سوریه میگذرد. برخلاف موارد پیشینِ جنبشهای موسوم به «بهار عربی» که در کشورهایی چون تونس، مصر و لیبی شاهد آن بودهایم، اعتراضات در سوریه هنوز به نتیجهای منتهی نشده و طولانی شدن کشمکشها در این کشور،
………………………………………
مرتضوی اگر محاکمه و محکوم شود، تنها یک نفر به تعداد پرشمار قربانیان خدمتگذاری حکام اضافه میشود. قربانیانی که شمارشان کم هم نیست. این گزارش اختصاص دارد به قاضی مرتضوی و افرادی که چون او کمر زرین به خدمت بسته بودند.
………………………………………
«حزباله لبنان در دستان جمهوریاسلامی»
جمهوریاسلامی ایران، تاکنون بارها از کارت گروههای مسلح عرب و جنبشهای ضد اسراییلی خاورمیانه، برای بازی در سطح بینالمللی استفاده کردهاست. از نمونههای بارز آن میتوان به آزادسازی «انیس نقاش»، بهازای رهایی گروگانهای فرانسوی توسط گروه جهاد اسلامی اشاره کرد.
………………………………………
با فراخوان حزب سوسیالیست آمریکا، بیستوهشتم فوریه آن سال «روز ملی زن» در ایالاتمتحده نامیده شد. فعالان زن آمریکایی تا چند سال، آخرین یکشنبه ماه فوریه را به عنوان روز ملی زن جشن میگرفتند.
………………………………………
«شرکت محمد خاتمی در انتخابات و پیام آن»
یکی از ویژگیهای انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی که روز جمعه دوازدهم اسفندماه برگزار شد، این بود که نفس شرکت یا عدم شرکت در آن، از نتیجهاش نیز مهمتر شدهبود.
………………………………………
«مجلس و انتخابات، از مهستان تا بهارستان»
روز جمعه، دوازدهم اسفندماه سال جاری، موعد برگزاری انتخابات نهمین دورهی «مجلس شورای اسلامی» فرامیرسد. مجلسی که نامزدهای آن، تنها با گذر از سد «تایید صلاحیت» شورای نگهبان میتوانند وارد کارزار انتخاباتی شوند ….
………………………………………
«ایران و اسراییل، از همکاری تا دشمنی»
این روزها مسئله هستهای ایران به یکی از موضوعات خبرساز برای رسانههای جهان تبدیل شدهاست و هرگاه بحث مذکور مورد بررسی قرار میگیرد، به دنبال آن شایعاتی مربوط به حمله احتمالی نیروهای خارجی بهویژه اسراییل به اهداف هستهای ایران پیش کشیده میشود.
………………………………………
شاید آن زمان که «کرین برینتون» مشغول نوشتن کتاب «کالبدشناسی انقلاب» بود [1] و جمله معروف فرانتس فانون را که «انقلاب فرزندان خود را میخورد» بررسی میکرد، به ذهنش نمیرسید که یک دهه پس از مرگ او اتفاق عجیبتری هم در یک انقلاب دیگر بیفتد.
………………………………………
طی روزهای اخیر، در کنار گزارشهای مربوط به تحریمهای مختلف اقتصادی و تهدید به حمله نظامی علیه ایران، اخبار نگران کنندهای نیز از اقدام به ترورهای موفق و ناموفق در خارج از کشور به چشم میخورد و حکومت اسلامی ایران در مظان اتهام به دست داشتن در این ترورها قرار گرفته است.
……………………………………………
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»