کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه
اکثر نشریههای چاپ «دوشنبه» موضوع مناسبات تاجیکستان و ازبکستان را که در این اواخر بحرانی شدهاست، به بررسی گرفتهاند. سفارت تاجیکستان در «مسکو» هم با پخش بیانیهای گفته است «تاشکند» هدفمندانه بالای تاجیکستان فشار می آرد.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«فرژ»
در مطلبی از قطع انتقال گاز ازبکستان به تاجیکستان و تخریب قطعه راه آهن «غلبه-آموزانگ» که میتواند زندگی نزدیک به سه میلیون ساکن ولایت «خطلان» و «بدخشان» تاجیکستان را مشکلتر نماید، خبر دادهاست. این نشریه چنین برخورد ازبکستان را «نازهای همسایه» نامیده و رهبریت تاشکند را از «حکمت خدا بیخبر» دانسته است. «فرژ» در مطلب خود مینگارد «ازبکستان با چنین عملهای برقصدانه، خود بار دیگر نشان میدهد که هیچگونه مسوولیتهای بینالمللی خود را اجرا نخواهد کرد.» نگرانی نشریه از آن است که تا کنون کدام سازمان بینالمللی و کشوری هم بر خلاف این عملهای ازبکستان صدا بلند نکردهاست. خشم ازبکستان بیشتر از آن است که تاجیکستان تلاش دارد تا هرچه زود نیروگاه عظیم راغون را بسازد. تاشکند میگوید این نیروگاه به تاجیکستان امکان نظارت از بالای زخایر آب منطقه را خواهد داد که در پی آن کشتزارهای این کشور تشنهلب می مانند. ادعایی که تاجیکستان بارها آن را رد نمودهاست.
«نگاه»
این هفته به جیب احزاب سیاسی تاجیکستان دست زده و وزن و توان آنها را برکشیدهاست. نشریه می گوید هر سال در آغاز ماه آوریل هشت حزب سیاسی تاجیکستان به وزارت عدلیه کشور درباره وضع مالی خود گزارش میدهند. بیشتر مسوولان احزاب سیاسی تاجیکستان گفتهاند درآمد مالی آنها از حساب پرداخت حق عضویت و همچنین فروش نشریههای حزبی و خیریهها است. بنا به بررسی «نگاه» حزب حاکم «خلق دموکراسی» که در صدر آن رییس جمهوری تاجیکستان میایستد، پول بیشتر دارد. اما به نوشته نشریه «حزب سوسیال دموکراسی» حزب مخالف حکومت تاجیکستان در بساط خود همگی ۱۰ هزار دلار دارد. «حزب نهضت اسلامی تاجیکستان» سرازیر شدن مبالغ از خارج به حساب بانکی آن حزب را رد کردهاست. یک مسوول این حزب دینی گفته که در میان اعضای آنها افراد دارا نیز هستند که پیوسته برای کار حزب کمک مالی میکنند.
«آزادگان»
در مطلبی این سوال را مطرح کرده که چرا تا کنون رییس جمهوری تاجیکستان باری هم در نزد نمایندگان پارلمان کشور گزارش ندادهاست. «امام علی رحمان» هرچند طول بیست سال آخر زمام قدرت در تاجیکستان را در اختیار دارد اما در این مدت برای توضیح مشکلی به پارلمان دعوت نشدهاست. برخی از نمایندگان مجلس تاجیکستان گفتهاند دعوت رییس جمهوری به پارلمان حق آنهاست ولی تا کنون سوالی پیش نیامده که برای شرح آن رییس جمهوری دعوت بشود. بر خلاف این رهبر انجمن سیاستشناسان تاجیکستان گفتهاست وضع سیاسی و اقتصادی کشور خوب نیست و این فرصتی است که باید رییس جمهوری در نزد نمایندگان مجلس، این همه را توضیح دهد. اما افزوده است او «برای این کار جرعت و اراده نمایندگان مجلس تاجیکستان کافی نیست.»
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»