Saturday, 18 July 2015
28 September 2023
خلاصه مطبوعات تاجیکستان

«رییس جمهوری آینده تاجیکستان که خواهد بود؟»

2012 April 12

کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه

این هفته اکثر نشریه‌های چاپ «دوشنبه» به‌موضوع انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۳ میلادی در تاجیکستان توجه کرده‌اند. این نشریه‌ها رییس جمهوری کنونی، «امام علی رحمان» که بیست سال زمام قدرت را در دست دارد، از نامزدهای اصلی‌ دانسته‌اند.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

«امروز نیوز»

به نقل از مسوولان حزب حاکم خلق-دموکراسی که در صدر آن رییس جمهوری می‌ایستد، «امام علی رحمان» را نامزد این حزب در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری کشور عنوان کرده است. حزب حاکم در تاجیکستان گفته که آن‌ها به‌جز از رییس جمهوری کنونی نامزد مناسبی را نمی‌بینند. این در حالی‌ست که تاکنون نمایندگان احزاب دیگر سیاسی و هم افراد جداگانه از اشتراک خود در این انتخابات خبر نداده‌اند. «حزب نهضت اسلامی» که دومین حزب نیرومند در تاجیکستان است و حدود ۴۰ هزار عضو دارد، گفته که نامزدش در انتخابات ریاست جمهوری شرکت نخواهد کرد. در انتخابات گذشته ریاست جمهوری تاجیکستان که سال ۲۰۰۶ میلادی برگزار شده بود، همگی پنج نامزد شرکت داشتند. در برابر «امام علی رحمان» نامزدهای چهار حزب سیاسی اشتراک کرده ولی‌ رای کم مردم را به‌دست آوردند.

«فرژ»

بنا‌بر نوشته این نشریه مقامات انتظامی تاجیکستان در جنوب کشور از سفر ۱۰۰ تن به پاکستان جلوگیری کرده‌اند. مقامات می‌گویند، یک فرستاده تندروهای پاکستان می‌خواست ۱۰۰ جوان تاجیک را از طریق ترکمنستان و ایران به وزیرستان ببرد. این افراد به تصدیق مقامات انتظامی اعضای «جنبش اسلامی ازبکستان» بوده‌اند. مقامات تاجیک یک سال پیش برای بازپس آوردن طالب علمان تاجیک از مدارس دینی کشورهای اسلامی از جمله پاکستان آغاز کردند. رییس جمهوری تاجیکستان گفته بود طالب علمان تاجیک در این مدرسه‌ها نه عالم بخش دین بلکه افراط‌گرا خواهند شد. در پی این تصمیم بیش‌تر از هزار جوان تاجیک از مدرسه‌های دینی ایران و افغانستان، پاکستان و مصر و سعودی به تاجیکستان آورده شدند.

«اسسر»

از بحث یک وکیل پارلمان تاجیکستان با وزیر انرژی و صنعت تاجیکستان خبر داده است. در پی بحران انرژی «سهراب شریف‌اف» نماینده مردمی از «گل شیر علی» وزیر انرژی انتقاد کرده است که در طول ده سال اخیر نتوانسته‌اند نیروگاه برق حرارتی بنیاد کنند. در حالی‌ که به قول این وکیل پارلمان تاجیکستان با چین در این زمینه قرارداد امضا کرده بود. این نخستین بار است که یک نماینده پارلمان با وزیر تاجیکستان وارد بحث می‌شود و پاسخ دقیقی به سوال خود می‌خواهد. وزیر انرژی و صنعت تاجیکستان یکی از نزدیکان رییس جمهوری کنونی است که سال‌ها این مسوولیت را بر دوش دارد.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , ,