علی فرحبخش / رادیو کوچه
……………………………………….
«کاراتهدو» (Karate Do) یا در اصطلاح سادهتر، «کاراته» (Karate)، به هنرهای رزمی عاری از سلاح ژاپنی گفته میشود که در «اُکیناوا»ی (Okinawa) ژاپن، تولد و تکامل یافت. هنرهای رزمی منسجم، ابتدا در چین ابداع شد و در گذار زمان، به اقصا نقاط شرق آسیا گسترش پیدا کرد.
……………………………………….
«ذن» (Zen) طریقت دیرینهسالیست که در چین تولد یافت و در ژاپن، به اوج و شکوفایی خود رسید. دو مکتب بزرگ آن، «سوتو» (Soto) و «رینزایی» (Rinzai)، و فرقهها و سبکهای دیگری از ذن، امروزه در سراسر جهان گسترش یافتهاست.
……………………………………….
در اقصا نقاط جهان، مردم با رنگها، نژادها، عقاید، مسلکها و مرامهای اخلاقی متفاوت، با نیایشهای ویژهای انس دارند، از نیایشهای بدویگونه، مانند مناجات شبانی که موسا در راه دید گرفته تا نیایشهای موزیکال امروزی توسط سازهای مدرن.
……………………………………….
چین، علاوه بر قدمت کهن تاریخی و فرهنگیاش، یکی از سرزمینهایی بوده که بودیسم در آن، بالندگی زیادی داشت و این آیین، فراز و نشیبهای زیادی را در این کشور پهناور و پرجمعیت داشتهاست.
……………………………………….
«کیودو» (Kyudo) هنر کمانگیری ژاپنیست که قدمتی بسیار کهن دارد. تاریخ این طریقت، همواره با افسانهها و اسطورههای ژاپن همراه بوده و امروزه، یکی از هنرهای بسیار مهم و اصیل این سرزمین محسوب میشود.
……………………………………….
در تاریخ پر فراز و نشیب ژاپن (نیهون)، ساموراییها، از جایگاه خاصی بر خوردارند. این سلحشوران و مبارزان بیباک، از سلسله قوانین و راه و رسمهایی پیروی میکردند که تابع یک طریقت آیینی بهنام «بوشیدو» بود.
……………………………………….
«گندهارا و هنر پیکرهتراشی بودایی»
«گندهارا» نام باستانی سرزمینیست منسوب به پادشاهی «ماهاجاناپادا» در هند باستان که امرزوه محل آن منطقهی نسبتن وسیعیست در شمال پاکستان و جنوب افغانستان که بهطور عمده میتوان پایتخت آن را در درهی «پیشاور» و رود «کابل» تخمین زد.
……………………………………….
«کاتاکالی» یا تاتر رقصان هند، از هنرهای باستانی سرزمین هندوستان محسوب میشود. این هنر در طی قرنها، تکامل یافت و تا حدودی میتوان گفت که در قرن هفدهم میلادی، به انسجام و قالب ثابتی دست پیدا کرد.
……………………………………….
«دریچهای به شرق» برنامهی جدیدیست از رادیو کوچه که در آن نگاهی میاندازیم به فرهنگ، آداب و رسوم، هنر، سنتها و ادیان و مکاتب مشرق زمین، مشرق زمینی که به گفتهی «ویل دورانت»، گهوارهی تمدن است. نخستین قسمت از این مجموعه برنامه را با نگاهی به تاریخچه و بنمایههای یک سبک شعری آغاز میکنیم از سرزمین آفتاب تابان، ژاپن.
……………………………………….
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»