گفتو گوی روز
«بحران کرزی در تایید کابینه»
اردوان روزبه/ رادیو کوچه
«حامدکرزای» که با یک انتخابات جنجالی و به نقل از برخی منتقدان پرابهام ،رییسجمهوری افغانستان شناخته شد با چالش عدم کسب نظر موافقت مخالفان مواجه شد.
اعضای مجلس نمایندگان در رایگیری روز شنبه، ۱۲ دی، از ۲۴ وزیر پیشنهادی حامد کرزی، رئیسجمهوری تنها به ۷ وزیر رای تایید دادند و بقیه را رد کردند. رد ۱۷ وزیر پیشنهادی آقای کرزی از سوی مجلس به نظر بسیاری شگفت و غیرمنظره است، اما شهروندان عادی در افغانستان این تصمیم اعضای مجلس را درست میدانند.
در گفت و گوی امشب اردوان روزبه با مسعود حسینی خبرنگار در کابل مصاحبه کردهاست.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
از جمع 24 نفر وزرای پیشنهادی آقای کرزای هفده نفر از سوی مجلس رد شدهاند.آیا این نشانه اعتراض مجلس به دولت آقای کرزای است یا اینکه نگاه مجلس به نوعی اصلاح در وزرای پیشنهادی آقای کرزای به حساب میآید؟
حسینی: من این کار پارلمان افغانستان را از چند دیدگاه در نظر میگیرم .یکی اینکه در گذشته پارلمان افغانستان قدرت دخالت و تاثیرگذاری مثبت در امور سیاسی را نداشت. قبلن نمایندگان پارلمان و برخی از وزرا را استیضاح کرده بودند اما آقای کرزای آنها را با کشاندن به دادگاه عالی که رییس آن را هم خودش انتخاب میکند، باعث شد حرف نمایندگان پشت سر گذاشته شود و با کمال بیاعتنایی وزیر یا وزرا به کارشان ادامه دهند.
دوم اینکه فکر میکنم نمایندگان مجلس میخواهند به هر ترتیبی که شده کارآرایی و تاثیرگذاری خودشان را برای جامعه اثبات کنند. زیرا مردم و رسانهها از کم کاری پارلمان انتقاد میکردند.
پارلمان کاری را با کارشناسی و دقت انجام نمیدهد و شاید نمایندهها خواستند این موضوع را در نظر بگیرند. متاسفانه پارلمان افغانستان و نمایندگان آن به اندازه کافی در امور سیاسی کارکشته نیستند و بیشتر آنها سواد لازم را ندارند. به همین دلیل فکر نمیکنم که بخواهند به انتخابات همراه با تقلب اعتراضی نشان دهند.
پس با این احتساب نمیتوان گفت که با رد این افراد ،پیش از این مجلس گزینههایی را به دولت کرزای پیشنهاد داده باشد.آیا شما احساس میکنید با این رد صلاحیتها میخواستند به نوعی افراد دیگری را به آقای کرزای معرفی کنند؟
طبیعتن بخشی از گروههای سیاسی و برخی از چهرههای با نفوذ مجلس حتمن مواردی را در نظر داشتند که بخواهند به آقای کرزای معرفی کنند .البته باید صبر کرد و دید که نمایندگان چه توضیحی برای کارشان میدهند. ولی در مجموع فکر میکنم آقای کرزای در انتخابات ریاستجمهوری خود با بسیاری از افراد با نفوذ داخل پارلمان توافقهایی داشتند. مثل آقای محقق،ربانی، صیاف و فهیم که نفوذ بسیاری در برخی از نمایندگان پارلمان دارند. اکنون باید این سوال را پرسید که در گزینش وزرا برای کابینه آیا آقای کرزای توانسته بود این افراد را با خود هماهنگ کند همانطور که در انتخابات ریاستجمهوری هماهنگ کرد؟ این در وزرای پیشنهادی آقای کرزای از سوی پارلمان نشان میدهد که او در این زمینه موافق نبوده. فکر میکنم بعد از انتخابات افغانستان با این رد کابینه و مشکلات جنگ با تروریسم وشورشیان در افغانستان بحران را شدید تر و عرصه را بر آقای کرزای تنگتر میکند.
بعد از رد صلاحیتهای انجام شده در مجلس آیا از دفتر آقای کرزای خبر تازهای است؟
تا دقایقی دیگر سخنگوی آقای کرزای، «وحید عمر» که به تازگی به این سمت گماشته شدهاند و قبلن معاون کمپ انتخاباتی آقای کرزای بودند، در یک کنفرانس مطبوعاتی شرکت میکنند. این اولین کنفرانس مطبوعاتی بعد از کار رسمی او است. و باید منتظر بمانیم و ببینیم چه مسایلی را بیان میکند و نمایندگان را چگونه مورد خطاب قرار میدهد.
شایعه شده بود که امروز به جان آقای حامد کرزای سوء قصد شده بود. آیا این خبر صحت دارد؟
دقیقن نمیتوانم آن را تایید کنم .در حال پیگیری آن هستیم ولی (هنوز) موفق نشدهایم (اطلاع صحیحی از آن بدست آوریم.)
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»