خبر / رادیو کوچه
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد که برای حضور در اجلاس جنبش غیرمتعهدها در تهران به سر میبرد، پس از دیدار با رهبر و رییس جمهوری اسلامی در نشستی خبری به خبرنگاران گفت که نگرانیها خود درباره نقض حقوق بشر در ایران را با مقامهای ایرانی در میان گذاشته است.
همچنین مارتین نسیرکی، سخنگوی آقای بان که همراه او به تهران رفته است، در تماسی تلفنی با خبرنگاران در نیویورک گفت که دبیرکل سازمان ملل متحد در دیدار با آیتاله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی اظهارات او درباره اسراییل را «توهینآمیز و تحریککننده» خواند.
به گفته سخنگوی دبیر کل سازمان ملل، آقای بان در این دو دیدار «جامع و مهم» درباره مذاکرات ایران و گروه 1+5 در خصوص برنامههای هستهای ایران نیز صحبت کرده و ناراحتی خود را از پیشرفت کم این مذاکرات ابراز کرده است.
آقای بان که با دیگر مقامهای بلندپایه ایران هم دیدار کرده، از آنها خواسته است که با اقدامات متناسب نگرانیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را برطرف کند.
بان کی مون در این دیدارها به وسیله جفری فلتمن، معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل متحد و از معاونین سابق وزارت خارجه آمریکا همراهی میشد.
از سویی دیگر آیتاله خامنهای گفته است که ایران بر «خاورمیانه عاری از سلاح اتمی» اصرار دارد و سازمان ملل متحد باید درخصوص رفع نگرانیهای موجود در زمینه سلاح اتمی، تلاش جدی انجام دهد.
به گزارش ایسنا، آیتاله خامنهای به بان کی مون گفت: «متاسفانه ترکیب سازمان ملل متحد معیوب است و زورگوترین قدرتهای دنیا، که دارای سلاح اتمی و سابقه استفاده از آن نیز هستند بر شورای امنیت مسلط شدهاند.»
او همچنین گفته است: «آژانس براساس مقررات خود، موظف است از لحاظ علمی و فنی به جمهوری اسلامی ایران کمک کند، اما آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نه تنها این کار را نکرده، بلکه دایمن کارشکنی میکند.»
آیتاله خامنهای با اشاره به ویروس استاکسنت که تاسیسات اتمی ایران را هدف قرار داده بود از عدم موضعگیری آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان ملل در این باره انتقاد کرد و گفت: «توقع این بود که سازمان ملل سریعن با این تهدید مقابله کند.»
بخشی از این دیدار به گفت و گو درباره بحران سوریه پرداخته شد. آقای بان از ایران خواسته است که از نفوذ خود در سوریه استفاده کند و رهبری سوریه را قانع کند که خشونتها را متوقف کند تا شرایط برای گفتوگو میان دو طرف مهیا شود.
آیتاله خامنهای در مقابل گفته است: «جمهوری اسلامی ایران براساس اعتقادات و آموزههای دینی خود، آماده هرگونه تلاش برای حل بحران سوریه است. اما حل بحران سوریه یک شرط طبیعی دارد که عبارت است از جلوگیری از ارسال سلاح به گروههای بیمسوولیت داخل سوریه.»
آقای بان نیز در دیدار با آیتاله خامنهای نیز گفت که او به این دلیل به تهران آمده است که به «قدرت گفتوگو» اعتقاد دارد.
او همچنین گفت: «اجلاس جنبش غیرمتعهدها علاوه بر اینکه ایران را در مرکز توجه قرار میدهد، برای این کشور مسوولیت نیز ایجاد میکند.»
بیشتر بخوانید:
«بان کی مون اجازه بازدید از تاسیسات هستهای را دارد»
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»