سروش / رادیو کوچه
soroush@koochehmail.com
«دشمنت را نیکو دار، زیرا تنها کسی که اشتباهت را بازگو میکند، اوست.»
هفدهم ژانویه مصادف با زادروز بنیامین فراکلین نویسنده، مخترع و از بنیانگذاران ایالات متحده آمریکا است. وی بهاتفاق ۵۴ نفر از مقامات برجستهی سیزده ایالت دیگر، بیانیهی استقلال را در ۴ ژوئیه ۱۷۷۶ امضا کرد و یک سال بعد، از طرف کنگره بهعنوان نمایندهٓ سیزده ایالات مستقل آمریکا به فرانسه رفت و در آنجا بهعنوان سیاستمداری بزرگ اشتهار یافت.
بنیامین فراکلین در ۱۷ ژانویه سال ۱۷۰۶ میلادی و بهعنوان دهمین پسر و پانزدهمین فرزند آقای فرانکلین، که تولیدکنندهی صابون و شمع بود در بوستون به دنیا آمد. وی از اوان کودکی با اشتیاق و علاقه، به مطالعهی کتابهای علمی، مذهبی و ادبیات پرداخت و گنجینهای از دانش و معلومات کسب کرد.
بنیامین مدتی در چاپخانهی برادر ناتنی خود، جیمز فرانکلین، به کارآموزی پرداخت و برای اولین بار در سال ۱۷۲۲ با نام مستعار در روزنامهی برادرش چهارده مقالهی طنزآمیز و کوتاه منتشر کرد. آن روزنامه در همان سال بهخاطر مقالهی جنجالبرانگیزی که بهچاپ رساند، توقیف و جیمز، که سردبیر آن بود، به یک ماه زندان محکوم شد.
ازآنپس، بنیامین مدیریت روزنامه را برعهده گرفت و به نشر آن همت گماشت. فرانکلین در فیلادلفیا به صنعت چاپ روی آورد و کتابهای بیشماری را منتشر ساخت. فعالیتهای خستگیناپذیر او درزمینهی چاپ کتاب، وی را بهعنوان ناشر صاحبنامی به شهرت رسانید.
فرانکلین در دوران زندگی به فعالیتهای اجتماعی و خدمات عمومی و امدادرسانی همت گماشت و به عضویت در این موسسات پذیرفته شد. او توجه خود را به خدمات شهری و رفاه عمومی، مانند نظافت خیابانها، روشنایی شهر، نظام تشکیلاتیِ مدارس، تأسیس آتشنشانی غیرانتفاعی، بیمارستان و اولین کتابخانهٓ عاریتی که در دنیا بیهمتا بود، معطوف داشت.
بنیامین فرانکلین در سال ۱۷۴۸ موسسه انتشاراتیِ خود را ترک کرد و در سال ۱۷۵۰ به عضویت پارلمان «پنسیلوانیا» برگزیده شد. آثار منتشرشدهٓ فرانکلین در این دوران تاثیر به سزایی در تشکیلات آموزشیِ «پنسیلوانیا» داشت و با انتشار کتاب پیشنهادی چند در باب آموزش و پرورش جوانان «پنسیلوانیا»، در احداث آکادمی فیلادلفیا، که بعدها به نام دانشگاه پنسیلوانیا خوانده شد، مفید افتاد.
فرانکلین در تمام دوران زندگی به انتشار رسالات، مقالات و پند و اندرز در هر زمینه و هر مقولهای پرداخت. زندگینامهی خود را، که در سال ۱۷۷۱ آغاز کردهبود، همچنان ناتمام گذاشت. او با بیشتر بزرگان عهد خویش مکاتبه داشت و نامههای بیشماری از وی بهیادگار ماندهاست.
سرانجام بنیامین فراکلین در ۱۷ آوریل ۱۷۹۰ در سن هشتادوچهارسالگی و در پنسیلوانیا درگذشت. میگویند هنگامی که بیستوسه سال بیشتر نداشت، شرحی به این مضمون برای مقبرهی خود نوشت:
«اینجا آرامگاه بنیامین فرانکلین ناشر است که برای تغذیهی کرمها، مانند جلدی از کتابی کهن، که نبشتههایش پراکنده و بینام و عاری از تذهیب، اما بی خللی که بر محتوای آن آید، به خاک سپردهاند. باشد تا بهباور خویش به شیوهای نو و آراسته، با ویرایش خودِ نویسنده تجدیدچاپ گردد.»
البته این کلام هیچگاه بر آرامگاه او نوشته نشد.
منبع
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»