وبگردی روز / رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
پس از انتشار خبر ایجاد صفحهای به نام «آیتاله خامنهای» در فیسبوک، واکنشهای بسیار و متفاوتی، از جدی تا طنز، در جامعهی ایرانی دیده شد.
گروهی با کامنتها و شعارهای «جانم فدای رهبر» و «لبیک یا خامنهای» به استقبال صفحه رهبر جمهوری اسلامی رفتند و عدهای شروع به انتقاد کرده، جمعی هم نوشتن کامنتهای توهین آمیز را پیش گرفتند که البته نظرات دو گروه اخیر، به سرعت حذف میشود. مدافعان آیتاله هم که بسیاری از آنان میگویند در داخل ایران زندگی میکنند، توضیحی درباره این که چرا بر خلاف قانون جمهوری اسلامی، از فیلترشکن استفاده میکنند، ارایه نکردهاند.
صفحه آقای خامنهای، دستمایه کارتونها و کاریکاتورهای هنرمندان معروف ایرانی نیز شد. آنسویتر، صفحه «نه به حضور خامنهای در فیسبوک» اعلام موجودیت کرد که با شعار «خامنهای دیکتاتور است و فیسبوک جای دیکتاتورها نیست»، از کاربران دعوت کرده تا حتا از روی کنجکاوی، صفحه آقای خامنهای را «لایک» نکنند.
با این حال، تعداد کسانی که بر روی گزینه «لایک» یا همان «پسندیدم» صفحه رهبر جمهوری اسلامی کلیک کردهاند، تا لحظه تنظیم این گزارش به بیش از سیزدههزار کاربر رسیده. شمردن «لایک»های صفحه «آقا» اما تنها مربوط به ایرانیان نمیشود. به گفته خانم «ویکتوریا نولند»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، ظاهرن دولت ایالات متحده هم صفحه فیسبوک «آیتاله خامنهای» را زیر نظر دارد و به شوخی یا جدی، «لایک»های آنرا میشمارد.
گشایش صفحه فیسبوک رهبر جمهوری اسلامی، سایتها و روزنامههای داخل کشور، مخصوصن محافظهکارترهاشان را سردرگم کرده است. عدهای از سایتها با احتیاط با مساله برخورد کرده و با لحن ملایمی، از اینکه چنین صفحهای متعلق به آقای خامنهای باشد تردید کردهاند. از ظواهر امر پیداست که مسوولان سایت «خامنهای دات آی.آر» هم که پایگاه اینترنتی آیتاله خامنهای است، جواب آنها را هم ندادهاند.
سایت پارسینه، با یکی به نعل و یکی به میخ زدن، در اینباره نوشت: «اردیبهشت ماه امسال بود که فتوایی از رهبری در مورد فیسبوک منتشر شد. آیتاله خامنهای در این فتوا در جواب اینکه «با توجه به اینکه وبسایت فیس بوک در ایران فیلتر شده است، آیا ورود به چنین سایتی صرفن برای ارتباط با دوستان و بدون هیچ فعالیت سوء علیه منافع ملی جمهوری اسلامی اشکال دارد؟» بیان کرده بودند: «بهطور کلی، اگر مستلزم مفسده (مانند ترویج فساد، نشر اکاذیب و مطالب باطل) بوده و یا خوف ارتکاب گناه باشد و یا موجب تقویت دشمنان اسلام و مسلمین شود، جایز نیست والا مانعى ندارد.»به غیر از این فتوا، دبیر شورای عالی فضای مجازی که منصوب رهبری است و قرار است در قالب شورا و مرکز ملی فضای مجازی از این پس «اشراف کامل و بروز نسبت به فضای مجازی در سطح داخلی و جهانی و تصمیمگیری نسبت به نحوه مواجهه فعال و خردمندانه کشور با این موضوع را داشته باشد»؛ در مصاحبه ای با روزنامه جام جم از این نکته سخن گفت که «فیس بوک را می پسندد» و اینکه «اگر [این شبکه] کار اشتباهی بود که الان این همه طرفدار نداشت.» او در ادامه گفت که «اصل موضوع [شبکه اجتماعی] قطعا به یک نیاز بشر پاسخ میدهد لذا ما نمیتوانیم مانع استفاده از این شبکهها بشویم و بگوییم نه ما چنین چیزهایی را نمیخواهیم.»
حال سوال اینجاست که آیا حضور دفتر رهبر معظم انقلاب در شبکههای اجتماعی در کنار فتوای ایشان به ماهیت دوگانه این شبکهها و نظرگاه دبیر شواری عالی فضای مجازی به معنای تغییر سیاست کشور در قبال این شبکههاست؟ آیا در آینده نزدیک رفع فیلترینگ فیسبوک و توییتر را شاهد خواهیم بود؟ کمی باید صبر کرد تا آینده به این سوالات پاسخ دهد.»
سایت «خبرگزاری دانشجویان ایران» (ایسنا) هم با اشاره به اینکه خبر افتتاح فیسبوک آیتاله خامنهای در سایتهای مختلف بازنشر شده (و البته تهیه کننده گزارش ایسنا،دقیقن نمیداند که بالاترین، سایت تحلیلگر خبر نیست) گفته است: «سایتهایی مانندجماران، قطره و خبر فارسی، عرشنیوز، شفقنا این گزارش را انعکاس دادهاند. همچنین سایتهای ضدانقلاب بالاترین و بیبیسی فارسی نیز به ارائه تحلیل در مورد این موضوع پرداختهاند». سایت ایسنا هم میگوید که در تماس با مسوولان پایگاه اینترنتی آیتاله خامنهای، جوابی دریافت نکردهاند.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا در روزهای آینده، تکذیبهای منتشر خواهد شد یا خیر؟ هر چه باشد، پاککردن کامنتهای مخالفین با سرعتی قابلتوجه، نشان میدهد که این صفحه متعلق به مخالفان آقای خامنهای نیست. کسی چه میداند؟ شاید اکنون خود «آیتاله خامنهای» هم به موازات خانم «ویکتوریا نولند»، در حال شمردن لایکهای صفحهی خود باشند.
بیشتر بخوانید:
«آیتاله خامنهای عضو فیسبوک شد»
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
اسماعیل
بی سواد دقیفا ! نه دقیقن
Hamid ghazanfari
بنظر من ایرادی در کار فیسبوک هست که لغت مخالف لایک ندارد ، وگرنه امریکا میبایستی یک موسسه بزرک را استخدام میکرد که روزانه منفی ها را بشمرد .