سروش / رادیو کوچه
soroush@koochehmail.com
«هر نژادی، هر هنری، ریاکاری خاصی دارد. خوراک این جهان اندکی حقیقت است و بسیاری دروغ»
بیست و هشتم ژانویه مصادف با زادروز رومن رولان نویسنده، مورخ هنر و مقاله نویس فرانسوی است. او علیرغم تمایل به اندیشههای مارکس، علیه استالین و حکومت شوروی مقالات متعددی انتشار کرد.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
رومن رولان در سال ۱۹۱۰ مفتخر به دریافت نشان لژیون دونور (بالاترین مدال افتخار فرانسه) شد و در سال ۱۹۱۳ جایزه بزرگ آکادمی فرانسه را به دست آورد و در سال 1914 به سویس رفت و ۲۳ سال از عمر خود را در آنجا گذراند. رولان در سال 1944 درگذشت.
ال.سن ژوست که بعدها به رومن رولان تغییر نام داد نویسنده و رماننویس نامدار فرانسوی بود که در 28 ژانویه 1866 میلادی در شهر کوچک کلامسی در کشور فرانسه و در خانوادهای زاده شد که از نظر مالی به طبقه متوسط جامعه تعلق داشت.
رومن رولان در چهارده سالگی به اصرار مادرش آنتوانت ماری برای تحصیل موسیقی و هنر راهی پاریس شد. وی در دوره دبیرستان به تقلید از «پیر کورنی» نمایشنامهای با عنوان «جشنهای آتیلا» نوشت که بعدها به جز نگهداری قطعهای بقیه اثر را سوزاند.
او علاقه زیادی به موسیقی نشان میداد و در زمان حضورش در پاریس توسط «ژوزفین مارتن» به نواختن پیانو مشغول شد. او تحصیلات خویش را در رشته تاریخ به پایان رساند و در تاریخ موسیقی تخصص پیدا کرد اما با این حال به ادبیات علاقه خاصی داشت.
در هفده سالگی با ویکتور هوگو نویسنده مشهور آن زمان دیدار کرد که این دیدار او را به شدت هیجانزده کرد. همچنین بعد از مدتی وی توانست با لئو تولستوی دیدار کند.
بعد از این دیدارها بود که رومن دست از داستاننویسی کشید و به تهیه و نوشتن شرح حال و بیوگرافی بزرگان جهان دست زد. وی در اوایل قرن بیستم شرح زندگی بتهوون و میکل آنژ را منتشر ساخت و به شهرت و افتخار رسید.
گذشته از هنرمندان و بزرگان واقعی، وی به نوشتن شرح حال هنرمندان خیالی نیز دست زد و با ارائه اثر معروف «ژان کریستف»، در چندین جلد کاری متفاوت ارایه داد.
در سال 1889 به کشور ایتالیا سفر کرد و در برابر سرزمینی جدید قرار گرفت که آثار هنری، تابلوها و مجسمههای مختلف این کشور او را به وجد آورد. پس از دو سال به پاریس باز گشت و در سال 1892 با دختر «میشل برال» ازدواج کرد که از زبانشناسان مشهور دوره خود بود. هرچند که این ازدواج پس از 9 سال به جدایی منجر شد.
رومن رولان در سال 1910 مفتخر به دریافت نشان لژیون دونور (بالاترین مدال افتخار فرانسه) شد و در سال 1913 جایزه بزرگ آکادمی فرانسه را به دست آورد.
رولان در سال 1901 به اصرار «میشل برال» برای گذراندن دوره دکترای خود دوباره به کشور ایتالیا سفر کرد و به مطالعه در زمینه شعر، موسیقی و اپرا پرداخت. دکترای خود را در رشته ادبیات و هنر را در سن 29 سالگی دریافت کرد و تاریخ موسیقی و هنر را به عنوان رشته تخصصیاش برگزید. او رساله دکترای خود را درباره ریشهها و منابع تئاتری جدید به نگارش درآورد و پس از دریافت مدرک در همان رشته در دانشگاه مشغول تدریس شد.
رومن رولان در سال 1910 مفتخر به دریافت نشان لژیون دونور (بالاترین مدال افتخار فرانسه) شد و در سال 1913 جایزه بزرگ آکادمی فرانسه را به دست آورد. همچنین در سال 1916 نیز جایزه ادبی نوبل را به دست آورد. او مدتی را به جستجو در سرگذشت گانی پرداخت و مطالعاتی درباره هند و نحوه تحولات جدید در این سرزمین انجام داد. نگارش «راما کریشنا» و «یوه کانندا» بین سالهای 1923 تا 1930 و نگارش رمان «جان شیفته» طی سالهای 1922 تا 1933 حاصل همین دوران است.
رومن رولان پس از شروع جنگ جهانی اول راهی سوئیس شد و در سال 1916م به دریافت جایزه ادبی نوبل موفق گردید. وی در اواخر عمر به اندیشههای عرفانی شرق، به خصوص هندیان متمایل گشت و از طرفداران مهاتما گاندی، رهبر آزادی هند گردید. رولان از نادرترین نویسندگان فرانسه است که در فرهنگ این کشور، در رشته موسیقیشناسی نیز تاثیر فراوانی داشت.
سرانجام رومن رولان در 30 دسامبر 1944 درگذشت.
منابع
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
امین م
جا داشت از زنده یاد محمود اعتماد زاده (م.به آذین) نیز یادی می کردید که رولان را به ویژه با ترجمه زیبای کتاب چهارجلدی “جان شیفته” به خوانندگان ایرانی شناساند.