دانشمندان علوم زیستی میگویند توانستهاند سلولهای پوستی موش را در کم تر از یک هفته به سلولهای مغزی بدل کنند و به این ترتیب گام بزرگی در زمینه پژوهش در مورد رشد دادن بافتها برای جایگزینی بافتهای آسیبدیده یا بیمارشده بردارند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، ماریوس ورنینگ،استادیار آسیبشناسی در دانشکده پزشکی در دانشگاه استانفورد در کالیفرنیا در این باره گفت: «ما به طور فعال و مستقیم یک نوع سلول را القا کردیم تا به نوع کاملن متفاوتی از سلول بدل شود.»
او گفت: «سلولهای ایجاد شده، سلولهای عصبی کاملن دارای کارکرد هستند. آن ها میتوانند همه کارهای اصلی سلول عصبی در مغز را انجام دهند.»
ایروینگ وایسمن از موسسه زیستشناسی سلولهای بنیادی و پزشکی باززایی در این دانشگاه نیز افزود: «این نتایج گام بزرگی به جلو است.»
سرمایهگذاری عمدهای در جهت پژوهش سلول بنیادی انجام شده است، که انگیزهاش این امیدواری است که بتوان سلولهای نابالغ و پیشساز را به سلولهای اختصاصی بالغ برای قلب، مغز و مانند آن ها تبدیل کرد.
بر اساس این دیدگاه یک روز شاید بتوان از این راه، به مواد جایگزین برای بافتهای آسیبدیده در نتیجه حادثه یا بیماریهای مانند آلزایمر یا پارکینسون دست یافت.
تا همین اواخر، تصور بر این بود که سلولهای بنیادی چندتوانی، به خصوص آن هایی که در رویانها (جنین در مراحل اولیه) یافت میشوند، میتوانند به همه سلولهای بدن تبدیل شوند.
اما استفاد از سلولهای بنیادی رویانی، با اعتراضاتی از جانب کلیسای کاتولیک رم روبهرو بوده است، با توجه به این که حتی رویان چند سلولی را یک حیات انسانی قلمداد میکند، با از بین بردن آن برای برداشتن سلولهای بنیادی مخالف است.
در سال 2007 دانشمندان با ایجاد سلولهای بنیادی چندتوانی «القاشده» یا سلولهای IPS سعی کردند تا حدی این اعتراضات اخلاقی را کاهش دهند.
این سلولها، سلولهای بالغ پوست هستند که با استفاده از مجموعهای از ژنها و پروتئینها دوباره برنامهریزی میشوند تا به حالت بنیادی چندتوانی خود بازگردند، و بعد میتوان از آن ها برای ایجاد سلولهای جدید مورد نظر استفاده کرد.
منبع: همشهری آنلاین
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»