Saturday, 18 July 2015
29 September 2023
مجله خبری تاجیکستان

«تقاضای وام ایران از تاجیکستان»

2013 March 06

کیومرث عبدالعزیز/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه

در آستانه سفر «محمود احمدی‌نژاد» به تاجیکستان، سفارت ایران از «دوشنبه» خواسته است، 21 میلیون دلار وامش از نیروگاه «سنگتوده ۲» را پردخت نماید. این نیروگاه، که‌ سال ۲۰۱۱ میلادی در جنوب تاجیکستن با ۱۸۰ میلیون دلار سرمایه ایران و ۴۰ میلیون دلار سرمایه  دوشنبه ساخته شده است، تا ۱۰ سال دیگر در اختیار «تهران» خواهد بود.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

تا کنون تنا چرخه اول‌ نیروگاه «سنگتوده ۲» فعال است و آن از ماه‌ دسامبر ۲۰۱۱ به این سو برق تولید می‌کند. مسوولان سفارت ایران می‌گویند، شرکت «برق تاجیک»، که‌ به دریافت و تقسیم نیروی برق در تاجیکستان مشغول است، برای براورده‌‌کردن نیازهایش از نیروگاه «سنگتوده ۲» برق گرفته، ولی مبلغ آن را پرداخت نکرده‌است. به قول آن‌ها، در صورت نپرداختن وامش شرکت «برق تاجیک» می‌تواند به موشکل دریافت نیروی برق از نیروگاه «سنگتوده ۲» روبه رو شود.

20130306.tajiknews.koocheh

این بحث‌ها در حالی رو زده، که‌ انتظار می‌رود چرخه دوم نیروگاه «سنگتوده ۲» در جشن نوروز امسال مورد استفاده قرار بگیرد. سفارت ایران در «دوشنبه» می‌گوید، در مراسم به کاراندازی چرخه دوم نیروگاه «محمود احمدی‌نژاد»، رییس جمهوری این کشور اشتراک خواهد کرد. احمدی‌نژاد پس از تجلیل رسمی‌ نوروز در «عشق آباد» وارد «دوشنبه» می‌شود.

اگرچه جانب تاجیکستان در مورد وامش از نیروگاه «سنگتوده ۲» پاسوخ رسمی‌ نداده است، ولی سخن‌گوی «برق تاجیک» گفت، تا زمانی که‌ ساکنان مبلغ برق را پردخت نکنند، بازپس دادن وام برایشان گران می‌افتد. «نازیر یادگاری»، سخن‌گوی شرکت «برق تاجیک» گفت، قرار است، روزهای نزدیک بحث پرداخت قرض شرکت در نزد نیروگاه «سنگتوده ۲» در سطح  بالاتر حکومت تاجیکستان بررسی شود. او اظهار امید کرد، که‌ این بحث در نظام هم‌کاری «سنگتوده ۲» و شرکت «برق تاجیک» خلل وارد نخواهد کرد.

این در حالی است، که‌ تاجیکستان از نیروگاه «سنگتوده ۱»، که‌ آن را دولت «روسیه» بنیاد کرده است، نیز قرض دار است و سال‌ها باز نمی تواند پرداخت نماید. اخیرن جانب تاجایکستان از دولت «روسیه» خواست، وامش از نیروگاه سنگتوده ۱ را بازنیگری کند.

تاجیکستن در شش ماه‌ پاییز و زمستان به برق بیش‌تر نیاز دارد. حالا  ساکنان مناطیق این کشور در شبانه روز همگی ۱۰ ساعت نیروی برق دریافت می‌کنند. دولت تاجیکستان می‌گوید، این مشکل تنها در صورت بنیاد نیروگاه عظیم  «راغون» امکان‌پذیر خواهد شد، که‌ طرحش مورد تحقیق کارشناسان «بانک جهانی» قرار دارد. «ازبکستن»، که‌ کشور پایان آب منطقه آسیا مرکزی است، دعوا دارد، در صورت بنیاد راغون تاجیکستان به حیث کشور بالا آب منطقه کونترول آب را در اختیار می‌گیرد و آن را هم‌چون فیشنگ سیاسی استیفاده خواهد کرد. دعوای، که‌ جانب تاجیکستان آن را بارها رد کرده و گوفته است، طرح این نیروگاه هنوز در دوران شوروی پیشین تهیه شده است و برای کشورهای همسایه زیانی در پی ندارد.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , ,