اردوان روزبه/ رادیو کوچه
ardavan.roozbeh@gmail.com
مجموعه فعالان حقوق بشر طی اطلاعیهای اعلام کرد که قصد دارد جهت ارتقا کیفیت، تغییرات اساسی را در خود ایجاد کند. در بخشی از این اطلاعیه آمده است: «مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در پروسه حرکت رو به جلوی خود، علیرغم تمامی تهدیدات، موانع و مشکلات، پس از جمع بندی سرفصل های مختلف کاری با عنایت به دوره خاص یکساله اخیر، جهت ارتقا کیفیت، تغییرات اساسی را در ابعاد ساختار و راهبری اتخاذ می کند.» در همین راستا اردوان روزبه گفتگویی با احمد باطبی سخنگوی این مجموعه انجام داده است. آقای باطبی در توضیح تغییرات ساختاری مجموعه فعالان حقوق بشر میگوید:
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
مجموعه منحل نشده و از ابتدا یعنی یک دوره چهارساله، کارنامه و مجموعه تجربهای را داشت که بر مبنای آن تغییری در ساختار خود ایجاد کرد. مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران با تعدادی محدود و با یک اساسنامه ابتدایی مشغول به کار شد. حدود دو سال پیش در آن دوره تغییر ساختاری در خود ایجاد کرد و اساسنامهاش را تغییر داد.
مجموعه منحل نشده و از ابتدا یعنی یک دوره چهارساله، کارنامه و مجموعه تجربهای را داشت که بر مبنای آن تغییری در ساختار خود ایجاد کرد
در اساسنامه جدید میخواهد به خواست مخاطبان خود یک مقدار شفافتر عمل کند. حدود چهل نفر عضو ارشد و مسوول سرشاخه دارد و بخش دانشجویی، معلمان، کارگران، کودکان، حقوق زنان، حقوق زندانیان را در سایت خود معرفی کرد تا هم برای مخاطبان شفافسازی شود و بدانند چه افرادی با مجموعه کار میکنند و مسوولان مجموعه هستند و هم برای نهادهای امنیتی و قدرتی شفافسازی شود که مجموعه کار سیاسی نمیکند بلکه کار غیر سیاسی انجام میدهد.
اما حاکمیت از این شفافسازی استفاده کرد و خیلی از اعضا را دستگیر کرد. الان 14 عضو داریم که در چند روز گذشته دستگیر شدند و افرادی مثل فرزادکمانگر هم حکم اعدام دارند. مقداری در ساختار تغییر ایجاد کردیم و اساسنامه مجموعه را تکامل دادیم. اساسنامه ساختاری دموکراتیکتر و پیچیدهتر پیدا کرد.تا افرادی که به عنوان عضو وارد مجموعه میشوند کمتر به دست حاکمیت بیافتند.
مجموعه منحل نشده بلکه شکلش تغییر کرده و از این پس هم اعضا باید با یک نظام خاصی وارد شوند که استاندارد کارحرفهای سازمان حقوق بشری را داشته باشد. قبل از آن باید تجربهای کسب کنند و آموزشی را ببینند که جذب شوند و بعد از آن هم به صورت حرفهای مشغول به کار شوند. در این موقعیت اعضا هم کمتر معرفی میشوند، بجز یک عضو که او هم سخنگوی مجموعه خواهد بود.
با توجه به تغییراتی که اشاره میکنید، آیا فعالیت مجموعه فعالان حقوق بشر در حال حاضر به وضعیت رکود وارد نخواهد شد؟
به هیچ عنوان. اتفاقن کار مجموعه تکامل پیدا کرده و شما تغییری را در وبسایت مجموعه میبینید و بخشهایی هم اضافه شده است. کمیته اجرای رکن چهار یا اصل آزادی بیان برای آزادی در اینترنت و گردش اطلاعات آزاد تلاش میکند. تیم جدید سایبری هم وارد کار امنیتی شده و کمک به امور امنیتی را انحام میدهد. رادیو “هرانا” راه افتاده که هفته آینده اولین برنامه آن تدوین و پخش میشود و شما به صورت رسانهای اطلاعات و اخبار را دریافت میکنید. هرانای انگلیسی هم که یک خبرگزاری تخصصی حقوقبشر است در یک سایت مجزای انگلیسی راه افتاده و اخبار ترجمه شده و به انگلیسی منتشر میشود که آدرس تمامی آنها در روی سایت است. ما یک دوره یک هفتهای را برای تست وبسایتها گذاشتیم و پس از آن هر بخش به صورت رسمی فعالیت میکند.
با توجه به اینکه اشاره میکنید مجموعه لایه لایه خواهد شد و مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران دیگر شناسایی نخواهند شد، آیا فکر نمیکنید که رویکرد دستگاههای امنیتی در داخل ایران نسبت به این فعالان تغییر کند؟ اتهاماتی نظیر برانداز و غیره که به مجموعههای فعال غیر ایرانی زده میشد بعد از این، آن اتهامات را به فعالان اضافه کنند. این لایههای امنیتی برای نیروهای شما ایجاد خطر نمیکند؟
مجموعه فعالان اساسنامهای دارد که در آن به صورت شفاف توضیح داده شده که این سازمان غیر سیاسی و غیر آیینگرا و فراقومیتی است که فعالیتش تنها در حوزه حقوق بشر و با اعتقاد به منشور جامعه حقوق بشر است. اگر نوع فعالیت در مجموعه فعالان را نگاه کنید، میبینید که در اطلاعات و اخبار منتشر شده کوچکترین تبعیضی نیست. هم کسانی که در فعالیتهای سیاسی ضد نظام حقوق حرفهایشان تحتالشعاع قرار میگیرد، اخبارشان منتشر میشود و هم کسانی که به حاکمیت وابسته هستند و به هر دلیلی حقوق انسانی آنها ضایع میشود. پس در دفاع از حقوق بشر هیچ تبعیضی نمیبینید.
از لحاظ قانونی هم ما کاری به غیر از فعالیتهای حقوق بشری انجام نمیدهیم که خارج از چارچوب قوانین جمهوری اسلامی باشد ولی رویکرد جمهوری اسلامی با فعالین حقوقبشر حتا در چارچوب قانون موجود در ایران، رویکرد براندازانه است
از لحاظ قانونی هم ما کاری به غیر از فعالیتهای حقوق بشری انجام نمیدهیم که خارج از چارچوب قوانین جمهوری اسلامی باشد ولی رویکرد جمهوری اسلامی با فعالین حقوقبشر حتا در چارچوب قانون موجود در ایران، رویکرد براندازانه است و با مجموعه برخورد اپوزیسیونی میشود.
این مجموعه در حدود دو سال کاملن شفاف عمل کرده و اعضایش را معرفی کرده است. اما به جای اینکه از طرف نهادهای امنیتی یک رویکرد محترمانهتر و با انعطاف ببینیم، اقدام به سرکوب بیشتر و شناسایی و دستگیری اعضا کردند. ما دیگر نمیتوانیم اعضا را به خطر بیاندازیم. مجموعه فعالان در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی از حقوق بشر دفاع میکند و فعالیت آن غیر سیاسی است و خارج از ایران هم عمل خواهد کرد. اولین کاری که ما میکنیم این است که اعضا را از گزند نهادهای حکومتی در امان داریم. در جلسههای داخلی که برای مجموعه فعالان برگزار شد و در جمعبندی عملکرد دستگاههای امنیتی در قبال این صداقت به این نتیجه رسیدیم که اعضا را معرفی نکنیم. اما سیاست مجموعه کاملن مشخص و شفاف است و خارج از آن هم عمل نخواهد کرد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»