باوجود همه وعدههای مکرر و انواع مکاتبههای ضدو نقیض مدیر موزه بریتانیا درباره آمدن یا نیامدن منشور کوروش به ایران طی ماههای اخیر، سرانجام مدیر این موزه اعلام کرد که ما هیچ قول قطعی به ایرانیان ندادهایم که منشور کوروش به ایران بیاید.
به گزارش خبرآنلاین، این پیام برای مسوولان سازمان میراث فرهنگی که روی وعده انگلیسیها جنجال رسانهای راه انداخته بودند، شوکآور بود و آنها را از برگشت منشور به ایران حتی به صورت موقت ناامید کرد. به همین دلیل مسوولان میراث هم در نامهای موزه بریتانیا را به پایان همکاری روابط فرهنگی بین ایران و موزه بریتانیا تهدید کردند.
سخنگو و مدیر روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این تهدید را جدی و بدون هیچگونه تاخیری اجرایی عنوان میکند و معترض رفتار دیپلماتیک موزه بریتانیا در چند ماه اخیر بهخصوص بعد از جریان جدیشدن آمدن منشور کوروش به ایران است.
چند روز پیش مدیر موزه بریتانیا در این باره اعلام کردهبود که موزه انگلستان، هیچ قول قطعی در این زمینه به ایرانیان نداده و وعده آمدن این منشور به ایران سرباز زدهاست.«گاردین» هم از قول مدیر موزه بریتانیا مینویسد:« ما متعهدیم که منشور کورش را به ایران بفرستیم؛ اما زمان مشخص و قطعی برای این انتقال در نظر نگرفته و قولی هم در این زمینه ندادهایم.»
حسن محسنی که از شرایط پیش آمده به شدت متاسف است، مسوولان موزه بریتانیا را به سیاسی کاری متهم میکند: «مسوولان موزه بریتانیا به جای اینکه روابط فرهنگی داشته باشند بر اساس تصمیمات سیاسی سفارت خود عمل کرده و همه وعدههای خود را زیر پا گذاشتند و این دقیقن به خاطر مسایل سیاسی است.»
محسنی، معتقد است که در آخرین نامه مدیر موزه بریتانیا قول داده بود که منشور کوروش را اول جولای برای ما بفرستند اما مسوولان میراث اعلام کردند که اساسن این مهلت را قبول نداریم و بعد از آن مهلت دو هفته دادیم که تکلیف آمدن منشور را مشخص کنند که تا کنون جوابی به این نامه از سوی موزه بریتانیا نیامده است و این یعنی اینکه ما هرگونه ارتباط فرهنگی که با این موزه را داشتیم قطع میکنیم.
او درباره ارتباطهای پیشین موزه ایران و بریتانیا توضیح میدهد: «پیشتر موزه بریتانیا و ایران چه در زمینه پروندههای مختلف فرهنگی، تبادل اطلاعات در زمینههای حفاری و باستان شناسی و همچنین برگزاری نمایشگاههای بزرگ همکاری داشتهاند که از این پس ما همه این همکاریها را قطع میکنیم.»
به زودی همه دنیا در جریان نوع رفتار نادرست و غیر دیپاماتیک این موزه قرار میگیرد
محسنی همچنین از نامهنگاری با سایر مدیران موزههای بزرگ جهان در این زمینه میگوید:« به دنبال این رفتار سیاسی موزه بریتانیا و خلف وعده آن در زمینه آمدن منشور کوروش به ایران ، رییس سازمان میراث مکاتبهای با سایر مدیران بزرگ در سراسر جهان انجام داده و به زودی همه دنیا در جریان نوع رفتار نادرست و غیردیپاماتیک این موزه قرار میگیرد.»
یکی از بهانههای مدیر موزه بریتانیا در آخرین گفتو گوی تلفنی خود با رئیس سازمان میراث فرهنگی از کشف دو قطعه گل نوشته منقوش به خط میخی مربوط به یکی از حکمهای شاهنشاهی کوروش بود که این قطعات برخی از نقاط از دست رفته منشور موجود در موزه بریتانیا را اصلاح کند!
موزه بریتانیا طی نامه ای هم پیشنهاد داده بود برای شناسایی و مطالعه روی این قطعات تازه کشف شده ایران کارشناس به این موزه بفرستد.
با این وجود به نظر میرسد که همه اینها سیاستهای این موزه بوده است. مدیر روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، درباره این بهانه هیچ توضیحی نمیدهد و تنها چرخش سیاست در موزه بریتانیا را باعث تاسف میداند و معتقد است که باید همه مسوولان موزه ها در سراسر دنیا در جریان این مسئله باشد که مراودههای فرهنگی با مراودههای سیاسی فرق میکند.
احمد محیط طباطبایی، رییس کمیته ملی موزههای ایران اما درباره تهدید موزه ملی ایران به قطع رابطه با موزه بریتانیا توضیح میدهد که مدیر موزه بریتانیا وعده داده بود اما به وعده خود عمل نکرد به همین دلیل در این خلف وعده متهم است.
او اعتقاد دارد که همه موزهها در سراسر دنیا میتوانند روابط بین موزهای داشته باشند و اینکه این رفتار اکنون زیر سوال رفتهاست مربوط به رفتارهای سیاسی این کشور است.
منشور کوروش قرار بود که شانزدهم ژانویه 2010 برای مدت چهارماه به ایران بیاید تا سرانجام بعد از 37 سال دوری از وطن از آخرین نمایش عمومی آن در ایران ،بار دیگر به سرزمین زادگاهش هر چند برای مدت کوتاهی بازگردد و با بازگشت خود آرزوی کارشناسان و دوستداران میراث فرهنگی را برآورده کند. 10 روز مانده به این امیدواری بزرگ که به زودی منشور کوروش مهمان سرزمین مادریاش خواهد شد و چندی دوستداران میراث فرهنگی و کارشناسان می توانند از این منشور بهره برده و از این گنیجینه ارزشمند استفاده کنند،برخی از رسانه ها نوشتند:« به رغم مذاکرات طولانی مدت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران با موزه بریتانیای برای بازگرداندن منشور کوروش به طور موقت به ایران و نمایش آن در کشورمان، این مساله از سوی بریتانیا لغو شد!»
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»