شایعه/ رادیوکوچه
نیروی انتظامی در بیانیهای تاکید کرد این نیرو با بهرهگیری از تمام توان و ظرفیت خود و آمادهباش کامل در سراسر کشور و در کنار مردم، نظم و امنیت لازم برای برگزاری هر چه باشکوهتر راهپیمایی 22 بهمن را فراهم خواهد کرد. در همین رابطه با سردار رئوفی، معاون بحران نیروی انتظامی تهران بزرگ به گفتوگو نشستم که در ادامه میخوانید.
از نظر شما نحوه برخورد پلیس با مخالفان نتایج انتخابات مناسب بوده است؟
همانطور که فرمانده نیروی انتظامی گفتند، نبود شدت عمل در برابر عوامل آشوبهای اخیر تنها به دلیل روشن نبودن حقایق بود و امروز غبار فتنه خوابیده و نقاب از چهره فتنهگران افتاده است و دیگر جای مدارا وجود ندارد. خود شما میگویید مخالفان انتخابات و این یعنی عملی خلاف قانون و باید به پلیس حق داد که با آنها برخورد جدی کند. وقتی نتیجه انتخابات مورد تأیید شورای نگهبان و مجلس و از همه مهمتر رهبری بوده، دلیل ندارد که عدهای بخواهند با آن مخالفت کنند. همه شاهد بودیم که مدرک مدعیان تقلب برای اثبات آن ادعا و همچنین ماجرای تجاوزها جعلی بود و مورد قبول واقع نشد.
شما اعتقاد دارید در کهریزک هیچ جنایتی رخ ندادهاست؟
ما معتقدیم که این ماجرا را رسانههای بیگانه بزرگنمایی کردند. کهریزک یک سوله بود که از آن به عنوان انبار اتومبیلهای مستهلک یگان ویژه استفاده میشد. این که کسی در آن محبوس باشد، ادعایی مضحک است. نیروی اتظامی در سطح شهر بازداشتگاههای مخفی متعددی دارد و نیازی نیست از جایی که در مقابل دید عموم قرار دارد برای نگهداری افراد استفاده شود.
یعنی کهریزک بازداشتگاه نبود؟
اگر شما پسرتان را در حمام خانه حبس کنید، از آن به بعد به آنجا سلول انفرادی میگویید؟ بر فرض هم که چند نفر را برای چند ساعت آنجا نگهداری کرد باشند، ولی نباید نامش را بازداشتگاه گذاشت. چیزی که رسانههای نوپایی مانند بیبیسی و صدای آمریکا از کهریزک ترسیم کردند، به گوانتانامو بیشتر شباهت داشت تا یک سوله انبار مستهلک در خارج شهر تهران… من تعجب میکنم که چرا چنین چیزهایی را باور میکنید. شما نگاه کنید و ببینید این شبکهها چه زمانی تاسیس شدهاند. کسی که عقل داشته باشد، با شنیدن خبرهای این کانالها به راحتی پی میبرد که با چه جریانی طرف است. شبکه پرستیوی هم ماهوارهای است ولی آیا در زمان درگیریها مردم را تحریک کرد؟ مشخص است که بعضیها از دشمنان نظام پول میگیرند تا اخبار دروغ منتشر کنند. شبکه بیبیسی تا پیش از انتخابات فقط چند ساعت برنامه پخش میکرد، اما ناگهان زمان آن را افزایش داد و به تحریک مردم پرداخت. به نظر من اگر امواج این شبکه در ایران دریافت نمیشد، هیچیک از این اتفاقات رخ نمیداد. مردم فقط به خاطر این که بیبیسی تصورشان را پخش کند، به خیابانها میآمدند. حتی تعدادی ز افراد بازدشات شده نیز به این امر اعتراف کردهاند و گفتهاند که پیش از آمدن به میان معترضین، به پیرایشگاه رفتهاند.
خیلیها معتقدند رفتاری که در روز عاشورا از پلیس شاهد بودند، خارج از شان این نیروی مردمی بود و برای مثال زیر گرفتن مردم در میدان ولیعصر اقدام شوکآوری بود که هیچگاه توجیه عقلانی برای آن بیان نشد. نظر شما چیست؟
پلیس، حافظ مال و امنیت و سلامت مردم است. وقتی عدهای در روز عاشورا به جای این که در هیئتها یا صفهای غذای نذری باشند میآیند و ونهای نیروی انتظامی را آتش میزنند، نمیتوانید انتظار داشته باشید که ما با وانتهایمان آنها را در نقاط مختلف شهر سوار و مقابل ایستگاه مترو پیاده کنیم و خدمتگذارشان باشیم تا در آن روز بزرگ سوت و کف بزنند و عکس بزرگان را پاره کنند.
قبول دارید که آن روز وانتهای پلیس مردم را زیر گرفتند؟
فیلمهای مختلفی از این صحنه پخش شده و قابل انکار نیست. این که گفتهاند کار منافقین بوده و وانتها را سرقت کرده بودند تا چهره نیروی انتظامی را خراب کنند، صحت ندارد و نباید با این اظهارنظرهای دروغ مردم را فریب داد. درست است که من هم عضوی از خانواده ناجا هستم، اما دلیل آن نمیشود که با هر چیزی موافق باشم. من خودم به دلایل شخصی، سردار قالیباف را بیشتر از سردار احمدی مقدم دوست داشتم. این موضوع در خبرها نیامد، اما آن کسی که در میدان ولیعصر توسط وانت زیر گرفته شد، قصد داشت یکی از مسوولان نظام را ترور کند که با هوشیاری اقدام به موقع ماموران، با او برخورد شد. متاسفانه فعلن نمیتوانم به جزئیات بیشتری اشاره کنم، چون اخیرن متوجه شدیم همکارانمان به جای فرد مظنون به ترور، اشتباهی یک نفر دیگر را زیر گرفتهاند و این موضوع در دست بررسی است.
با سیاستهای سردار رادان موافق هستید؟
ایشان را بیخودی بزرگ کردهاند و افسوس میخورم که از میان افرادی شایستهتر، چنین شخصی برای فراندهی تهران بزرگ انتخاب شد. او حتی نتوانست هنگام بحث با یک مجری تلویزیون، از خودش و پرسنل نیروی انتظامی دفاع کند و مقابل چشم میلیونها بیننده سکوت و لبخند زد و اجاره داد اقتدار پلیس زیر پرسش برود. البته در بزرگنمایی رادان، رسانههای بیگانه هم بیتقصیر نیستند. آنها از او چنان چهره خشن، بیرحم و قاتلی ساختند، گویی در این سازمان کسی مانند ایشان وجود ندارد و تک است. در صورتی که چنین نیست و نیمی از پرسنل غیور نیروی انتظامی را مانند رادان هستند و در حقشان جفا شده است.
از نظر شما شما این نیروی انتظامی مناسب و در شان مردم ایران است؟
من اعتقاد دارم این نیروی انتظامی، همان کمیته است و فقط لوگو و نام و لباس فرم آن تغییر کرده. از نظر تفکر هم همان است. آن زمان هم داخل میهمانیها و مجالس یورش میبردند و گاهی هم پول چای میگرفتند تا این کار را نکنند و بیخیال شوند. امروز هم همین روند ادامه دارد و البته گذاشتن ایست بازرسی را نهاد قدرتمند دیگری بر عهده گرفته است. وقتی مردم ایران تغییر نکردهاند و همان کسانی هستند که سال 57 شبانه بر فراز پشتبامها رفتند و شعار دادند و به خیابانها ریختند، کمیته هم تغییر نمیکند. این وسط فقط تیپ و لباس و مدل مو و پاچه شلوار مردم عوض شده که در کنار آن کمیته هم با لباس جدید تبدیل به نیروی انتظامی شده است.
تمهیدات در نظر گرفته شده برای روز 22 بهمن، چقدر سختتر از روزهای مشابه قبلی خواهد بود؟
قاعدتن وقتی مخالفان نظام در وبسایتها و شبکههایی که در اختیار دارند به اعلام برنامههاش جدید و شستوشوی دوباره مغز عده قلیلی از مردم میپردازند، طبیعتن نیروی انتظامی هم ساکت نمینشیند و به تفکر و برنامهریزی میپردازد. یکی از مشکلاتی که تاکنون با آن مواجه بودیم، آتش زدن خودروهای پلیس توسط مردم بود که خسارات سنگینی را بر نیروی انتظامی وارد آورد تا این که برای آن چاره اندیشیده شد. ما به کلیه پرسنل خود اعلام کردهایم در روز 22 بهمن اگر هر خودرویی آتش گرفته یا چپ شود، راننده آن را توبیخ میکنیم و علاوه بر فرستادن او به مراجع قضایی نظامی، اقساط خسارت وارده را یکجا یا به مرور زمان از خانوادهاش خواهیم گرفت. این روشی است که شرکت واحد اتوبوسرانی تهران سالهاست در پیش گرفته و بسیار موفق بوده است. ما امید داریم با این شیوه مدیریت ناوگان، دیگر شاهد نباشیم که نیروهایمان اتومبیلها را رها کنند و بروند.
آیا نحوه برخورد با معترضین احتمالی و شعاردهندگان 22 بهمن هم با سختگیری بیشتری همراه است؟
خیر! نیروی انتظامی تا پیش از این اینگونه عمل میکرد که در خیابانهای شلوغ و دارای درگیری، هر کسی که در حال عبور از خیابان مشاهده میشود، صرفنظر از سن و جنسیت، او را کتک میزد یا با گاز اشک آور مورد اذیت قرار میداد. ما همین شیوه را ادامه خواهیم داد و سختگیری بیشتر در کار نخواهد بود.
اخیرن دو معترض به نتایج انتخابات، بدون اطلاع قبلی اعدام شدند. آیا باز هم افراد بازداشت شده بالای چوبه دار خواهند رفت؟
ابتدا باید این نکته را متذکر شوم که اعدام شدن آن دو نفر به شلوغیهای اخیر ارتباطی نداشت و آنها ماهها پیش از انتخابات دستگیر شده بودند. این هم شلوغکاری رسانههای بیگانه بود و قصد داشتند مردم را فریب دهند و از این ماجرا برای رسیدن به اهداف پلیدشان بهره گیرند که با هوشیاری مسوولان نظام، این توطئه خنثی شد. به همین علت، ما برای روز 22 بهمن با دستگاه قضایی هماهنگی کردهایم تا دیگر مشکلات قبلی تکرار نشود. طبق طرحی که تصویب شده، قرار است پایگاههای سیار در مکانهایی چون میدان هفتمتیر، میدان ولیعصر، میدان ونک، تقاطع بهشتی و ولیعصر، میدان آزادی، میدان انقلاب، چهارراه ولیعصر و تقاطع مطهری و ولیعصر مستقر باشند.
درباره این هماهنگیها بیشتر توضیح میدهید؟
در ماههای اخیر اثبات شده که هر چه برخورد با معترضین و تظاهراتکنندگان شدیدتر باشد، در دفعات بعدی از تعداد آنها کاسته میشود. به همین دلیل، در کیوسکهایی که در سطح شهر مستقر خواهد شد، قاضی و نماینده دادستانی حضور دارند و به صدور حکم علیه افراد بازداشت شده خواهند پرداخت.
این که افراد بازداشت شده چند روز زودتر محاکمه شوند، چه فایدهای دارد؟
طبق رایزنیهای انجام شده میان نیروی انتظامی و دستگاه قضایی کشور، قرار شده تا روز 22 بهمن حکم اعدام افراد بلافاصله صادر و اجرا شود. ما به همین منظور حدود هشت دستگاه جرثقیل را در نقاط مهم شهر تهران که از پیشتر گفته شد، مستقر خواهیم کرد که اجرای اعدام در ملاءعام را انجام خواهند داد.
یعنی اگر کسی در روز 22 بهمن بازداشت شود، اعدام خواهد شد؟
این تصمیمی است که از سوی مقامات گرفته شده و به یقین اجرا خواهد شد. اما از آنجا که ممکن است در بازداشت برخی افراد اشتباهی رخ داده باشدف وکیل یا خانواده آنها میتواند طرف مدت 24 ساعت اعتراض خود را به مراجع قضایی اعلام کند.
وقتی افراد بلافاصله پس از دستگیری اعدام میشوند، این اعتراض دیگر چه فایدهای دارد؟
نباید به تبلیغات رسانههای غربی توجه کنید که سعی دارند نیروی انتظامی و دستگاه قضایی کشور را بیمنطق و خودسر معرفی کنند. درباره پرسشتان باید بگویم در صورتی که وکیل یا خانواده متوفی بتوانند اثبات کنند که دستگیری او اشتباه بوده، پس از طی مراحل قانونی به ولی دم غرامت پرداخت خواهد شد. ما طرح دیگری را نیز در حال اجرا داریم که طبق آن به ازای هر فردی که اعدام میشود، یک درخت در حاشیه اتوبان تهران – قم تا میدان آزادی خواهیم کاشت تا به یاد مسیر تاریخی فرودگاه مهرآباد تا بهشتزهرا، در سال آینده 22 بهمنی سبز داشته باشیم.
رادیوکوچه: این مطلب از نامههای وارده بوده و نظر به این که صحت و سقم آن روشن نیست در بخش شایعه منتشر میشود.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»