محبوبه / رادیو کوچه
وفا نکردی و کردم، خطا ندیدی و دیدم
شکستی و نشکستم، بُریدی و نبریدم
بجز وفا و عنایت، نماند در همه عالم
ندامتی که نبردم، ملامتی که ندیدم
بیستم بهمن مصادف با زادروز مهرداد اوستا شاعر معاصر ایرانی است. بسیاری اوستا را دومین قصیده سرای بزرگ معاصر پس از ملک الشعرای بهار میدانند. هم چنین برخی وی را «پدر قصیده سرایی معاصر» نامیدهاند. گفته می شود وی بعد از انقلاب اسلامی دارای سمتهای مدیریتی در بخشهای آموزشی و فرهنگی بود.
محمدرضا رحمانی معروف ومتخلص به «مهرداداوستا» در ۲۰ بهمن سال ۱۳۰۸ هجری خورشیدی در خانوادهای که به شعر و ادبیات علاقه داشتند، در شهر بروجرد بدنیا آمد. پدر بزرگ وی، شاعری خوش قریحه بود که در شعر، رعنا تخلص میکرد. مهرداد استعداد فراوانی برای شعرگویی داشت .مشهور است او در 10 سالگی شعری درباره واقعه عاشورا سرود،و پس از آن باتشویق معلمان خود به سرودن شعر پرداخت. شعرهای دوران نوجوانی وی کمتر به انتشار رسیدند. علت آن، تمایل وی به قصیدهسرایی بود که سنگینتر از نوع اشعار متداول آن روزگار بود.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
در سال ۱۳۲۰ و هنگامی که مهرداد نوجوانی دوازده ساله بود به همراه خانواده اش به تهران آمد و دوره دبیرستان خود را در یکی از دبیرستان های شبانه این شهر به پایان رساند.
وی تحصیلات دانشگاهی خود را از سال ۱۳۲۷ با ورود به دانشکده (الهیات) دانشگاه تهران آغار کرد و ابتدا لیسانس معقول و منقول گرفت و سپس با ادامه دادن تحصیل، با مدرک فوق لیسا نس در رشته فلسفه از این دانشگاه فارغ التحصیل شد. از استادان وی میتوان به بدیع الزمان فروزانفر اشاره کرد،که ازاساتیدادبیات فارسی ومولوی شناس نامداربود.
مهرداد اوستا همزمان با تحصیل در دانشگاه، به استخدام وزارت آموزش و پرورش در آمد و به عنوان دبیر در چندین دبیرستان تهران به تدریس پرداخت.
با این که طبع او بیشتر به قصیدهسرایی متمایل بود؛ در دیگر زمینههای شعر همانند غزل، مثنوی، دوبیتیهای پیوسته، رباعی نیز اشعار نابی سرود. او را در همان روزگار بزرگترین قصیدهسرای معاصر بعد از “ملکالشعرای بهار” دانستند. وی با تصحیح “دیوان سلمان ساوجی” در سن 22 سالگی انتشار نخستین مجموعه شعر خود با نام “از کاروان رفته” که گنجینه ارزشمندی از شعر مفاخر فارسی است، تحسین تمامی صاحبنظران را نسبت به خود برانگیخت. او در میان اساتید خود از “محمدعلى ناصح” بهرههای زیادی برد.
ا اوستا ابتدا با سمت مشاور ادبی و برنامهریز در وزارت فرهنگ مشغول به کار شد و بعدها در دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی و دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران تدریس کرد و طی چند دهه در دانشگاه تهران به تدریس در رشتههای زبان و ادبیات فارسی، فلسفه، فلسفه تاریخ و فلسفه هنر، تاریخ اجتماعی هنر، زیباییشناسی، روش تحقیق در زیباییشناسی و تاریخ موسیقی پرداخت. همچنین مدتی را نیز در سمت رییس شوراى شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى قبول مسؤولیت کرد.
ژان پل سارتر از وی به عنوان “یکی از متفکران برجسته مشرق زمین” نام برده است. قصاید او با آثار ناصرخسرو، خاقانی و مسعود سعد پهلو میزند، ولی از نظر اندیشه آینهی زمانه است و ترکیبات و استعارات تازه و بدیع در آثارش موج میزند.اوستا بیش از 40 اثر تحقیقی و یا تألیفی درزمینه ادبیات و هنر از خود به یادگار گذاشته که بیش از 20 اثر آن در زمان حیاتش منتشر گردید.
از جمله آثاراونی توان به تصحیح دیوان سلمان ساوجی ،عقل واشراق ،پالیزان ،ازامروز تاهرگزوامام ،حماسه ای دیگر
گفته می شود:مهرداد اوستا در جوانی عاشق دختری شده و قرار ازدواج میگذارند. دختر جوان به دلیل رفتوآمدهایی که به دربار شاه داشته، پس از مدتی مورد توجه شاه قرار گرفته و شاه به او پیشنهاد ازدواجمیدهد.تا اینکه یک روز مهرداد به همراه دوستانش ، نامزد خود را در لباسی که هدیهای از او بوده، در حال سوار شدن بر خودروی مخصوص دربار میبیند…
و این باعث می شودمهرداد اوستا ماهها دچار افسردگی شده و تبدیل به انسانی ساکت و کمحرف میشود.
او در سالهای ۱۳۳۳ و ۱۳۴۵ دو بار ازدواج کرد که حاصل آن یک پسر و سه دختر بود
مهرداد اوستادر روزسه شنبه، ۱۷ اردیبهشت سال ۱۳۷۰، در حالی که مشغول تصحیح شعری در شورای شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار وحدت بود دچار عارضه قلبی شد و درگذشت. مهرداد اوستا در قطعه هنرمندان در بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»