Saturday, 18 July 2015
28 September 2023
دایره‌ی شکسته

«تصاویر بدن ما، بخش نخست»

2013 June 22

 

مهشب­تاجیک/رادیو کوچه

تصویر و درک از بدن و تجسم و پذیرش آن به نوعی تبلوری از شرایط اجتماعی است که فرد را احاطه نموده است و بدن در آن بالیده شده است.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

شرایط اجتماعی حاکم، میزان اهمیت یک بدن و این­که فرد خود جسمانی‌اش را چگونه درک کرده باشد تعیین می­کند. از این رو بررسی بدن و صحبت درباره­ی آن در واقع یک نگرش چند بعدی است که می­توان به عنوان تصویری از بدن به ویژه در مورد شکل ظاهری آن تعریف نمود. تصویر بدن به طور معمول بر حسب پیچیدگی­ها و بعدهای آن توصیف می­شود. در اصل می‌توان بدن را به عنوان یک تجربه­ی هشیار یا ناهشیار انسانی که توسط عوامل تاریخی، اجتماعی و فرهنگی و زیستی یک فرد تشکیل می­شوند، مفهوم­سازی نمود. زمانی‌که ما در مورد بدن خودمان صحبت می­کنیم در واقع ادراکی است که ما از چگونگی حرکات، اندازه­ها، سیما و نمود بدن خود داریم و این­که احساسات ما نسبت به این خصوصیات چگونه است. بدن ما در دو عنصر از طریق خودمان داوری می­شود. ابتدا نگرش ارزش‌گذرانه­ای است که ما نسبت به این هویت موجود داریم مانند میزان رضایتی که از بدن خود داریم و دیگری سرمایه­گذاری است که ما در ظاهر خود داریم.

20130622-Kooche-Mahshab1

از دهه­ی هشتاد میلادی در جوامع غربی پدیده­ی نارضایتی از بدن و ظاهر فیزیکی شروع به شیوع و گسترش کرد. در واقع نارضایتی و عدم پذیرش تصویر بدن که به طور عمومی تبلیغات و رسانه­ها از مسببین اولیه­ی آن بودند. همان تبلیغاتی که زنان باریک اندام و مردان عضلانی را به عنوان ایده­آلی از تصویر بدن تعریف کردند. این تصاویر ارایه شده پس از مدتی توسط افراد جامعه شروع به درونی شدن نمود و آن­ها شروع به آغاز به تلاش کردند تا خود را به تصاویر ارایه شده نزدیک کنند. اما ناتوانی بخش قابل توجهی از زنان و مردان در دستیابی به بدن ایده­آل منجر به عدم رضایت و هم‌چنین تلاش­های بیهوده‌ای مانند استفاده از وسایل جانبی و راه‌کارهای آسان­تر از رژیم­های سخت و ورزش شده است که ابتلا آنان را به انواع بیماری­ها و آسیب­های جسمی و روانی افزایش داده است. این نارضایتی به دلیل نگاه­های مردسالارانه به طور عمومی در زنان بیشتر به چشم می­خورد. البته مردان جوان نیز به بدن ایده‌الی می­اندیشند که آن­ها نیز با عدم مدیریت و راه‌کارهای نامناسب به بدن خویش آسیب وارد می­کنند، اما زنان در این فرایند در معرض خطرات بیشتری هستند. پژوهش­های انجام شده نشان از این دارد که نارضایتی از بدن در بین زنان به مراتب بیشتر از مردان است. به این دلیل که مناسبات اجتماعی به گونه­ای طراحی شده بود که به زیبایی زنان اهمیت بیشتری از مردان داده می­شد.

زنان هم‌واره از طریق جذابیت­های جسمی و جنسی­ و زیبایی­های ظاهری­شان مورد ارزیابی قرار می­گیرند. در این زمینه توانایی­ها و موفقیت­های اجتماعی زنان در اولویت دوم و یا چندم واقع می­شود و به این طریق برداشت­ها به تصاویر متفاوتی از برداشت­های جنسیتی از تصاویر بدن منجر می‌شود.

20130622-kooche-Mahshab2

 به این طریق که تصویر بدن را پدیده­ای متاثر از جنسیت دانستند که زنان و مردان آموزش می‌بینند که تا بدن­هایشان را به طور متفاوتی ادراک نموده و ویژگی­های متفاوتی را در بدنشان ارزشمند و ایده­آل ببینند. در تربیت شدن افراد برای برخورد با تصاویر بدنشان، زنان به گونه­ای تربیت می­شوند که به بدنشان به عنوان کالایی متمایز به لحاظ زیبایی­شناختی نگاه کنند، اما در سوی دیگر مردان این­گونه آموزش می­بینند که توانایی و عملکرد و قدرت بدن مهم‌تر از زیبایی است.

به همین دلیل زنان عمومن تصویری از نازیبایی نیز به همراه موارد زیبایی­شناختی از بدن خود دارند که این مساله منجر به نارضایتی فزاینده­ای در آنان می­شود، زمانی‌که بدن­شان از بدن ایده­آلی­شان فاصله دارد. زنان در این برداشت­­ها پیامدهای روانی و جسمی خطرناکی را تجربه می­کنند. در مقایسه­ی تصاویر بدن و برداشت و میزان رضایتمندی از کودکی سرمایه­گذاری­های بیشتری به نسبت پسران روی بدن دختران می­شود اما میزان رضایت در تصویر بدن در زنان کمتر است. در مقایسه با مردان، زنان بیشتر به ظاهر و بدن خود اهمیت می‌دهند، از رژیم­های غذایی سخت­تری پیروی می­کنند، به کلینیک­­های زیبایی می­روند و به طور دایم دنبال راه­هایی برای پیشگیری و یا درمان اضافه وزن خود هستند. حتا در مرحله­ای جلوتر مبادرت به ورزش هم برای مساله­ی کنترل وزن و یا درمان چاقی انجام می­شود، زمانی‌که این فعالیت­ها بدون طیب­خاطر و دستیافت­های مورد نظر انجام شود، باز هم میزان رضایتمندی را از تصویر ارایه شدن از بدن کاهش می‌دهد. با گسترش و شیوع میزان نارضایتی از تصاویر بدن در کشورهای مختلف باید به دنبال دلایل این موضوعات بود تا به فهمی عمیق­تر با کشف وجوه افتراق و اشتراک پیامدهای احتمالی این پدیده رسید. زیرا سالانه زنان و مردان جوان بسیاری در معرض آسیب­های جدی و جبران­ناپذیری هستند که این عدم رضایت از تصویر از بدن به­وجود آورده است.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , , , , ,