Saturday, 18 July 2015
29 September 2023
دایره ی شکسته

«تصاویر بدن ما، بخش دوم»

2013 June 23

 

مهشب­تاجیک/رادیو کوچه

همان‌طور که در برنامه­ی پیشین گفته شد شرایط اجتماعی حاکم، میزان اهمیت یک بدن و این­که فرد خود جسمانی‌اش را چگونه درک کرده باشد تعیین می­کند.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

از این‌رو بررسی بدن و صحبت درباره­ی آن در واقع یک نگرش چند بعدی است که می­توان به عنوان تصویری از بدن به ویژه در مورد شکل ظاهری آن تعریف نمود. تصویر بدن به طور معمول بر حسب پیچیدگی­ها و بعدهای آن توصیف می­شود. هم‌چنین گفته شد که مدیا و تبلیغات با ساختن یک بدن ایده­آل با تصاویری از پیش تعیین شده که بدن زنان را باریک اندام و مردان را عضلانی تعریف می­کند، باعث شده است که میزان نارضایتی از تصاویر بدن متفاوت از این تصاویر بالا برود. با گسترش و شیوع میزان نارضایتی از تصاویر بدن در کشورهای مختلف باید به دنبال دلایل این موضوعات بود تا به فهمی عمیق­تر با کشف وجوه افتراق و اشتراک پیامدهای احتمالی این پدیده رسید. زیرا سالانه زنان و مردان جوان بسیاری در معرض آسیب­های جدی و جبران­ناپذیری هستند که این عدم رضایت از تصویر از بدن به­وجود آورده است. سیاست­گذران فرهنگی و اجتماعی باید آگاه باشند که تا با برنامه‌ریز­ی­های که در سطوح بومی استاندارد انجام می­گیرد، تا حد ممکن از پیامدهای سنگین نارضایتی از تصاویر بدن در دامنه­های فردی و اجتماعی مانند ابتلای فرد به انواع اختلالات روانی، جسمی، تغذیه، انجام جراحی­های سنگین زیبایی با عواقب برگشت­ناپذیر، استفاده بی­حد از وسایل آرایشی صنعتی و همانندسازی مداوم با بدن­های ایده­ال بازسازی شده جلوگیری نمایند.

20130623-Kooche-Mahshab1

این مساله البته به سهولت استفاده از کلام در بین افرادی که دچار عدم رضایت از بدن هستند، نیست. گاهی عدم رضایت و تلاش برای رسیدن به بدن­های ایده­الی افراد را دچار آسیب­های جدی روانی می­کند که باعث می­شود از زندگی نورم خارج شده و نه تنها به بدن ایده­ال خود دست پیدا نکنند، بل­که دچار مشکلات مضاعفی نیز بشوند. از ابتدایی­ترین گام­ها در این مسیر سخت، فهم عمیق ماهیت این پدیده است. این مساله در کشورهای مختلف متفاوت است و باید که با توجه به پیشینه­های فرهنگی و اجتماعی رویکرد متفاوتی داشت. مقایسه­ی اجتماعی ظاهر و شی­انگاری بدن یکی از دلایلی است که به موجب آن افراد به خصوص زنان بدن خود را مانند کالایی برای عرضه نگاه می‌کنند که در صورت ایده­آلی نبودن و هماهنگ نبودن با آیده­ال­های تعریف شده، تصویر مناسبی ندارد و آن­ها را دچار سرخوردگی می­نماید.

با نگاهی گذرا و رویکردهای زیستی و روانی می­توان دریافت که تحقیقات انجام گرفته در این زمینه گاهی استاندارد نبوده است. به طور مثال برای تفسیر این معضل یک واحد استاندارد مشخص برای تعریف تصویر بدن در کشورهای متفاوت استفاده شده است، در صورتی­که بر مبنای نوع زیست و تفاوت­های عمده­ی فرهنگی و اجتماعی نگاه به تصاویر بدن متفاوت است. برای شناخت این معضل و سپس ارایه­ی راه حل برای آن باید ابتدا مفاهیم مرتبط با بدن نظیر مدیریت بدن، سرمایه­گذاری بر بدن، چیستی اختلال­ها و نامطلوبی­های بدن، احترام به بدن و به طور عمومی تصویری ذهنی که از جسم تعریف شده است مشخص گردد. سپس با به کارگیری مقیاس­های استاندارد و البته بومی شده به بررسی تفاوت­های تصاویر بدن، تعاریف و نقش جنسیت در آن­ها پرداخته شود. در این صورت می­توان با تصویر ارایه شدن از بدن و معضلات مربوط به این پدیده برخوردی پایه­ای داشت و راه­های برون رفت از این معضل را دریافت.

20130622-kooche-Mahshab2

یکی از نظریاتی که برای پیشگیری و درمان این مشکل بیان می­شود، رویکردی است که گروهی از فمینیست‌ها دارند و آن انگاره­ی جلوگیری از تفکر شی­انگاری بدن است. ایدئولوژی فمینیستی در این زمینه تاکید دارد ظاهر جسمی زنان نباید تعیین کننده­ی ارزش­های شخصی آنان باشد. نظریه­پردازان فمینیست معتقدند، با استفاده از رویکرد برساخت­های اجتماعی باید به تجربیات بدن­های زنانه در فرهنگ‌های متفاوت دست یافت و تصاویری و تجربیات منفی را از آن­ها جدا نمود. از آن­جا که در فرهنگ‌های متفاوت بدن زنان به مثابه یک شی با خیرگی و نگاه­های مداوم و ارزش‌گذارانه مواجه است، زنان بیش از اندازه به بدن خود مشغول می­شوند و این به مثابه همان تفکر خود شی انگاری است که پیامدهای آن ابتدا اشتغال دایم به بدن است و پس از آن شرم از بدن که به واسطه­ی ایده­ال نبودن تصویرهای ارایه شده ایجاد می­شود. متغیرهای متفاوت جنسیتی همراه با پایش دایم بدن و شرم از بدن رضایت­مندی را به‌طور کلی کاهشمی­دهد. میزان رضایتمندی به دلایل گفته شده در زنان کمتر از مردان است، اما مردان جوان هم دچار این نارضایتی از تصویر بدن خود هستند. این شرم و کلنجار دایم با بدن اختلالات تغذیه و عدم سلامتی روانی را به فرد می­دهد که این افزایش نارضایتی پیامدهای دنباله­داری بر زیست آنان خواهد گذاشت.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , , ,