Saturday, 18 July 2015
29 September 2023
دایره‌ی شکسته

«پایه‌های دموکراسی»

2013 July 14

 

مهشب­تاجیک/رادیو کوچه

 

خشونت علیه زنان پدیده‌ی است که در آن زنان به علت جنسیت خود مورد صدمات احتمالی که شامل خشونت‌های فیزیکی، جنسی، روانی یا حتا آموزشی است، قرار می­گیرند.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

این پدیده صرف‌نظر از این‌که در محیط عمومی یا خصوصی صورت بگیرد، خشونت تلقی می­شود. خشونت علیه زنان تجلی رابطه­ی نابرابر قدرت میان مردان و زنان است که به اشکال متفاوت بروز می­کند و دامنه­ی بسیار وسیعی را در برمی­گیرد. از خشونت­های آشکار بدنی تا اشکال پیچیده و پنهانی که به صورت خشونت­های جنسی و روانی و در نهایت حذف زنان از بیشتر عرصه­ها و به نوعی حبس آنان صورت می­گیرد.  خشونت­های علیه زنان اغلب پشت درهای بسته انجام می­پذیرد و مواقعی که موضوع تجاوز به حقوق آن­ها به میان می­آید، احساس شرم و خطوط قرمزی که تحت عناوین نجابت و خانومانگی تعریف شده است، مانع از آشکار شدن خشونت­ها می­شود. واکنش­های زنان به خشونت­ها بیشتر انفعالی و از طریق پنهان­سازی و در مرحله­ای پیشرفته­تر خودکشی آنان بوده است.

زنان در سراسر دنیا با عریان­­ترین شکل ضرب و شتم، ارعاب، تحقیر، تحمیل و اجبار روبه­رو هستند. قتل‌های ناموسی، ازدواج­های اجباری، توهین و تحقیر و بیکاری و فقر تنها بخشی جزیی و البته عینی از خشونت­های علیه زنان است. برای مثال در قتل­های ناموسی زنان از سوی متعرضین و بیگانگان مورد تجاوز و خشونت قرار می­گیرند و از سوی دیگر از طرف پدر و یا بستگان نزدیک به دلیل جرم­های دخیل نبوده کشته و یا به ازدواج­های اجباری مجبور می­شوند.

ax 1

این خشونت­ها بارها به جراید عمومی کشیده شده است و افکار عمومی را برای برهه­ای کوتاه تحت­تاثیر خود قرار داده است و پس از چندی دوباره به گذار فراموشی سپرده شده تا راه برای متعرضین و خشونت­های بعدی بازگذارد. سربریده شدن دخترک هفت ساله توسط پدرش تنها به این دلیل که پدر تصور می­کرد که دایی کودک به او تجاوز کرده است، آمنه دختر بیست و چندساله که مورد اسیدپاشی عاشقش قرار گرفت، چاقو خوردن دختر جوانی سرپل مدیریت، خودسوزی دختران مریوان و هزاران مورد آشکار و پنهان دیگر که خشونت­های علیه زنان را تعریف می­کند. در این میان یکی از مهم‌ترین و پایه­ای­ترین دلایلی که این خشونت­ها دامنه­ی گسترده­ای پیدا می­کند و مدام می­ماند و دست آخر آماری دهشتناک ارایه می­شود، عدم موفقیت سازمان­ها و هم‌چنین قوانین کشورهاست که بر حقوق انسانی زنان تاثیر گذارده و آن­ها را در مقابل خشونت­های جاری شده آسیب­پذیر می­نماید. وضعیت فعلی آمار ارایه شده در سراسر جهان حاکی از این است که سازمان­های دفاع از حقوق زنان نتوانسته­اند، در بهبود شرایط امروزی زنان موفق باشند. آن هم درست در زمانی که در کشورهایی با بنیان­های مذهبی و سنتی هنوز قوانین دست و پاگیری وضع می­شود که زنان را در معرض آسیب­های جدی­تری قرار می­دهد.

چندی پیش دخترک خردسال بی­سوادی به نام سحرگل که در دوازده سالگی برای ازدواج فروخته شده بود، با آثار شکنجه­های دردناکی به روی بدنش به بیمارستانی در باغلان منتقل شده است. پس از مدت کوتاهی مسببین این مساله آزاد شده­اند.

ax 2

 آزادی آن­ها به خاطر قانون جدیدی است که از شهادت خویشاوندان علیه یکدیگر جلوگیری می­کند.* فعالان حقوق بشر در مورد تجاوز جدید به حقوق زنان افغانستان پس از آن‌که قضات و دادستان­ها اجازه­ی آزادی زودهنگام محکومان شکنجه­ی ظالمانه­ی عروس خردسال را صادر کردند، هشدار دادند و قانون‌گذاران سنت­گرا به شدت بر قانون جلوگیری از شهادت خویشاوندان علیه یکدیگر اصرار دارند. اگر این تلاش موفقیت­آمیز باشد تغییرات کوچک  که در لایحه پیگرد جنایی وجود دارد مانع از آن خواهد شد که به بسیاری از موارد خشونت علیه زنان در دادگاه­های افغانستان رسیدگی شود و ممکن است حتا جرایم به دادگاه­ها نرسند. هم زمان با کاهش محکومیت محکومان در تلاش برای قتل عمد سحر گل، این لایحه از این جهت موجب نگرانی می­شود که حقوق زنان هم از طرف قانون­گذاران و هم از طرف قضات مورد تجاوز قرار می­گیرد. واقعیت مسلم این است که تنها دولت می­تواند، مسوولیت این قبیل موارد و پیگیری و به مجازات رسیدن متهمین را دنبال کند. اما با تصویب این لایحه پیگرد خشونت خانگی علیه زنان را به طور تقریبی غیرممکن خواهد ساخت. این اتفاق چند هفته پس از آن رخ داد که نمایندگان مجلس از تصویب قانون پایان خشونت خانگی علیه زنان جلوگیری کردند به این دلیل که مفاد این قانون علیه ازدواج خردسالان و ازدواج اجباری غیراسلامی است. هم‌چنین نمایندگان مجلس در آخرین لحظه یک تغییر پنهانی در قانون انتخابات دادند که سهم کرسی­های مجلس که به زنان اختصاص داده شده بود، حذف شد.

*منبع: خانه ی امن

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , ,