Saturday, 18 July 2015
29 September 2023
جشنواره تیرگان در شهر تورنتو

«گالری کوچه/ زیر گنبد کبود»

2013 July 28

سیروس زارع‌زاده/ رادیوکوچه

بدون تردید جشنواره تیرگان را می‌شود یکی از بزرگ‌ترین فسیوال یا مراسم دنیا برای معرفی فرهنگ و هنر ایران زمین نام برد. جشنواره‌ای که هر دو سال یک‌بار در کانادا در شهر «تورنتو» برگزار می‌شود و 22 جولای بعد از چهار روز فعالیت در زمینه‌های فرهنگی و هنری به کار خود خاتمه داد.

تیرگان  جشنواره‌ی که فعالیت‌های فرهنگی هنری خود را از سال 2006 با نام «زیر گنبد کبود» آغاز کرد، هر دو سال یک بار در شهر تورنتو مشتاقان ایرانی و خارجی زیادی را از سرتاسر دنیا برای بازدید از غرفه‌های فرهنگی و کارهای هنری جلب می‌کند. هدف از برگزاری این جشنواره، شناساندن فرهنگ و هنر ایرانی به  مردم خارج از کشور می باشد تا بیش‌تر با فرهنگ دیرینه ایران زمین آشنا شوند و فرهنگ ایرانی را فراموش نکنند.

از هنرمندان و گروه‌های برجسته ایرانی در این جشنواره می‌توان، گروه «عجم» از انگلستان در اجرای موسیقی، «شاهرخ مشگین قلم» از فرانسه با رقص عاشقانه‌های شاه‌نامه، «شیرین نشاط» با فیلم «زنان بدون مردان» و «دی جی تبا» (رادیو جوان) از آمریکا اشاره کرد. هم‌چنین در بخش غرفه‌ها، رستوران ایرانی با غذاهای متنوع از سراسر ایران، چای‌خانه سنتی، دسرهای ایرانی، لباس محلی شهرهای مختلف، انواع سازهای ایرانی و هنرهای تجسمی و دست ساز نام برد.

این مراسم روز 18 جولای فعالیت ‌های خود را شروع و 22 جولای با تقدیر از هنرمندان و دست اندرکاران خود در «مرکز هاربر فرانت تورنتو» به کار چهار روزه خود پایان داد.

در مراسم اختتامیه که در «استیج وست جت» برگزار شد؛ «رضا مریدی» نماینده ریچموند هیل در پارلمان استانی انتاریو و وزیر کنونی تحقیقات و فناوری در کابینه جدید، حضور داشت. تندیس ویژه‌ای این مراسم (پیکره‌ای از آرش کمانگیر) که دو سال پیش به «سیمین بهبهانی» اعطا شده بود؛ در جشنواره امسال به پاس خدمات «نجف دریابندی»  در زمینه کارهای فرهنگی از تالیف و ترجمه کتاب نویسندگان نامدار، تا فعالیت های سیاسی به وی اعطا شد.

DSC01575

تورنتو تا سال 2015 باید منتظر بازگشت جشنواره تیرگان با ابعادی جدید، هنرمندی سرشناس و استقبالی بیش‌تر از امسال، باشد.

در مصاحبه‌ای اختصاصی که رایو کوچه  با «مهرداد آرین نژاد» مدیر جشنواره تیرگان داشت، ایشان در پاسخ به این سوال که اهداف از برگزاری چنین جشنواره ای با این ابعاد گسترد چیست؟ پاسخ داد:

ما می‌خواهیم فرهنگ ایرانی را به دنیا معرفی کنیم و ما این فرصت را در کانادا داریم که  بتوانیم این کار را به خوبی انجام دهیم و هم‌چنین از این فرصت بدست آمده استفاده کنیم تا فرهنگ ایران که فرهنگی چند هزار ساله است، با بقیه دنیا به اشتراک بگذاریم. چون این گهرهای سازنده‌ی است که ما  داریم، تنها متعلق به خودمان نیست، بلکه متعلق به تمام جهانیان و بشریت است و نباید فراموش یا از بین برود یا این‌که کسی از این فرهنگ دیرینه خبری نداشته باشد. ایشان در ادامه اهداف این جشنواره با بیان این‌که یکی از دلایل دیگر برای برگزاری این جشنواره شناخت ایرانیان خارج از کشور با مراسم و فرهنگ‌های هزار ساله ایران است؛ خاطر نشان کردند: باید یک تامل فرهنگی ایجاد شود تا مردم سراسر دنیا با فرهنگ ایران آشنا شوند.

‌در سال‌های گذشته استقبال بی‌شماری از این مراسم  به عمل آمده بود. و امسال نیز شاهد هجوم افراد برای بازید از فرهنگ و هنر ایران در این فستیوال بودیم. ایشان با اشاره بر این‌که تعداد مشتاقان برای دیدن این جشنواره از سال 2011 بیش‌تر بود، بیان کردند: طبق آماری که بصورت موقت بدست ما آمده است حدود 130 هزار نفر از این جشنواره شرکت کرده‌اند. البته چند روز که بگذرد مطالعات دقیق‌تری انجام خواهد شد و آماری دقیق از میزان شرکت کننده در این جشنواره منتشر خواهد شد.

آریان نژاد در مورد افرادی که خارج از کانادا برای حضور در این فستیوال به تورنتو آمده بودند، اضافه کرد:

طبق تجریه تعداد شرکت کنندگان غیر ایرانی در این جشنواره حدود 30% درصد است.

من مطمئن هستم که از جاهای دیگر نیز برای شرکت در این جشنواره آمده بودند. در برخوردی که با برخی از آن‌ها داشتم، از کشور آمریکا از شهرهای مختلف، اسرائیل، سوئد و اغلب کشورهای اروپایی  در این فستیوال حضور داشتند. از غرفه داران که در این جشنواره شرکت کرده بودند، از نحوه استقبال و نوع خرید و پول‌های که مردم استفاده می‌کردند سوال می‌کردم؛ عنوان می‌کردند: اغلب مردم از دلار آمریکا برای خرید اجناس استفاده می کنند و این نشان دهنده این بود که از شهرهای آمریکا افراد بیش‌تری برای بازدید آمده بودند.

DSC01623

آرین‌نژاد دبیر اجرایی جشنواره تیرگان در مورد برنامه‌های اجرا شده تعداد غرفه‌ها و پوشش رسانه‌ها  و هم‌چنین حضور غیر ایرانیان که از نزدیک شاهد کارهای هنری ایرانیان بودند و این‌که این نوع برنامه‌ها چقدر در شناساندن فرهنگ و هنر ایرانی در خارج از کشور بر این افراد تاثیر می‌گذارد؛ توضیح داد: فکر می‌کنم حدود 18 غرفه در زمینه‌های مختلف فرهنگی داشتیم، که کالا ارائه می‌کردند. شیرین فروشی، کتاب فروشی، غرفه عرضه سازهای ایرانی از غرفه‌های مهم و پر بازدید بودند، که در این جشنواره داشتیم. بیش از صد برنامه در طی این چهار روز برای این جشنواره برنامه‌ریزی شده است.  موسیقی، رقص، تئاتر، سینما، ادبیات و تاریخ، هنرهای تجسمی، مسابقه عکاسی و مسابقه داستان نویسی، آشپزی.

به‌طور مثال در تئاترهای و نمایش‌گاه هنرهای تجسمی که در این جشنواره برگزار شد نقدهای  در برخی از رسانه‌ها و مجله‌های کانادا نوشته شده است و این خود نوعی گفتگو برای ایجاد تامل و شانساندن فرهنگ ایرانی به افرادی است که از فرهنگ و هنر ایرن شناختی ندارند. مثلن در شو آشپزی خانم «نجمه باتمانقلیچ»، در برنامه رادیویی «سی بی سی» یک مصاحبه کوچک 4-5 دقیقه ای با خانم باتمانقلیچ داشتند؛ و حتیا خیلی از غیر ایرانیان در برنامه آشپزی ایشان شرکت کرد بودند تا  نحوه طبخ غذاهای ایرانی را یاد بگیرند؛ این‌ها خود نوعی تامل فرهنگی و گفتمان است و  مطمئن هستم در بیش‌تر زمینه‌ها هم این اتفاق افتاد است.

در مراسم اختتامیه این جشنواره که بسیار باشکوه برگزار شد، تندیس آرش کمانگیر و جایزه افتخاری به آقای نجف دریابندری به پاس خدمات ارزنده شان در فرهنگ و هنر ایرانی  اعطا شد؛ این جایزه در مراسم پیشین که در سال 2011 برگزار شد، به خانم سیمین بهبهانی تعلق گرفته بود.

آریان نژاد در مورد نحوه انتخاب آقای دریابندی و نام این تندیس گفت: این تندیس با نام «دستاورد زندگی یک فرد» در جشنواره امسال به آقای نجف دریابندری اعطا شد. این جایزه به افرادی تعلق می گرد که تمام زندگی خود را وقف فرهنگ و هنر ایران کرده اند. و خانم سیمین بهبهانی یکی از افرادی بودند که در سال 2011 این جایزه را خدمتشان دادیم. چون ثمره زندگی ایشان تاثیر بسیار بزرگی در فرهنگ، ادبیات و شعر ایران گذاشته اند. و آقای نجف دریابندی نیز بخش بزرگی از زندگی خودشان را برای این امر مهم صرف کرده اند.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

TAGS: , , , , , , ,