Saturday, 18 July 2015
29 September 2023
رییس جمهوری ایران

«ما هرگز سلاح‌های هسته‌ای را توسعه نمی‌دهیم»

2013 September 19

واحد ترجمه / رادیو کوچه

منبع: ان‌بی‌سی نیوز

تریسی کورنر، عضور هییت تحریریه NBC News

رییس جمهوری ایران، حسن روحانی، به خبر NBC روز چهار شنبه گفت که کشورش سلاح‌های هسته‌ای را توسعه نخواهد داد و وی برای برقراری ارتباط با غرب بر سر مناقشه‌ای برنامه هسته‌ای ایران تلاش می‌کند.

روحانی به آن کوری، خبرنگار بین الملی بزرگ NBC، در اولین مصاحبه تلویزیونی‌اش با خبر NBC از زمان انتخاب شدندش، گفت: «در برنامه هسته‌ای، دولتش با قدرت و اقتدار کامل وارد شده است.»

روحانی در پاسخ به این پرسش که آیا ایران سلاح هسته ایی خواهد ساخت؟ اشاره کرد که کشورش بار‌ها قول داده که «در هیچ موقعیتی، هرگز دنبال هر نوع سلاح کشتار جمعی، و سلاح هسته‌ای، نبوده‌ایم.»

 «ما هرگز بدنبال بمب هسته‌ای نبوده‌ایم، و نخواهیم بود» او گفت «ما کاملا دنبال انرژی صلح آمیز هسته‌ای هستیم.»

نظرهای روحانی حاوی نشانه‌هایی است که وی با احتیاط در حال باز کردن یخ ارتباط با ایالات متحده آمریکاست. روابطی که در زمان رییس جمهور پیش از وی، محمود احمدی‌نژاد، به سوی سردی بیشتر پیش رفته بود.

او و اوباما، نامه‌هایی را تبادل کرده‌اند که در آن پیرامون دیدگاه‌های خود را پیرامون برخی مسائل به تبادل اطلاعات پرداخته‌اند.

rohani1

  روحانی پیام تیریک کاخ سفید به مناسبت انتخاب وی در ژوین امسال که باعث شکستن پیچ تند روی در ایران شد را مورد توجه قرار داد و گفت «از نقطه نظر من، آهنگ کلام نامه مثبت وسودمند می‌باشد.»

«این می‌تواند مرحله کوچک و دقیقی برای آینده بسیار مهم باشد. من معتقدم رهبران کشور‌ها می‌توانند به علاقه مندی‌های ملتشان و آنچه نباید به بهبود گروه‌های فشار کمک کند، بیاندیشند. من امیدوارم که شاهد چنین فضایی در آینده باشیم.»

سخنگوی کاخ سفید جی کورنر، روز چهار شنبه بیان کرد که در نامه، اوباما به روحانی گفته است که آمریکا برای راه حلی برای بن بست هسته‌ای ایران که ثابت می‌کند ایران بدنبال انرژی صلح آمیز هسته‌ای است، آماده است.

اما او گفت که نیازمند عمل فوری در این زمینه هستیم چرا که پنجره روابط دیپلماتیک برای همیشه باز نخواهد ماند.

یکی دیگر از موضوعات خیری که در آن روحانی مورد سوال قرار گرفت، در مورد نقطه نظر وی پیرامون بن بست سوریه و وعده‌های آن‌ها برای‌‌ رها کردن سلاح شیمیایی در زیر تهدید حمله موشکی آمریکا است.

او بیان کرد که نمی‌تواند هیچ تضمینی به نمایندگی از رییس جمهور سوریه، بشار اسد، بدهد. تنها چند روز پس از اینکه او بوسیله خبرگزاری‌های رسمی سوریه اعلام کرد که او به عنوان رییس جمهور منتخب مردم سوریه انتخاب شده است.

 «ما دولت سوریه نیستیم» او به کوری هنگامی که در مورد تحویل سلاح‌های شیمیایی سوال کرد، جواب داد «ما می‌گوییم که جنگ ضعف است. هر دولتی که تصمیم به جنگ بگیرد، ما می‌گوییم که ضعیف است، و هر دولتی که به صلح تصمیم بگیرد، ما با او با احترام به صلح نگاه می‌کنیم»

جواب‌های او تاکید بر تغییر سیاست‌های ایران دارد از زمانی که روحانی با بیش از پنجاه درصد آرا به ریاست جمهوری ایران، انتخاب شد. او در سخن رانی مراسف تحلیفش، از تعامل با غرب و تلاش برای پایان دادن تحریم‌های برنامه هسته‌ای، صحبت کرد.

روحانی در سخن رانی‌اش گفت «مردم ایران به» اعتدال «بله گفته‌اند.»

rohani2

روحانی در سه شنبه آینده در مجمع عمومی سازمان ملل است. – جایی که سیاستمداران غربی با سخن رانی‌های آتشین احمدی‌نژاد مواجه بودند- و باید مدارکی که چگونگی تعادل وی را نشان می‌دهد، فرآهم آورد.

در میان پیشنهاد‌های اخیر از دولت او: سرگروه برنامه هسته‌ای تهران گفت روحانی «به صورت همه جانبه… مایل» برای توافق بر مسائل هسته‌ای نسبت به دولت‌های پیش از خود است. وزیر امور خارجه او نیز در ماه قبل در توییتی روش هاشانا را با آرزو‌های خوب تبریک گفته است، که در تضاد کامل به سیاست‌های سوزان ضد اسراییلی محمود احمدی‌نژاد است.

کار‌شناسان می‌گویند که رویکرد جدید روحانی، ظاهرا از حمایت رهبری ایران، علی خامنه‌ای، برخوردار است.

روز دوشنبه، رییس جمهور جدید گفت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی – کسانی که به خامنه‌ای گزارش می‌دهند و متهم به حمایت از تند رو‌ها می‌باشند _ باید از سیاست دور باشند. روز بعد، خامنه‌ای در سخن رانی تلویزیونی‌اش گفت «نیازی نیست سپاه در خوزه سیاست فعالیت‌هایی داشته باشد.»

خامنه‌ای همچنین صحبت‌هایی را برای لزوم انعطاف بیان کرد.

 «من موافقم، با آنچه سال‌های پیش بیان کرده‌ام، نرمش قهرمانانه، زیرا در برخی زمان‌ها حرکت بسیار مفید و لازمی است اما به شرط اینکه شروط اساسی رعایت شود» او به خبرگزاری ایسنا گفت.

rohani3

 «گاهی اوقات یک کشتی گیر به دلایل فنی، انعطاف از خود نشان می‌دهد. اما او هرگز حریف خود و آنچه هدف واقعی اوست فراموش نمی‌کند.»

با این حال روابط بین ایران و آمریکا دچار تنش است_ که روابط دیپلماسی این دو کشور بعد از انقلاب اسلامی دهه ۱۹۸۰ قطع شد_

اوایل این هفته، سخنگوی وزارت امور خارجه «مرضیه افخم» لحن نامه اوباما به روحانی را مورد انتقاد قرار داد.

 «متاسفانه، دولت آمریکا هنوز از زبان تهدید برای برقراری ارتباط با ایران استفاده می‌کند» افخم به نیویورک تایمز گفت «ما اعلام کرده‌ایم که این زبان نیازمند تغییر به گفتگوی احترام آمیز است»

سیاستمداران غربی، نگرانی‌های خود را از ایران یادآوری کرده‌اند.

بعدازآنکه رییس سازمان انرژی اتمی ایران، علی اکبر صالحی، متعهد به همکاری بیشتر در نشست‌های سالانه آژانس بین المللی انرژی اتمی شد. وزیر انرژی آمریکا ارنست مانز به احتیاط بیشتر توصیه کرد.

 «اثبات در پودیگ خواهد بود» او گفت «کلمه‌ها باید مانند بتن عمل کنند»

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , , ,