روشنک آسترکی/ رادیو کوچه
حسن روحانی، رییس جمهور یازدهم ایران در حالی با تیم همراهش راهی امریکا شده است که بر حق غنی سازی اورانیوم در خاک ایران تاکید دارد.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
وی در سخنانی که روز یکشنبه، ۳۱شهریور به مناسبت سالروز آغاز جنگ ایران و عراق ایراد میکرد، ضمن اعلام آمادگی برای مذاکره با غرب، بار دیگر بر حق غنیسازی اورانیوم در خاک ایران تاکید کرد و گفت: «ملت ایران آماده مذاکره با غرب و سخن گفتن است البته به شرط آنکه پیششرطی نباشد.» او افزود: «مذاکره باید از موضع برابر با احترام متقابل همراه باشد و در فکر منافع خود نباشند بلکه منافع متقابل مطرح باشد و همه حقوق حقه مردم ایران از جمله حقوق هستهای و غنیسازی در خاک این کشور در چارچوب مقررات بینالمللی را بپذیرند.»
حسن روحانی تصریح کرد: «اگر در برابر حق و حقوق ملت ایران سر فرود آورند ملت ایران ملت منطقی، ملت دوستی، صلح و همکاری است و میتوانیم همه دست به دست هم دهیم و مشکلات منطقه و حتی جهان را حل و فصل کنیم.»
پس از یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و برگزیده شدن حسن روحانی به عنوان رییس جمهور، گمانه زنیها برای آینده مناقشات هستهای ایران بالا گرفته است. یکی از قابل توجهترین اقدامات روحانی پیرامون پرونده هستهای ایران، انتقال این پرونده از شورای عالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه خبر بوده است. در واقع روحانی با این اقدام نشان نداد که از دید دولت یازدهم روند فعالیت هستهای ایران شفاف بوده و هیچ نقطه مبهمی در آن وجود ندارد و به همین دلیل هم جهت مذاکرات هستهای نیازی به ورود و دخالت شورای عالی امنیت ملی نیست و وزارت امور خارجه به صورت دیپلماتیک این مذاکرات را پیش خواهد برد.
پس از انتقال پرونده هستهای، وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای نوشت: «ما این گزارشها را دیدهایم و بار دیگر تاکید میکنیم که امیدواریم دولت ایران به طور جدی با جامعه جهانی برای رسیدن به یک راه حل دیپلماتیک برای برنامه اتمی ایران و همکاری کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی در تحقیقاتش وارد تعامل شود.»
حسن روحانی همزمان با ترک تهران به مقصد نیویورک اعلام کرده است که خواستار اتخاذ «مسیر تعامل، گفتوگو و مفاهمه» به جای «مسیر تحریم» است
دولت یازدهم در حال تجهیز تیم مذاکره کننده همزمان با ازسرگرفتن مذاکرات هستهای میباشد. اطلاع یافته است که در کنار محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه، عباس عراقچی، معاون امور حقوقی و بینالمللی و مجید تخت روانچی، معاون اروپا و آمریکا، افرادی چون اسحاق آل حبیب، مدیرکل وزارتی و معاون سابق نمایندگی ایران در سازمان ملل، حمید بعیدینژاد، مدیرکل امور اقتصادی و تخصصی بینالمللی و نمایندگانی از سازمان انرژی اتمی و شورای عالی امنیت ملی نیز در ترکیب تیم هستهای ایران قرار دارند. همچنین به نوشته این خبرگزاری، تیم جدید هستهای ایران قرار است سخنگو هم داشته باشد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، نیز به نقل از یک مقام آگاه در وزارت خارجه گزارش کرده است که عباس عراقچی و مجید تخت روانچی در کنار محمد جواد ظریف که هدایت مذاکرات هستهای را بر عهده دارد، از اعضای تیم مذاکره کننده هستهای ایران هستند.
از سوی دیگر از زمان انتخاب آقای روحانی به ریاست جمهوری، انتظار میرفت تغییراتی در سازماندهی مذاکرات هستهای صورت گیرد. یکی از مسایلی که دولت جدید با آن مواجه است، تلاش برای لغو تحریمهای بینالمللی از طریق پیگیری مذاکرات هستهای است.
طی حدود هفت سال گذشته، فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی باعث وضع یک رشته تحریمهای بینالمللی از سوی شورای امنیت سازمان ملل شده که طی چند سال اخیر، با تحریمهای یکجانبه برخی کشورهای غربی شدت گرفته است.
در همین زمینه حسن روحانی امروز و همزمان با ترک تهران به مقصد نیویورک اعلام کرده است که خواستار اتخاذ «مسیر تعامل، گفتوگو و مفاهمه» به جای «مسیر تحریم» است.
رییس جمهوری ایران اظهار داشت: «مسیر تحریم، مسیر غیر قابل قبول و غیر واقعی و کسانی که این مسیر را انتخاب کردهاند به هدفشان نمیرسند» و افزوده با در پیش گرفتن «مسیر تعامل، گفتوگو و مفاهمه»، میتوانیم به «منافع مشترکمان دست پیدا کنیم.»
یکی از قابل توجهترین اقدامات روحانی پیرامون پرونده هستهای ایران، انتقال این پرونده از شورای عالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه خبر بوده است
مواضع حسن روحانی پیرامون پرونده هستهای تاکنون از این منظر قابل توجه بوده است که روحانی در عین حال که با اقتدار تمام نسبت به حق غنی سازی اورانیوم از سوی ایران تاکید دارد، خود را به هیچ وجه مقابل غرب قرار نداده و موضع تخاصمی نگرفته است. از این رو امیدواری برای باز شدن گره پرونده هستهای ایران زیاد است. این امیدواری نه تنها در میان ایرانیان بلکه از سوی دولتمردان امریکا و اروپا نیز بیان شده است.
هر چند اسرائیل با بدبینی به فعالیت هسته ای ایران تلاش دارد از پیشرفت مذاکرات هسته ای جلوگیری کند. نخست وزیر اسرائیل «لبخندهای روحانی» در برابر غرب را «فریبکارانه» نامیده و گفته است که برای «خنثی کردن» اثرات حضور رییس جمهوری ایران در سفر او به آمریکا، با مقامات آمریکایی دیدار خواهد کرد و نیز در رسانههای آمریکایی مصاحبههای متعددی انجام خواهد داد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»