مهشب تاجیک/رادیو کوچه
بالا بردن سطح دانش و آگاهی افراد جامعه دربارهی بدن و همینطور جامعهشناسی و رفتارهای مربوط به بدن، در شکلگیری رفتارهای جنسی و به دنبال آن رفتارهای اجتماعی بالغانه تاثیر ویژهای خواهد داشت.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
در جامعهی که به دلیل عرف و حکمرانی مذهب صحبت دربارهی مسایل جنسی خارج از چارچوبهای تعیین شده به نوعی رفتاری مغایر با نگرشهای رایج محسوب میشود نمیتوان به سادگی آنها را مطرح کرد و به شفافسازی پرداخت. درک و فهم سکسوالیته خود به ذاته فرایند پیچیدهای است که باید در مراحل مختلف به صحبت و درک آن پرداخت. صحبت و مهمتر از آن کند و کاو در این مسئله تنها راه حلی است که میتواند به افراد برای درک و شناخت بهتر خودشان و راهنمایی نسل بعد از خودشان کمک کند. اگر با سکسوالیته به عنوان موضوعی که باید در پستو باشد و نباید عمومی شود برخورد کنیم، به طور حتم در نسلهای بعدی با مشکلات فزایندهای در راستای این ناآگاهی مواجه خواهیم شد. بسیاری از افراد در یک جامعهی بسته از منظر اطلاعات پیرامون یک موضوع زمانی که فرزندشان به دنیا میآید، حتا نمیتوانند به او حول محور شناخت جنسیت و برخورد همراه با ارتباطی صادقانه کمک کنند. این پیش آگاهیها و به دنبال آن آگاهی باعث خواهد شد که افراد بتوانند سطح راحتی خود را نسبت به مسایل جنسیت و سکسوالیته بالا ببرند و این را به فرزندان خود هم منتقل نمایند. درست مثل سوال همیشگی که کودکان به محض شناخت جنسیت خود از پدر و مادر میکنند در ارتباط با مقایسهی آلتهای تناسلی و یا سوالاتی که در مورد اینکه کودکان چگونه متولد میشوند.
پدر و مادر اگر آگهی و راحتی لازم را در ارتباط با این مسایل کسب کرده باشند، میتوانند پاسخ مناسب و در خور را به کودک خود بدهند، به جای ساختن داستانهای مختلف.
چگونگی انتقال اطلاعات مربوط به سکسوالیته به فرزندان کار سادهای نیست. والدین اولین آموزگاران رشد سالم جنسی کودک خود هستند. ارزشهای اعتقادی آنان به کودکانش واگذار میشود و در این راستا اگر که با نگاهی جزمی نگر به سکسوالیته و مسایل پیرامون آن و همچنین جنسیت بخواهند که فرزندان خود را پرورش دهند، به طور حتم نسل آتی با مشکلات فراوانی روبهرو خواهد شد. نداشتن دانش جنسی از کودکی تا نوجوانی و جوانی، مسایل بهداشتی، روانی و رفتاری گستردهای را در بر خواهد گرفت. اما شناخت به افراد کمک خواهد کرد تا با بلوغ جنسی خود بتوانند مشکلات مربوطه را سر و سامان دهند. والدین همیشه بازتابی هستند از هر آنچه کودک در آن به شناخت میرسد. در گذشته به دلیل عدم اطلاعات کافی و همچنین باورهای خاص و همراه با شرم و حیا نسبت پیرامون این موضوعات بسیاری از افراد جامعه مفاهیمی زیادی را از دست میدادند و با عدم آشنایی با تعریف و کارکرد آنها وارد یک زندگی ناسالم جنسی میشدند اما امروز این دسترسی به اطلاعات کمک خواهد کرد تا در باب تجارب مربوط به خود و کودکانش تامل و تفکر کنند و بهتر بتوانند با جنسیت و مسایل جنسی فرزند خود آگاه کنند تا او وارد زندگی سالمتری شود.
آغاز جنسیت برای هر کودکی با کنجکاویهای فراوانی همراه است. این کنجکاویها از لمس آلت خود و دیگران و سوالها و سعی در مشاهد شروع میشود. گاهی والدین بدون اطلاعات و دانشآموختهها نسبت به کنجکاوی کودکانش در مورد دست زدن به اعضا و یا سوالات متعدد نگران میشوند و این رفتارها را غیرنورمال تلقی میکنند. والدین کودک باید بدانند که آغاز جنسیت برای کودک شاکلهی مفاهیم وسیعی میشود که باید به مرور به او آموزش داده شود. از آناتومی و فیزیولوژی و رشد و گذران مراحل مختلف گرفته تا گرایش و رفتار جنسی و حتا فانتزیهای مربوط به آن. کودک باید ملتفت شود که جنسیت و مسایل جنسی ما نه تنها در اعمال ما تجلی مییابد، بلکه در همهی احساسات ما و وجود و حتا چگونگی ما هم موثر است. در این راستا والدین باید در نظر داشته باشند که ارزشها و نورمهای مربوط به نگرشهای جامعه در شکل نگاه کودکان آنها تاثیر نگذارد و ظلم و ستمی را که به دلیل باورها و عرفها افرادی را در معرض خطر قرار میدهد با آموزش نادرست از طریق فرزندانشان ادامه نیابد. کودکان باید یاد بگیرند تا با جنسیت، هویت جنسی و گرایشی که راحتترند رشد نمایند و ارزشگذاریهای تنگنظرانه و در غالبهای از پیش تعیین شده جنسیت و هویت جنسی آنها را به رنج و محنت برایشان تبدیل نکند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»