خبر/ رادیو کوچه
سه دانشمند شهروند آمریکا روز چهارشنبه، ۱۷ مهر، به عنوان برنده جایزه نوبل سال ٢٠١٣در رشته شیمی معرفی شدند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، این آکادمی در این روز «مارتین کارپلِس»، «مایکل لِویت» و «آریه وارشِل» را به عنوان برندگان جایزه نوبل شیمی امسال معرفی کرد.
به گفته اعطاکنندگان جایزه نوبل، این دانشمندان با ایجاد برنامهای رایانهای که میتواند فرایندهای پیچیده شیمیایی را شبیهسازی کند «باعث انقلابی در رشتههای تحقیقی مختلف شدهاند.»
این سه پژوهشگر تحقیقاتی را در دهه ١٩٧٠ میلادی به جریان انداختند که به کشف فرآیندهای شیمیایی مانند نحوه تصفیه دود اگزوز اتومبیل و چگونگی فتوسنتز در برگ سبز گیاهان منجر شد.
آکادمی سلطنتی سوئد گفته است که تحقیقات این سه نفر در زمینه ساخت الگوهای جامع کامپیوتری به درک بهتر فعل و انفعالات پیچیده شیمیایی و در نتیجه، رسیدن به دستاوردهایی مهم از جمله کشف داروهای جدید کمک کرده است.
سخنگوی آکادمی سلطنتی گفته است: «جایزه شیمی امسال به ورود آزمایشهای شیمی به حوزه فضای سایبری ارتباط دارد.»
هر سه برنده جایزه نوبل در خارج از ایالات متحده متولد شده اما بعدا، شهروندی آمریکا را دریافت کرده اند.
«کارپلس»، شهروند آمریکا و اتریش است و در دانشگاههای استراسبورگ و هاروارد تحقیقات میکند؛ «لویت» شهروندی آمریکا و بریتانیا را دارد و در دانشگاه استنفورد فعالیت دارد؛ برنده سوم نوبل شیمی، «وارشل»، شهروند آمریکا و اسرائیل است و از پروفسورهای دانشگاه جنوب کالیفرنیا در لسآنجلس است.
دانشمندان تاکنون برای مطالعه فرایندها و پیوندهای شیمیایی مدلهایی با توپهای رنگی و میله و چسب درست میکردند، اما رایانهای شدن شبیهسازی این مدلها هماینک به محققان در بسیاری از رشتهها از جمله داروسازان کمک میکند تا تحقیقات خود را با بازدهی بیشتری انجام دهند.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد به هنگام اعطای این جایزه در بیانیهای نوشت که با تلاش این دانشمندان «امروزه کامپیوتر در علم شیمی به همان اندازه اهمیت پیدا کرده است که لوله آزمایش. »
فرایندهای شیمیایی فرایندهایی پرسرعتند و هماینک با کمک رایانه میتوان این موارد را با سرعت دلخواه نظاره کرد و به گفته اعطاکنندگان جایزه نوبل این امر کمک زیادی به طراحی بهتر دارو میکند.
شیمی سومین رشتهای است که برندگان جایزه نوبل امسال آن معرفی میشوند. روز دوشنبه دو دانشمند آمریکایی به نامهای «راتمن» و «شِکمَن» و یک دانشمند آلمانی به نام «زودهوف» به طور مشترک جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی را دریافت کردند.
یک روز پس از آن نیز «فرانسوا آنگلر» و «پیتر هیگز» به خاطر نقشی که در کشف ذرهای موسوم به «ذره خدا» داشتهاند موفق به دریافت نوبل در رشته فیزیک شدند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»